• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Számvetés készült a helyi gazdaságról, vállalkozói eredményekről, valamint díjazták a kimagasló eredményeket elért vállalkozások vezetőit.

A 29. Székelyudvarhelyi Őszi Vásár rendezvénysorozat részeként, a Városháza Szent István termében megszervezett gálán a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségét (SZMVSZ) Jakab Áron Csaba elnök képviselte, aki a rendezvény jelentőségét elsősorban a jól végzett munka eredménye megismertetésének lehetőségében, valamint az érintetteket megillető tisztelet és elismerés fontosságában látta.

Nyilvánvaló, hogy 2 nehéz, járványügyi intézkedésektől terhes éven vagyunk túl, amelyet jelenleg éppen egy energia válság követ. Ennek fényében az SZMVSZ két kategóriát határozott meg, melyre a tagjai közül, az elmúlt 2 lezárt év adatai alapján, kereste a legkiemelkedőbb eredményt elérő vállalkozásokat:

 1. Az elmúlt 2 évben a legdinamikusabban fejlődést mutató vállalkozás, alkalmazottszám növekedés szerint,
 2. A járványidőszak intézkedései következtében leginkább sújtott ágazatokban (pl. vendéglátás, turizmus) ahol megtartották, vagy növelték alkalmazottjaik számát.

Az első kategóriában az első helyen a Celiqum Insulation Solutions Kft. végzett – tulajdonosa és vezetője Györffy Attila. A viszonylag fiatal építőipari vállalkozás a 2020-as és 2021-es évben mindkétszer megduplázta alkalmazottainak számát (összesen 14 új alkalmazott 2 év alatt), mindkétszer megtriplázta üzleti forgalmát, ugyanakkor 2021-es profitjának közel felét civil támogatásokra fordította.

A második kategóriában az első helyen a Gáspár Greek Gyros Kft. végzett – tulajdonosa és vezetője Gáspár Csongor. A vendéglátásban érdekelt, éttermet működtető vállalkozás a korlátozásoktól terhes években nemcsak megtartotta, hanem bővítette is alkalmazottai körét, összesen 7 új alkalmazottal.

Köszönjük partnereinknek (Harghita Business Center, RMKT Udvarhely, UKKSZ és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala) az együttműködést.

 

Gratulálunk díjazott vállalkozóinknak!

 

A pénzügyminisztérium hétfőn este közvitára bocsájtott tervezete tartalmazza azon változtatások sorát, melyekkel a kormány az adótörvénykönyvet módosítaná.
A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) a tervezettel kapcsolatban a következő álláspontot fogalmazza meg:

 

A tervezett általános fiskális módosításokkal a kormány egyértelműen nem segíti a munkaerőhiány, járványidőszak, magasan tartott energiaárak, elszabadult infláció által kivéreztetett gazdasági szereplőket, hanem összességében plusz terheket ír elő számukra.

A tervezett intézkedések, meglátásunk szerint, további vállalkozások megszűnését eredményezhetik, felerősíthetik a munkaerő elvándorlását és a fekete gazdaság térnyerését!

Ami még súlyosabbá teszi a helyzetet, hogy a mindezek eredményeképpen tervezett, megnövekedett állami bevételek nem a beruházások erősítését, kiegészítését szolgálnák. Egy valós, fenntartható, jövőbe mutató fejlesztő stratégiát nélkülöző bevételéhséget nem tudunk támogatni!

Javasoljuk első körben szétnézni a saját portán: ajánljuk figyelmükbe az adó behajtását, a feketegazdaság visszaszorítását, a felduzzasztott közszféra karcsúsítását – és főként a beruházásokat, melyek eredményeképpen a fiatal munkaerő nem tervezi menekülni az országból már a középiskolai, egyetemi tanulmányokat követően!

Az SZMVSZ határozottan elutasítja az adózással, valamint mikró- és egyéni vállalkozásokkal összefüggő javaslatokat.

 

 

20220701 rmdsz khMájus 25-én tartott sajtótájékoztatóján jelentette be az SZMVSZ képviselete: ellenzi azt a törvénymódosítás-tervezetet, amelynek révén arra köteleznék a vállalkozókat, hogy kompetenciabizonylatot váltsanak ki, és egy jelképes összeggel hozzájárulást fizessenek az országos kereskedelmi kamarának.

Ezzel párhuzamosan Székelyföld számos vállalkozói szervezetével közösen nyújtottak be felhívást a többségében RMDSZ-es kezdeményezőknek, hogy álljanak el szándékuktól (ld. kozlemeny_SZVSZF.pdf).

A tegnap válaszolt a felhívásra az RMDSZ elnöke, mely válasz a következő linkre való kattintás után olvasható: 20220701_SZVSZF_KH_valaszlevel.pdf

 

 

 

Kedden, 2022. június 28-án délután 16:30 órától került sor arra a találkozóra, melyen az SZMVSZ képviseletében Jakab Áron Csaba elnök bemutatta a Vállalkozz Okosan vetélkedőt a Hargita Business Center (SZMVSZ partner) külföldi partnerszervezeteinek.20220628 hbcpartnerek

Mint ismeretes, a Vállalkozz Okosan székelyföldi üzleti terv vetélkedő harmadik kiadását sikerült megszervezni az idén tavasszal, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégiummal partnerségben. A vetélkedőre 41 csapat regisztrált Székelyföld több városából (összesen 10 helységből), a legnevesebb iskolákból.

A találkozón a helyi inkubátorház partnerei közül a Tandem Egyesület (Szlovákia) és a Játszótér Közhasznú Alapítvány (Békéscsaba) képviselői vettek részt; céljuk a koncepciójában egyedi rendezvény "titkainak" megismerése, valamint egyféle eszmecsere volt.

Az eseményt minden résztvevő sikeresnek, előremutatónak ítélte.

 

Péter Zsanett kezdeményezésére került sor arra a találkozóra, amelynek keretén belül, csütörtökön, a diákpolgármester és - a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége képviseletében - Jakab Áron Csaba a fiatalok következő egy évre vonatkozó terveiről folytattak megbeszélést.

Zsanett fiatalos lendülettel és felelősségtudattal sorolta a fő célkitűzéseit: diákmunka-lehetőségek feltérképezése, rongálások felszámolása, szabadtéri rendezvények... A diákmunkát érintő kérdésnél került szóba a csapatában az SZMVSZ, ezért kereste meg a Szövetséget.

Amint Jakab Áron Csaba elmondta, meglepődve vette tudomásul, hogy a megszokottól eltérően milyen komoly tervekkel és ambícióval indította a polgármesterségét Péter Zsanett - az SZMVSZ képviselőjeként ehhez mindenképpen csak gratulálni tudott, és lehetőségei szerint segíteni.

Szövetségi hírek

Közlemény: Az SZMVSZ díjazta a kiemelkedő eredményt elérő vállalkozóit

  Számvetés készült a helyi gazdaságról,...
2022-09-22 11:51:11

Közlemény: SZMVSZ álláspont az adótörvénykönyv tervezett módosításával kapcsolatban

  A pénzügyminisztérium hétfőn este közvitára...
2022-07-07 14:35:06

Válasz Kelemen Hunortól

  Május 25-én tartott sajtótájékoztatóján jelentette be az SZMVSZ...
2022-07-02 12:34:26

Projektbemutató a HBC pertnereinek

  Kedden, 2022. június 28-án délután 16:30 órától került...
2022-06-29 13:37:15
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2022.10.02.

Ciucă: biztosítékot tudok adni arra, hogy elegendő gáz áll rendelkezésünkre A kormányfő Rumen...

Sajtófigyelő 2022.09.25.

Lélektani határt lépett át a dollár: meghaladta az 5 lejt az árfolyam A Román Nemzeti Bank...

Sajtófigyelő 2022.09.18.

Az energiaárak emelkedése miatt megduplázódhat a sertéshús ára Az élelmiszerek drágulása...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata