• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Jövő hónapban, 2020. június 04-én, csütörtökön 17:00 órától, tartja a Szövetség a rendes éves közgyűlését, melynek meghívóját – a postán kiküldött levelek mellett – az alább letölthető csatolmányban is megtalálják.

A közgyűlés helyszíne a Szövetség irodája melletti konferenciaterem a Rákóczi Ferenc út 7. szám alatt.

Kérjük tagjainkat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a Közgyűlést.

Magyar nyelvű meghívó: letöltés
Román nyelvű meghívó: letöltés

Számos megkeresés, érdeklődés érkezett hozzánk az Önök részéről (és más, nem tag vállalkozás részéről is) a programmal kapcsolatban.

Általános vélekedés, hogy ha valami így indul (egy nem túl bonyolult hitelkonstrukciót készítenek elő hosszú hetekig, megtöltik szűrő opciókkal, majd amikor elindítják, pár perc után bedöglik az egész a nevetségesen inkompetens irányítás és rendszer miatt), akkor a folytatása ki tudja, milyen lesz - talán jobb ne foglalkozni vele.

A felvetésekre, szakembereknél és bankoknál érdeklődve, a válaszokból a csatolt információs anyagot raktuk össze a mikrovállalkozásokra kihegyezve. Röviden:

  • egy szokványos hitellel állunk szemben (a részletesebb feltételei alapján végülis a bank fogja eldönteni, ad-e hitelt), a szokásosnál némileg kedvezőbb garanciával (de ami rész marad, arra annál kemény garanciákat kérnek) és kamattal (de az is csak az idénre!!!),
  • mivel nem számoltak a tapasztalt érdeklődéssel (vagy most is csak saját magukkal vannak elfoglalva / ld. inkompetencia), a garanciakeret kevés, ezért a cégek fele (vagy több) a végére kiesik – és valószínűleg a legrászorultabbak lesznek azok,
  • a kedvezőbb feltételekért lépten-nyomon (állam, bankok, szakemberek) kemény ellenőrzésekkel fenyegetnek (tényleg nem érdemes egy előbbi hitelt „refinancálni” ebből)
  • különösen kisebb, tőkeszegényebb cégek esetében a garanciával meg fog gyűlni a bajuk.

Összességében elmondható, hogy különösen annak az egészen kis cégnek, akit csak ez a hitel mentene meg, nem ajánljuk a lehetőség igénybe vételét. Ez nem azoknak segítség.

Ha úgy dönt valaki – és tapasztalatunk szerint viszonylag nagy az érdeklődés -, hogy igénybe veszi, akkor a regisztrációtól kezdve ajánlatos szakember segítségét igénybe venni. Ez a szakember lehet a könyvelő, de akár egy ezen a téren járatos intézmény képviselője is (pályázatíró cég, stb.).

További részletek: letöltés

2020 márciusa – pontosabban a rendkívüli állapot okozta körülmények - vállalkozásaink jó részét érintette, sokakat térde is kényszerítette.
A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2020 áprilisának első napjaiban azt vizsgálta tagvállalkozásai körében, mit jelent ez számszerűsítve számukra április 1-én.

A megkérdezett vállalkozások száma 63 volt számos – véletlenszerű - tevékenységi körből, 46 db. Kft (73%), 8 db. egyéni vállalkozó (12,7%), 4 db. családi vállalkozás (6,3%) és 5 egyéb (engedélyezett fizikai személy, rendelő, ügynök stb.).

A vállalkozásokból élő, érintett személyek száma 255. Április 1-én az alkalmazottak 32%-a került haza; ezek közül 1,18%-nak (3 személynek) megszűnt a munkaviszonya, 5,49% (14 személy) pihenőszabadságra ment, 25,10% pedig kényszerszabadságra került (șomaj tehnic – 64 személy).

Ami az üzleti forgalom változását illeti, a cégek 17,5%-ának megszűnt a tevékenysége (üzleti forgalom 100%-al csökkent), 25,4%-ának pedig változatlan maradt. Az üzleti forgalom arányaiban átlagban 49,6%-al csökkent a vizsgált vállalkozások esetében. Ezt megvizsgálva az üzleti forgalom értéke szerint is (ahol rendelkeztünk adatokkal), átlagban 45%-os csökkenést tapasztaltunk.

Mivel vannak helyzetek, amikor az elektronikus aláírás elengedhetetlenül fontos a Kft-k, illetve adminisztrátor esetében, vizsgáltuk ennek meglétét is. Mint kiderült, a vállalkozások 31,75%-ának esetében van az adminisztrátornak elektronikus aláírása (sokan vannak, akik nem tudják, pontosan mi is az) – ebből 85% Kft. Akinek viszont van, vagy elindította a beszerzését, jellemzően a „certdigital” vagy „certsign” drágább szolgáltatásait vette igénybe…

A visszajelzések alapján, amennyiben április hónap folyamán nem következik be jelentősebb pozitív változás a jelenlegi helyzethez mérten a rendelkezéseket/lehetőségeket tekintve, ez a hónap további, masszív romló tendenciát fog hozni a fenti értékekben.

Az SZMVSZ havonta kívánja mérni a vállalkozások helyzetét.

SZMVSZ tagvállalkozások állapotfelmérése, 2020. április eleje: letöltés

A jelenlegi helyzet adta körülmények miatt az online ügyintézéshez, nyilatkozatokhoz sokaknak lehet aktuális adminisztrátori szinten is az elektronikus aláírás beszerzése.

Információink szerint az országban a következő 5 forgalmazó van:

Az árak kevéssel különböznek (aláírás + hordozó), leszámítva az AlfaTrust akciós ajánlatát, ahol 35 euróért lehet megkapni egy évre (+tva).

A jelenlegi helyzet mindenki számára kihívás. A csökkenő mozgástér és lehetőségek ellenére mégsem az a helyzet, amikor feladni kell, megadva magunkat, várni sorsunk jobbrafordulását.

Az SZMVSZ elsősorban a kis- és mikrovállalkozók érdekeit, nehézségeit és lehetőségeit tartja szem előtt, és próbál ezek ismeretében segítséget nyújtani. Az alábbiakban szakemberek javaslatait összegeztük, hogyan is lehet ezt az időszakot átvészelni.

Tehát mit is csináljunk, mire figyeljünk ebben az időszakban?

Dolgozzunk, működjünk, ameddig, amennyire csak lehet. Számolj, és ha van egy esély, akkor ameddig tudsz, amennyire tudsz, dolgozz, ne hagyd abba.

Maradjunk likvidek (fizetőképesek). Ez fontos az időben való reakciókészség megtartásához, a működőtőke biztosításához: a hetek telnek, a hónapok is telnek, a könnyen mozgatható pénz egyre kevesebb, ügyeljünk tehát rá. Ha ezen múlik, akkor toljuk a kifizetéseket (pl. adók), tervezzük újra az erőforrások elosztását és felhasználását. A válság után, akinek pénze lesz, az él túl. Az árak várhatóan nagyságrendekkel nagyobbak lesznek (ld. működési költségek), illetve a jelenlegi helyzetből nem csak nekünk kell majd kilábalnunk – várhatóan az államtól is növekvő, akár új adókra is számíthatunk, hiszen bevételei meredeken estek, a kiadásai pedig nőttek.

A nagyok is pénzt gyűjtenek most - sokan attól tartanak, hogy a vevőik nem tudnak időben fizetni majd, ezért felszámolták a hitelmegállapodásokat, csak készpénzért árusítanak, vagy – régiónkban ritkábban, de gyorsuló ütemben - faktoring szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Vannak jóképű kis helyi kezdeményezések, programok, de ügyeljünk a bújtatott hitelekre – ne vegyünk el pénzt olyasmiért, amiért most nem adunk/adhatunk terméket, szolgáltatást, a sírunkat áshatjuk vele. Ahogy a banki hitelekkel is, amelyek valószínű, hogy egyre kedvezőbbek lesznek, de veszélyesek – próbáljuk meg nélkülük, vagy tervezzünk alternatív forrásokkal.

Ügyeljünk a munkaerőre. Nemcsak szakmai szempontok miatt (jó munkaerőt nem dob ki az ember könnyen, hisz nehezen pótolható), hanem mert erkölcsileg is elítélendő úgy úton hagyni az embereket, hogy közben az állam még be is segít a megtartásukba...

Kommunikáljunk. A biztonságérzet, a kiszámíthatóság és stabilitás iránti igény számunkra, de alkalmazottjaink és partnereink (ügyfelek, beszállítók, stb.) számára is kiemelt jelentőségű. Ezért fontos, hogy tartsuk velük a kapcsolatot akkor is, ha nincs velük egyébként napi interakció (még akkor is, ha csak annyit kérdünk tőlük, hogy vannak).

Készítsünk felméréseket – jelenlegi ügyfeleinkkel (hogy állnak, mire van szükségük stb.), piaci helyzettel kapcsolatban. Térképezzük fel a lehetséges támogatásokat, kedvezményeket, pályázatokat, tartsunk kapcsolatot az ebbe a körbe tartozó szakemberekkel, hatóságokkal, mérjük fel a kockázatokat.

És reklámozzunk, promózzunk, foglalkozzunk marketinggel; különösen az online marketing esetében, egyre kedvezőbb árakon tudjuk ezt most megtenni, illetve a szakmai tanácsadás sem megterhelő jelenleg (számos szakemberre számíthatunk ingyenesen).

Tervezzünk. Talán most van itt az ideje a leginkább annak, amit esetleg halogattunk - cégstruktúra és üzleti modell átszervezése, technikai fejlesztések előkészítése (automatizálás, online jelenlét és munka stb.), szerződésminták aktualizálása…

Nem titok, ez folyik ki mindenhonnan, hogy komoly átalakulások zajlanak a társadalomban, új kihívások és elvárások fognak megjelenni. Foglalkozzunk tehát termékfejlesztéssel, alternatívák kidolgozásával -kutassunk alternatív tevékenységi területek, termékek vagy szolgáltatások, esetleg ellátási módozatok után.

Szánjunk időt magunkra! A stressz, a kapkodás nem segít – tehát állj meg, dőlj hátra, nyugodj meg; oszd be az erődet, ne ugorj neki most hirtelen ötleteknek (ügyelj a nevedre). Jó formában kell maradnod, ha túl akarsz élni! Tanulj nyelvet, képezd magad gazdasági és szakmai területeken. És ha már ez a helyzet, tölts több időt a családdal, pihenéssel.

 

Hogyan látja ezt egy adótanácsadó? Bálint Csaba javaslatait itt olvashatja el.

Hogyan látja ezt egy jogász? Molnár Zsigmond javaslatait itt olvashatja el.

Hogyan látja ezt egy szakpolitikus? Antal Lóránt szenátor javaslatait itt olvashatja el.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.05.05.

Mamaia árai a dubaji és cannes-i árakkal vetekszenek A román tengerparton a májusi minivakációra...

Sajtófigyelő 2024.04.28.

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét Kolozsváron A tízemeletes, 10 ezer négyzetméteres...

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata