• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Találkozóra került sor az SZMVSZ a Román Patronátus Hargita megyei kirendeltsége között!

 

20211025 patronatusA találkozón az SZMVSZ-t Jakab Áron Csaba elnök, valamint Geréd Gábor alelnök képviselték - a patronátust Márk Dezső képviselte.

Az esemény keretében bemutatkoztak a szervezetek: az alapvető célkitűzések, programok, eredmények megismerése jó alapot szolgáltatott az együttműködés lehetőségéhez, egymás erőfeszítéseinek elismeréséhez és megerősítéshez.

A találkozó végén, a közös pontok, célkitúzásek mentén formálisan is aláírásra került egy általános együttműködési megállapodás.

A felek végezetül megegyeztek a közvetlen és rendszeres kapcsolattartásban, valamint konkrét közös programokat érintő tervekről. 

 

 

KÖZLEMÉNY

2021.10.07.

 

Hétfőn, október 04-én került sor az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozások Szövetsége, valamint a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége második találkozójára.

szmvsz ukksz 2talalkozoA szervezetek megerősítették egymást abban, hogy az elkövetkezőkben folytatják megszokott munkájukat, és fejtenek ki erőfeszítést a tagjaik érdekvédelme, illetve az általános gazdasági környezet fejlesztése érdekében – ugyanakkor sarkalatos, a helyi gazdasági élet szereplőit érintő döntésekben etikusan viszonyulnak egymáshoz, együtt fognak működni.

Végezetül döntés született arról, hogy a nemsokára terítékre kerülő, 2022-re érvényes helyi adókat- és illetékeket érintő álláspontokat egyeztetni fogják, érdekeiket együtt igyekeznek érvényesíteni.

 

KÖZLEMÉNY
2021. október 01.

 

Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára látogatott el az SZMVSZ meghívására a vállalkozói szervezet székhelyére, hogy megbeszélést folytasson a helyi vállalkozók képviselőivel.

20211001 szmvsz hegeduscsilla 02A találkozón részt vett Ladányi László parlamenti képviselő, az SZMVSZ-t pedig Jakab Áron Csaba elnök, valamint Ambrus Sándor alelnök képviselték.

A találkozón a helyi vállalkozói szférát érintő pályázati és támogatási lehetőségek kerültek megbeszélésre, hangsúlyosan az Országos Helyreállítási Terv vonatkozásában, melynek részleteiben menő bemutatására került sor az államtitkár asszony részéről.

Megállapításra került, hogy a tervben meghatározott források egy része a vállalkozások fejlesztésére, míg a döntő többsége az önkormányzatok által eszközölt zöld fejlesztésekre és beruházásokra fordítható. Minden esetben elmondható, hogy a pályázatok mindegyike, legyenek azok önkormányzati vagy vállalkozói fejlesztések, a célul kitűzött zöld átállás feltételeit kell teljesítse. Ebbe kell illeszkedjen minden fejlesztés – erre kell felkészüljenek tehát a vállalkozók is.

A megbeszélésen szóba került az innováció támogatási rendszere, valamint a vidékfejlesztés egyes kérdései – ugyanakkor az érdekvédelmi szervezet javaslatai a szakoktatásra vonatkozóan, a duális oktatás jelenlegi állapota és fejlesztésének javasolt iránya.

A felek hangsúlyozták a döntéshozatal és érdekvédelmi szervezetek közötti kapcsolattartás fontosságát, illetve megegyeztek abban, hogy folytatják és rendszeressé teszik a találkozókat.

 

Miniszteri és államtitkári szintű találkozókon vett részt az SZMVSZ Bukarestben!

 

KÖZLEMÉNY

2021. szeptember 14.

 

Az SZMVSZ vezetői az Oktatási Minisztériumban folytattak megbeszélést az intézmény székhelyén, ahol Kallós Zoltán oktatási államtitkár úr fogadta a Jakab Áron Csaba elnök, Ambrus Sándor alelnök és Burus Tibor alelnök alkotta delegációt.

202109 szmvsz oktallamtitkarA szervezet tevékenységének bemutatása, illetve a rövid helyzetértékelést követően átadásra és megbeszélésre kerültek a vállalkozók oktatást érintő javaslatai, meglátásai. A javaslatok többnyire a szakoktatás kérdésköréből származtak – mint a jelenlegi formájában egyre kevésbé igényelt duális oktatás rendszerével kapcsolatos módosítási javaslatok, a szakiskolák működési hatékonyságának javítását célzó javaslatok, a szakmai tapasztalat értékelése az oktatásban...

Az Oktatási Minisztériumban tett látogatást követően az SZMVSZ vezetői Tánczos Barna miniszter úrral találkoztak a Környezetvédelmi Minisztériumban, ahol a megbeszélésen részt vett Ladányi László parlamenti képviselő úr is.

202109 szmvsz kornyminiszterE találkozó alkalmával egy pár olyan témakör került szóba, amely foglalkoztatja a helyi vállalkozókat, lakosságot. Tolmácsoltuk a fakitermelés szigorú szabályozásának következtében hátrányt szenvedő helyi kisvállalkozások panaszát, a főként vidéki gazdákat foglalkoztató, a vadkárok elszámolása, kártalanítása módjával kapcsolatos kifogásokat, illetve az ezekkel kapcsolatos javaslatokat továbbítottuk. Az idős, környezetszennyezőbb személygépkocsikkal kapcsolatos, EU által elvárt intézkedést illetően különböző alternatívák merültek fel a miniszter úr részéről, annak hangsúlyozásával, hogy ezen intézkedés jelen életszínvonal mellett egyértelműen sok tulajdonost fájdalmasan érinthet.

Mindkét megbeszélés záróakkordjaként a felek a kapcsolattartás és együttműködés fontosságát, annak elmélyítését hangsúlyozták a vállalkozói szféra képviselői, valamint a döntéshozatal legmagasabb szintje között.

 

Csíkszeredában került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának soron következő ülésére

 

KÖZLEMÉNY

 

A múlt csütörtökön, szeptember 09-én került sor a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fórumának negyedik ülésére. A fórum házigazdája a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt. Az ülés napirendjén kiemelt elemként egy közös, helyi gazdasági körkép kialakítása szerepelt, valamint a helyi- és regionális reprezentáció lehetőségei, kérdésköre.

20210909 szvszf4Az aktuális tervezetként terítékre került országos minimálbéremeléssel kapcsolatban a szervezetek képviselői egyértelművé tették: mint konkrét intézkedést, a 200 lejes adómentes emelést elfogadhatónak tartják, azonban a támogatásukat számos további, szükségesnek ítélt intézkedéstől tennék függővé – meglátásuk szerint, ellenkező esetben sem a gazdaság teljesítménye nem fog növekedni, sem az életszínvonal nem fog ténylegesen emelkedni. A megoldandó kérdések között említésre került az EU-s pénzekhez való nehézkes hozzáférés, a túlbürokratizált és lassú adminisztráció, az állami szolgáltatások minősége, a jelenlegi adózás eredményeként beragadt belföldi tőke, a nem megfelelően irányított külföldi tőke, a fekete- szürke- és láthatatlan gazdaság erősödése…

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2021.11.28.

Megmutatta a jegybank, hogy néz ki az új 20 lejes. Hivatalos képek Ecaterina Teodoroiu arcképe a...

Sajtófigyelő 2021.11.21.

MedLife: a világjárvány miatt a városi környezetben élők fele halasztotta az orvosi vizsgálatokat A...

Sajtófigyelő 2021.11.14.

Azért adóztatnák meg a Netflixet, hogy az állam finanszírozni tudja a román filmgyártást Egyébként már 20...
Rólunk írták

A helyreállítási terv nyújtotta lehetőségekről tájékoztatták a székelyudvarhelyi magánvállalkozókat

  A székelyudvarhelyi magánvállalkozók szervezetének, az SZMVSZ-nek a képviselőivel találkozott a hétvégén,...
2021-10-06 19:32:30

Bővebben ...

Bukarestbe vitték javaslataikat a székelyudvarhelyi vállalkozók

  Feltérképezte, megfogalmazta az udvarhelyi vállalkozók panaszait, észrevételeit a...
2021-09-17 06:52:48

Bővebben ...

Vállalkozókkal találkoztak az udvarhelyi parlamenti képviselők

  Az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel, Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselővel...
2021-07-09 17:30:46

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata