• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

2024. március 15 és május 12 között zajlott az ötödik VÁLLALKOZZ OKOSAN székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedő.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) és a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, kiemelt támogatóként és társszervezőként Székelyudvarhely Önkormányzatával, idén ötödik alkalommal szervezte meg a „Vállalkozz Okosan” székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedőt, mely rendezvény idén is része volt a Tanügyminisztérium nemzeti versenynaptárának.

Az SZMVSZ, mint vállalkozói szervezett, a gazdasági vetélkedők sorában az üzleti tervek versenye mellett elkötelezett, mert ez az a típusú program, amelyen keresztül a lexikális tudáson túl hangsúlyosan helyet kap, mérni és értékelni lehet a vállalkozói kompetenciákat, vállalkozói vénát.

A több szakaszos vetélkedőre 34 csapat regisztrált Kovászna, Hargita és Maros megye 10 helységéből, 16 neves tanintézetéből.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a tagjaival és szakmai partnereivel elemezte a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal határozattervezetét a 2024-re vonatkozó adókat-illetékeket illetően - melynek eredményeképpen a következőkben olvasható javaslatot és állásfoglalást iktatta az előbb említett intézménynél:

 

A Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal román nyelvű internetes oldalán közzétett, 2024-re vonatkozó adó-illeték határozattervezetet az elmúlt időszakban vállalkozó tagjainkkal és szakmai partnereinkkel elemeztük, minek eredményeképpen a következőket szeretnénk közölni:

Az SZMVSZ nem tudja támogatni a 2024-re tervezett adók és illetékek vonatkozásában a javasolt emeléseket!

A tervezetben számos esetben 12-15% körüli emeléssel számolnak – a jelentősebb adónemek között kivételek például a fizikai személyek lakáscélú ingatlanjainak adójánál használt szorzó csökkentése (de ennek ellenére is nő itt is a kifizetendő összeg), vagy a változatlanul hagyott vendéglátói működési engedélyek illetéke. Ugyanígy kivétel, de ellenkező értelemben, az energetikai átmenet jegyében a környezetbarát járművek elterjedésében, a CO2 kibocsátás csökkentésében motivációs jelleggel alkalmazott adókedvezmény közel felének eltörlése, vagy a tömegközlekedés egyik ágához, a taxi szolgáltatáshoz kapcsolódó parkolóbérletek duplázása.

Figyelembe véve egyrészt az általános fizetőképesség csökkenést, valamint a vállalkozásokat sújtó kormányzati megszorításokat és teher növeléseket, a helyi lakosság és gazdasági szereplők megsegítése kellene legyen első sorban az Önkormányzat feladata.

Továbbá, tapasztalva az elmúlt években beszedett, majd hosszú évekig felhalmozott, el nem költött adóbevételek masszív értékvesztését, úgy gondoljuk, ennek az árát nem a lakossággal és a vállalkozókkal kellene megfizettetni, mindenekelőtt felelősségvállalásra lenne szükség, majd olyan megoldások feltérképezésére, amelynek köszönhetően nem növekednek a lakosság és vállalkozások terhei!

Az előbbiek alapján, a tervezettel összefüggésben, tehát a következőket javasoljuk...

 

A javaslat és állásfoglalás teljes terjedelemben a következő hivatkozásra való kattintással érhető el: itt.

 

20231120 cvrA tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos előadására került sor az SZMVSZ-nél, az SZMVSZ-NVM szervezésében.

Az előadás után ingyenes pedoszkópos vizsgálatra került sor, főként kisgyerekekre reflektálva, ahol a szülök orvosi véleményezéssel győződhettek meg gyerekük lábának egészségi állapotáról, és szükség esetén kaphattak tanácsot a gyógyítási lehetőségekről.

A vizsgálatok során a várakozó gyerekek a Legendárium rajzfilmjeit nézegethették, valamint további játékokkal, rajzolással mulathatták az időt.

Az SZMVSZ köszöni  a maga, valamint a kb. 40 résztvevő nevében az NVM (ld. Női Vállalkozók Munkacsoportja) erőfeszítéseit a program létrehozása érdekében, dr. Vas-Tifán Attila szakorvos úr előadását és vizsgálatait, az OrtoProfil, valamint a Legendárium támogatását!

 

KÖZLEMÉNY

 

Újjáalakult a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége keretén belül a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

 

SZMVSZ Női Vállalkozók MunkacsoportjaAz elmúlt hetekben újjáalakult az SZMVSZ női vállalkozóinak munkacsoportja, amelynek céljai közt az általános vállalkozói igények megválaszolása mellett egyedi, nőket érintő kihívások, érdeklődési körök feldolgozása szerepel.

Az NVM tervei közt máris számos programot találunk – ezek közül került kivitelezésre a hét elején a Szövetség székhelyén megszervezett interaktív előadásA nőgyógyászati szűrővizsgálatok jelentősége” címmel, melynek meghívottja dr. Abrán Hunor szülész-nőgyógyász szakorvos volt. Amint az előadáson elhangzott, többfajta súlyos elváltozás megelőzhető volna a rendszeres szűrővizsgálatokon való megjelenéssel – nem beszélve olyán oltásokról, amelyekről a többségnek talán tudomása sincs.

A Munkacsoport tagjai, többnyire fiatal, kezdő vállalkozók, nyitott, befogadó közösségként szeretnének dolgozni, egyszersmind szívesen látnak minden olyan női vállalkozót, akit érdekel a tevékenységük, és csatlakoznának szervezőként, de akár résztvevőként is, programjaikhoz.

 

SZMVSZ, Oszi Vasar, dijazas 2023A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi művelődési ház koncerttermében idén harmadszor díjazták a kiemelkedő teljesítményt nyújtó udvarhelyszéki vállalkozásokat.

A díjazást megelőző szakmai eseményen a romániai, majd székelyföldi gazdaság helyzetéről, mutatóiról tartott előadást Bálint Csaba, a Román Nemzeti Bank igazgatótanácsának tagja, Csík László, a CED Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója és dr. Geréb László, az RMKT udvarhelyszéki elnöke.

Udvarhelyszék legeredményesebb vállalkozóinak díjazását Szakács-Paál István, a HBC vezetője moderálta.

SZMVSZ, Oszi Vasar, dijazas, dr. Feher Istvan, 2023A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége képviseletében Jakab Áron Csaba elnök a Szövetség tagjai közül a legidősebb aktív vállalkozónak nyújtotta át az elismerést.

dr. Fehér István, az Imunohistocit Kft. képviselője idén 69 éves, ma is igen aktív vállalkozóként egy igen magas hozzáadott értékű szolgáltatást végző vállalkozást vezet, és számos terve van még a jövőre nézve a cég bővítését, tevékenységeinek kiegészítését tekintve.

Munkájához, terveinek megvalósításához ezúton is sok erőt, egészséget kívánunk!

A díjazást követően B2B találkozóra, állófogadásra került sor.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Sikeres volt az V. Vállalkozz Okosan vetélkedő

2024. március 15 és május 12 között zajlott az...
2024-05-22 08:24:42

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.07.14.

Rekordszintű villamosenergiát exportált Ukrajnába Magyarország, Románia jóval kevesebbet Ukrajna...

Sajtófigyelő 2024.07.07.

Economedia: a Versenytanács engedélyezte, hogy a Transilvania Bank megvásárolja az OTP romániai...

Sajtófigyelő 2024.06.23.

Módosulnak az e-számlázás szabályai, változásokat vezetnek be a nyugták kiállításánál is A kormány...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata