• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

20221214 szmvsz 03A Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának keretén belül működő szakkollégium, a Gazdasági Tanácsadó Klub (GTK) részéről 2022. december 10-én került megrendezésre Kolozsváron a 10. GTK – Középiskolás Program döntője.

A versenyen 47 középiskolás csapat mérette meg magát szerte az erdélyi magyar középiskolákból. A döntő végeredménye szerint az első három helyből kettőt székelyudvarhelyi csapat szerzett meg: 1. hely – Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium – Antonya Zsombor, Kacsó Nimród, Sándor István és Szilágyi Mónika-Mária, felkészítő tanár: Lőrincz Edit; 3. hely – Tamási Áron Gimnázium – Balázs Tamás, Both Dániel, Hadnagy Magor, Ilyés Tamás, felkészítő tanár: Dimén-Varga László.

20221214 szmvsz 01A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége, vállalkozói aktív hozzájárulása mellett, szerdán 16:00 órától, a HBC-ben, egy rövid találkozó keretében a sajtó képviselőinek jelenlétében méltatta az eredményeket.

Ahogy az SZMVSZ képviselőjének részéről elhangzott, egy olyan időszakban, melyet az elvándorlás, az elöregedés, a munkaerőhiány, a megfelelő szakképzettségű személyek hiánya jellemez, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet a székelyudvarhelyi tanügyi intézményekben folyó komoly és felelősségteljes munkára, valamint e munka arcaira, a diákokra és felkészítő tanáraikra – különösen, amikor ezek rengeteg plusz munkájának, erőfeszítésének beérik a gyümölcse, ezáltal városunknak, Székelyudvarhelynek is széles körben jó hírét keltve.

Ilyen körülmények között tehát a legkevesebb, hogy megköszönjük ezen erőfeszítéseket, valamint tiszteletünk és elismerésünk jeleként jelképes ajándékokkal értékeljük a befektetett munkát.

 

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) 2022 decemberének első napjaiban tartotta soros elnökségi ülését Budapesten, melyen a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségét Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök, KMVNF társelnök képviselte.kmvnf 001k

Az ülésen a tagszervezetek közötti szorosabb együttműködési lehetőségek, egyes piacokra való kijutási feltételek, uniós pénzügyi alapokat illető változások, rövid- és középtávú tervek kerültek megbeszélésre.

A Fórumot követő napon került sor a XXIII. Vállalkozók Napja ünnepségre, a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében, a Müpában. Az eseményen Eppel János, a VOSZ elnöke a szervezet jövőjéről, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a stabilitás, a vállalkozásbarát gazdaságpolitika fontosságáról beszélt.

23vn 002kA rendezvényen díjazták a kiemelkedő teljesítményeket elérő vállalkozókat; 22 vállalkozó vehetett át díjat Varga Mihálytól, Eppel Jánostól és Lits Józseftől, a VOSZ ellenőrző bizottságának elnökétől - köztük Györffy Attila, székelyudvarhelyi vállalkozó, a Celiqum Kft. tulajdonosa és ügyvezetője, az SZMVSZ tagja. Gratulálunk Györffy Attilának, valamint a Celiqum Kft. munkaközösségének a kitüntetésért!

 

2022. december 12.

Székelyudvarhely

Epitkezesi Lanc katalogus

Az elmúlt időszakban egyes beruházók és befektetők, fejlesztők számos alkalommal fordultak a Szövetséghez olyan szolgáltatói katalógus(ok) igényével, amelyből egy adott szakterület minden részletére vonatkozóan találhatnak szolgáltatót/kivitelezőt.

A megfogalmazott igényekre válaszul idén októberben jelent meg az SZMVSZ szerkesztésében és kiadásában az udvarhelyszéki „Építkezési Lánc” katalógus, mely első kiadásként az építkezésekben érdekelteknek próbál segíteni a tervezési és kivitelezési folyamatok különböző szintjeit lefedő vállalkozások elérhetőségével.

Az ingyenes „Építkezési Lánc” katalógus elérhető nyomtatásban és online formátumban.
Online a www.szmvsz.ro/el_katalogus címen elérhető, nyomtatásban pedig igényelhető az irodánkban, valamint eljuttatjuk a jelentősebb hivatalokhoz, vállalkozásokhoz, intézményekhez.

 

A sorban hetedik találkozó házigazdája ezúttal az Arbor Vállalkozói Szövetség volt. Ez alkalomból kidolgozásra valamint aláírásra került a Fórum munkájának keretet és működési struktúrát biztosító Együttműködési Megállapodás.

SZVSZFAz SZVSZF ülését megtisztelte jelenlétével Kelemen Hunor RMDSZ elnök is, aki támogatásáról biztosította a résztvevőket a Fórum képviselőinek bevonását illetően a különböző döntési/konzultatív fórumokba, országos struktúrákba.

A továbbiakban számos, a gazdasági élet szereplőit közvetlenül érintő felvetés is szóba került, mint például:

- az SZMVSZ részéről elhangzott, nem tartjuk vállalkozóbarátnak, hogy a céges energiaár-kompenzáció igénybevételéhez kérést kell letenni - ahogyan azt sem, ha adott esetben a szolgáltatóváltásnál a régi szolgáltató egyetértése volna ehhez szükség,

- a megújulók támogatása, valamint ezek rendszerének kiépítése kapcsán az SZMVSZ nehezményezte, hogy viszonylag ritkán esik szó, még ritkábban előrelépés a szállítókapacitásokról, ami a villanyáram esetében a visszatáplálásnál egy fontos (akár kizáró/korlátozó) szempont,

- a vállalkozók által kifizetett táppénzek (betegszabadságos kifizetések) több mint féléves elmaradásainak kifizetésére nincs egyelőre konkrét ütemterv/ígéret.

A Hargaz-as ügyként elhíresült Electrica-számlázások esete is szóba került: a vállalkozók önhibájukon kívül kerültek abba a helyzetben, hogy sokukat a megszűnés fenyegeti; az SZMVSZ felhívása: konkrét segítségre, intézkedésekre lenne szükség érdekükbe, védelmükben.

A találkozóval kapcsolatban egy közös közlemény került kiadásra, melyet itt olvashat: <megnyitás>

Az SZMVSZ kiemelt figyelmet szentel a fiataloknak, mint a következő generáció képviselőinek, egyben munkaerő-utánpótlásnak. Ennek megfelelően számos programmal próbál hozzájárulni képzésükhöz vagy érvényesülésükhöz. Ilyen például a támogatott cégbejegyzés, az ingyenes tanácsadás, a középiskolások számára szakmai előadások szervezése, szakmai ingyenes kézikönyvek kiadása és eljuttatása, versenyek és vetélkedők szervezése.

A gazdasági előadások a középiskolákban, mint program célja a középiskolások körében egyrészt a vállalkozás szellemiségével való megbarátkozás, másrészt az azzal kapcsolatos ismeretek és követelmények megismertetése. Ledönteni a láthatatlan falakat a középiskolás fiatalok és a vállalkozások misztikussága között, elérhetővé tenni, megérthetővé és megoldhatóvá a vállalkozást, a vállalkozókat, az alkalmazotti státust, az egymás tiszteletét, a gazdasági fogalmakat és szükségszerűségeket. Ehhez témákra bontva 3 előadást tervezünk élőben egyes iskolákban, amelyeken interaktív módon, a felmerült kérdéseket is igyekszünk majd megválaszolni.

Az előadások tervezett időpontja és témája:

2019 varoslogo

 • Finanszírozás: veszélyek és lehetőségek, 2022.10.25. 14:00 (Kós Károly Szakközépiskola),
 • Hogyan készítsünk költségvetést, 2022.10.27. 14:00 (BKG Református Kollégium),
 • Befektetési lehetőségek , 2022.11.22. 11:00 (BKG Református Kollégium).

A programot támogatja Székelyudvarhely Önkormányzata.

Szövetségi hírek

Közlemény: Értékelte az SZMVSZ a BBT üzleti terv versenyét megnyerő diákokat

  A Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Közgazdaság- és...
2022-12-15 10:41:58

Közlemény: KMVNF ülés Budapesten, székelyudvarhelyi vállalkozó kitüntetése

  A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti...
2022-12-12 11:42:27

MEGJELENT!!! ÉPÍTKEZÉSI LÁNC katalógus

Az elmúlt időszakban egyes beruházók és...
2022-10-26 17:43:23

Gyergyószentmiklóson ülésezett a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma

  A sorban hetedik találkozó házigazdája ezúttal...
2022-10-11 14:41:49
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2023.01.29.

Szeptemberben kezdődjön egy héttel később az iskola – javasolják a turisztikai vállalatok A...

Sajtófigyelő 2023.01.22.

Továbbra is Románia az EU legolcsóbb országa A statisztikusok a háztartások fogyasztási kiadásaira...

Sajtófigyelő 2023.01.15.

Idén is folytatódik az Új Otthon Program, 1,5 milliárd lejt különítettek el rá A 2023-as Új Otthon...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata