• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Kiváló hangulatban zajlott a szövetség évzáró rendezvénye. Az egész napos eseménynek december 10-én a Hotel Küküllő adott otthont.

A nap egy egész délelőttöt kitöltő szakmai konferenciával rajtolt és kulturális műsorral színesített ünnepi vacsorával ért véget.

A Tervezzünk jobb évet! elnevezésű szakmai találkozó meghívott előadói, Ambrus Tibor főiskolai docens, nemzetközi tréner és Farkas Levente a marketingiskola.ro alapítója az üzleti tervezés módszertana és vállalati gyakorlata, pénzügyi tervezés, cash flow menedzsment, marketing tervezés témakörökben értekeztek, illetve válaszoltak a résztvevőknek az előadás tematikájával kapcsolatos kérdéseire.

A kis- és közepes vállalatok, illetve a mikrovállalatok a leginkább kiszolgáltatott gazdasági szereplők, miközben például Hargita megyében az összüzleti forgalomhoz 93%-ban járulnak hozzá. A kormány elhibázott gazdasági stratégiája, gazdaságpolitikai döntései, ugyanakkor a multinacionális vállalatok és az Európai Unió feltételek nélküli kiszolgálása, az ország kiárusítása az utóbbi években válságba taszították a helyi gazdaságot, gazdasági szereplőket.

Az elmúlt napokban egy újabb ilyen jellegű intézkedés keretében emelték az üzemanyagokra kiszabott illetékek és adók mértékét.

Az SZMVSZ, mint érdekvédelmi szervezet, a helyi sajátosságokat figyelembe véve (a saját kőolaj-kitermelés aránya, a helyi gazdaság teljesítőképességének mértéke, egyes adónemek több helyen is szerepeltetése, az üzemanyagok termelési árának uniós átlagon léte, utóbbi évek emeléseinek mértéke, kőolaj világpiaci ára, stb) határozottan megalapozatlannak tartja és a válság további elmélyítésének veszélyét látja ebben a döntésben.

Ezért folyó év január 13-án a taxizással foglalkozó vállalkozók csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, mely alapján ezen a napon nem veszik igénybe az üzemanyagtöltő állomások szolgáltatásait.

Az SZMVSZ és a helyi taxistársaságok képviselői ugyanakkor állásfoglalást és felszólítást fogalmaznak meg a Kormány, a Versenytanács, a Fogyasztóvédelmi Hatóság és az udvarhelyszéki parlamenti képviselet felé, egyúttal csatlakozva azon civil kezdeményezéshez, melyet már számos országos szervezet is támogat, illetve mely szerint január 17-18-19-i napokon nem veszi igénybe egyetlen üzemanyag-töltőállomás szolgáltatásait sem.
Felkérjük tehát a vállalkozókat, üzletembereket, a civil lakosságot, más civil- és szakmai szervezeteket, támogassák ők is a kezdeményezést, ezáltal is felhívva a figyelmet erre az egyre jelentősebbé váló problémára és az összefogás erejére.

Székelyudvarhely, 2011. január 13.

A SZMVSZ tevékenységével, programokkal kapcsolatos tájékoztatással,  a  mikrovállalkozóknak szóló aktuális információkkal decembertől az Udvarhelyi Híradó hasábjain is jelentkezünk.  A SZMVSZ rovat havi rendszerességgel, minden hónap első péntekén jelenik meg. 

Adók és illetékek – címmel jelent meg az elsősorban mikróvállalkozóknak és nem csak nekik szóló, hiánypótló és rendkívül hasznos magyar nyelvű kiadványunk.

Adók és illetékek, profitadó, személyi jövedelemadó, külföldiek adója, áfa, helyi adók és illetékek, jogszabályok – a 68 oldalas kéyikönyvben a szerzők (Szilágyi István főkönyvelő, főiskolai előadótanár, Ilyés György, a helyi Adók és Illetékek Osztályának nyugalmazott vezetője) hat nagy fejezetre bontva, hétköznapi, gyakorlati példákkal is illusztrálva, részletesen, szemléletesen, szakszerűen, de ugyanakkor a témában kevésbé jártasak és a laikusok számára is közérthető módon bontják ki az adott témát.

A kiadvány a román Adótörvénykönyv alapján készült, tartalmazza a hatályban levő jogszabályokat, így valós segítséget nyújt a vállalkozóknak, hogy megértsék azokat, illetve eligazodjanak a hazai adójogrendszer átláthatatlannak tűnő útvesztőjében. Az Adók és illetékek című kézikönyvet a SZMVSZ székhelyén a Kossuth Lajos u. 43. szám alatti irodában lehet megvásárolni. Érdeklődni elektronikus levélben az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, a 0366 – 103793 illetve a 0748 – 3845932 telefonszámon, naponta.

Decembertől tagjaink személyesen kérhetnek tanácsot Farkas Leventétől, a marketingiskola.ro alapítójától, aki szervezetünk tagja lett.  Az első fogadóóra 16-án 15 órától lesz, melyre jelentkezni lehet a Szövetség irodájában, telefonon, vagy e-mailen.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata