• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

20220701 rmdsz khMájus 25-én tartott sajtótájékoztatóján jelentette be az SZMVSZ képviselete: ellenzi azt a törvénymódosítás-tervezetet, amelynek révén arra köteleznék a vállalkozókat, hogy kompetenciabizonylatot váltsanak ki, és egy jelképes összeggel hozzájárulást fizessenek az országos kereskedelmi kamarának.

Ezzel párhuzamosan Székelyföld számos vállalkozói szervezetével közösen nyújtottak be felhívást a többségében RMDSZ-es kezdeményezőknek, hogy álljanak el szándékuktól (ld. kozlemeny_SZVSZF.pdf).

A tegnap válaszolt a felhívásra az RMDSZ elnöke, mely válasz a következő linkre való kattintás után olvasható: 20220701_SZVSZF_KH_valaszlevel.pdf

 

 

 

Kedden, 2022. június 28-án délután 16:30 órától került sor arra a találkozóra, melyen az SZMVSZ képviseletében Jakab Áron Csaba elnök bemutatta a Vállalkozz Okosan vetélkedőt a Hargita Business Center (SZMVSZ partner) külföldi partnerszervezeteinek.20220628 hbcpartnerek

Mint ismeretes, a Vállalkozz Okosan székelyföldi üzleti terv vetélkedő harmadik kiadását sikerült megszervezni az idén tavasszal, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal partnerségben. A vetélkedőre 41 csapat regisztrált Székelyföld több városából (összesen 10 helységből), a legnevesebb iskolákból.

A találkozón a helyi inkubátorház partnerei közül a Tandem Egyesület (Szlovákia) és a Játszótér Közhasznú Alapítvány (Békéscsaba) képviselői vettek részt; céljuk a koncepciójában egyedi rendezvény "titkainak" megismerése, valamint egyféle eszmecsere volt.

Az eseményt minden résztvevő sikeresnek, előremutatónak ítélte.

 

Péter Zsanett kezdeményezésére került sor arra a találkozóra, amelynek keretén belül, csütörtökön, a diákpolgármester és - a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége képviseletében - Jakab Áron Csaba a fiatalok következő egy évre vonatkozó terveiről folytattak megbeszélést.

Zsanett fiatalos lendülettel és felelősségtudattal sorolta a fő célkitűzéseit: diákmunka-lehetőségek feltérképezése, rongálások felszámolása, szabadtéri rendezvények... A diákmunkát érintő kérdésnél került szóba a csapatában az SZMVSZ, ezért kereste meg a Szövetséget.

Amint Jakab Áron Csaba elmondta, meglepődve vette tudomásul, hogy a megszokottól eltérően milyen komoly tervekkel és ambícióval indította a polgármesterségét Péter Zsanett - az SZMVSZ képviselőjeként ehhez mindenképpen csak gratulálni tudott, és lehetőségei szerint segíteni.

 

Vissza nem térítendő támogatások/pályázatok - információk: minden, ami aktuális, vagy a közeljövőben várható.

Bárki számára nyitott, ingyenes esemény - regisztráció azonban kötelező a következő linkre kattintva:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4JiVEfdd9nA2k5zFLUmbUn1fUorfFBA9gyCSqi2tAqWNK7g/viewform

Időpont: 2022. június 02., csütörtök 10:00
Helyszín: SZMVSZ székhelye (II. Rákóczi Ferenc 7.)

Előadó: Parajdi Borbála, az EuroTop Consulting pályázati tanácsadó cég képviselője

Kérjük, akkor regisztráljon, ha biztos abban, hogy el akar/tud jönni a találkozóra! 

20220602 palyazatok

A Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare kapta, mint FUI, ő szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek.

Az Electrica az első számlákat az idén küldte ki, több hónapos késéssel. A MWh ára, minden előzetes értesítés nélkül, adott esetben a szeptemberi árnál 20-30-szorosán számlázott. Az eljárás következtében, a hihetetlenül megnőtt számla kifizetése sok cég esetében a megszűnés veszélyének fenyegetettségét jelenti.

Az elmúlt időszakban, a Szövetséget több olyan vállalkozás, szövetkezet, önkormányzat kereste meg Székelyföldről, amelyeket hidegzuhanyként ért ez az eljárás, és konkrét segítséget kért.

A lefolytatott számos egyeztetést követően a következőket látjuk:

Adott egy jogszabályi környezet (apró kiskapukkal, rendelkezésekkel és kőkemény gazdasági érdekekkel), amely olyan helyzetet teremtett, hogy ezt meg tudták lépni a piacon maradt szolgáltatók;

Az Electrica Furnizare azt állítja, hogy az árait, amely alapján kiállította és kiküldte a számlákat, engedélyeztette az ANRE-vel (Országos Energiaszabályozó Hatóság), ezzel a felelősséget áthárítva a hatóságra;

A Szövetség ügyvédjének útmutatása alapján megtett „kötelező kör”, az írásos panaszokra, a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Az előbbieket is figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy sem etikus, sem törvényes nem lehet egy eljárás, amely, önhibán kívül, a megszűnését eredményezheti egy vállalkozásnak.

Úgy gondoljuk, törvényes joga minden személynek megvédeni magát, ehhez pedig az SZMVSZ a maga részéről lehetőségei szerint minden segítséget megad, és a jogi úton történő megoldást javasolja: mondja ki a bíróság, hogy rendben vannak a számlák, törvényes volt ezen az árakon való több hónapos késéssel való kiállításuk – vagy ellenkezőleg: nem járt el szabályszerűen és a kiállított számlák visszavonására kötelezi a szolgáltatót!

Egyúttal tisztelettel kérjük minden döntéshozó (polgármester, képviselő, szenátor, más érdekvédelmi intézmények…) segítségét ahhoz, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk, cégeinket megmentsük, a munkahelyeket, az adóbevétellel összefüggő forrásokat, a helyi gazdaság állapotát erősítsük.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2022.07.03.

Mitől függ, hogy a hiteleknél érdemes-e a ROBOR-ról IRCC-re váltani? Az elmúlt hónapokban nagyon...

Sajtófigyelő 2022.06.26.

Május végén 1,57 százalékos volt a költségvetési hiány, jóval kisebb, mint egy évvel ezelőtt A múlt...

Sajtófigyelő 2022.06.19.

Pásztorhiány van Romániában: Bangladesból szerződtetnek juhászokat a romániai gazdák A nagy...
Rólunk írták

Dühösek a vállalkozók, mert az ő pénzükből akarják helyzetbe hozni a kereskedelmi kamarákat

  Nyolc székelyföldi vállalkozói szervezet közös állásfoglalásban kritizálja azt a tervezetet, amely...
2022-05-27 18:27:39

Bővebben ...

Két ügyben is tiltakozik az SZMVSZ, az egyikből per lesz

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége határozottan ellenzi azt a...
2022-05-25 19:23:32

Bővebben ...

Elutasítják a vállalkozók a kereskedelmi kamarák törvényének módosítását célzó javaslatot

  Elutasítják a székelyudvarhelyi vállalkozók a kereskedelmi kamarák törvényének módosítását célzó javaslatot,...
2022-05-25 13:19:40

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata