• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Székelyudvarhelyre látogatott a román sportminiszter, Novák Károly Eduárd, hogy a terveiről, a székelyudvarhelyi fejlesztési tervekről és lehetőségekről beszélgessen, illetve találkozzon a helyi sportolókkal, edzőkkel, vállalkozókkal.

A találkozóra hivatalos volt az SZMVSZ is, Jakab Áron Csaba elnök képviseletében, aki elmondta: városunkban hagyománya van annak, ahogyan a különböző sportágak számíthatnak a helyi vállalkozói szféra támogatására, ugyanakkor a jelen járványidőszakot mindenki megszenvedi, ezért hangsúlyosabban megjelenik az állam, mint támogató szerepe, valamint a feléje irányuló elvárások a profi sportban (is).

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége levélben fordult a székelyudvarhelyi önkormányzathoz, kérve a város 2021-es költségvetési határozattervezetének eljuttatását a Szövetség számára elemzés céljából, továbbá felhívva a figyelmet a személyes egyeztetés igényére és fontosságára az érdekvédelmi szervezet és városvezetés között.

A 274/2021.04.14-i levélben ugyanakkor kérte figyelembe venni a székelyudvarhelyi vállalkozók mellékletben csatolt javaslatait, amely lista az elmúlt időszakban az SZMVSZ a tagjaival való, különböző fórumokon megszervezett konzultációja alapján született.

Az említett vállalkozói javaslatcsomag (a benne foglaltak sorrendje nem prioritási listát tükröz) a következő linkre kattintva böngészhető:

http://www.szmvsz.ro/_letoltes/20210414/274_20210414_melleklet_javaslatok.pdf

A múlt hét végén rendelkezésünkre bocsátott „HARGHITA 2030” gazdaságfejlesztési stratégia kapcsán az SZMVSZ részéről a következő álláspontot fogalmazzuk meg:

Egy jól megalapozott vízió felállítása, és annak követése, kivitelezése egy sikeres jövőkép elengedhetetlen feltétele.
A megyei gazdasági stratégia megléte egyik feltétele annak, hogy a térségi gazdasági fejlesztések és pályázatok elérhetővé váljanak. Ezzel együtt úgy gondoljuk, hogy a mostani időszak nem egy hosszútávú stratégia készítésére megfelelő, hisz olyan folyamatok zajlanak, amelyek mindenki számára új helyzetet teremtenek, melyek nem teszik időszerűvé egy 10 évre szóló stratégia készítését, annál inkább egy jól átgondolt akcióterv kidolgozását igényelnék.

A tartalmi részt illetően ugyanakkor hasonló észrevételeket fogalmaztunk meg, mint András Lehel székelyudvarhelyi önkormányzati képviselő/frakcióvezető a Facebook-on megjelent véleményében (https://www.facebook.com/lehel.andras.7). Alapvető hiányossága ugyanis a stratégiának, hogy nem tartalmaz végrehajtási konkrétumokat, nem vállal fel célszámokat – tartalmát nagyrészt néhány, meghatározóan csíkszeredai mintavételen alapuló felmérés eredményének bemutatása dominálja, egyféle helyzetjelentés: nem derül ki a 169. oldal végére sem, egészen pontosan milyennek is látja akkor a Hargita Megye Tanácsa 2030-at, illetve konkrétan hogyan is akar eljutni oda, milyen lépéseket keresztül?

A Székelyföld virtuális határain belül működő, alulról szerveződő vállalkozói szervezetek találkozójára került sor Székelyudvarhelyen, 2021. március 24-én 14:00 órától, az SZMVSZ kezdeményezésére.

A találkozón, amelynek a Székelyudvarhelyi Egyetemi Központ adott helyet, a következő közös álláspontot született:

A Fórum tagjai megállapodtak abban, hogy a képviseletek, illetve azok tagjai közötti párbeszéd, az együtt gondolkodás, a tartalmi egyeztetések, a hatékony információcsere, a gazdasági kapcsolatok megerősítése – egyszóval egy rendszeres együttműködési program kialakítása mindenki számára fontos kérdés, közös igény.

Ennek szellemében a Találkozó tagjai döntést hoztak az esemény folytatásának fontosságáról, amelyhez a következőkben formailag is szervezett kereteket kívánnak majd rendelni – az ezt érintő kérdéseket a soron következő találkozón döntik el, amelyre a Saint Georgius Manager Club szervezésében várhatóan Marosvásárhelyen kerül sor a tavasz folyamán.

A jelen gazdasági helyzettel kapcsolatban a résztvevők egyöntetűen úgy látják, hogy különösen a nemzetközi gazdasági helyzet és tőkepiac hatására hazánkban meglehetősen nagy veszélynek vannak kitéve egyrészt a kisvállalkozók (kiemelten a termelési szegmensekben), másrészt a helyi nagyobb vállalkozásoknak is egyre nagyobb kihívást jelent az elszabadult árakkal dolgozni. Azokkal az árakkal, amelyekkel a lakosság hangsúlyosabban még ezután fog nagy valószínűséggel találkozni.

A 2021-es évet, vállalkozói javaslatára, az SZMVSZ a fantázia évének keresztelte: ami volt, változott, amit megszoktunk, az a múlté - a jól bevált üzleti környezetre is igaz lett, hogy a túléléshez, fejlődéshez az új körülmények közepette elengedhetetlen a fantázia...

Pár szó a témáról, a vállalkozóinktól: https://www.youtube.com/watch?v=aaytYjLESfg

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata