• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Egyre több állásfoglalás, tiltakozás történik az üzemanyag drágulása miatt. Megkérdeztünk néhány sofőrt, mit gondolnak erről, és tiltakoznak-e a drágulás ellen. Az utóbbi időben az üzemanyagárak emelkedésétől hangos a média. A felháborodást az amúgy sem olcsó termék literenkénti árának radikális növekedésének lehetősége indította be.

Az üggyel kapcsolatosan már több tiltakozó és figyelemfelkeltő megmozdulás volt, több érdekvédelmi szervezet is álláspontot foglalt a várható drágítással kapcsolatosan. Legutóbb az SZMVSZ és az udvarhelyi taxisok tiltakoztak az áremelések ellen.
Azonban néhány napja különböző kommunikációs csatornákon terjed egy olyan civil kezdeményezés, felszólítás, amely arra kéri a sofőröket, hogy amennyiben módjukban áll ne tankoljanak január 17-18-19-én. A civil mozgalom lényege a figyelemfelkeltés lenne, talán így figyelembe veszik az egyszerű ember szempontjait is. Szerkesztőségünk kíváncsi volt mit gondol a várható emelkedésről és a civil kezdeményezésről az „utca sofőrje".
Árpádot épp tankolás közben kérdeztük, bevallása szerint semmiképp nem kellene emelni az üzemanyag árán, nem szabadna drágább legyen mint máshol. „A civil kezdeményezésben részt veszek, ami figyelemfelkeltésnek jó, de nem hiszem, hogy lesz eredménye. Ha felviszik az árakat, akkor nem is tudom mi lesz, majd lehet jönnek az Ukránok és „bidonokban" árulják az olcsó benzint és akkor majd tőlük vesszük" – fogalmazott viccesen Árpád.
Egy mások sofőr, Csaba véleménye szerint az üzemanyag drágulása más területekre is kiterjed, így húzza magával az árakat, míg a fizetést persze nem. „Nem lenne olyan nagy gond az áremelkedés, ha fizetéseket is igazítanák utánunk. Én nem tankolok minden nap így megoldható, hogy 17-19 között se vegyek üzemanyagot. Hogy ez mennyire hasznos az kiderül utána, de az is lehet, hogy süket fülekre talál" – fejezte be mondanivalóját.
Harmadik autóvezetőnk Szilárd, akit szintén tankolás után kérdeztünk. Ő némileg másképp látja a helyzetet, ugyanis a kormányt okolja a megemelt adók miatt. „Ha a kormány közbelép, akkor másképp lesz, különben nincs amit tenni ellene. Ilyen hirtelen lázadásokkal nem fogják megoldani a helyzetet, a civil kezdeményezésnek sem látom értelmét, hiszen előtte vagy utána úgy is tankol mindenki, ezért nem lesz kiesése az benzinkutaknak" – magyarázta.
Ennél pozitívabban látta a helyzetet József, aki szerint igen is helye van a civil megmozdulásnak. „Én Udvarhelyre autóval ingázom. Eddig elég volt heti 50 lejre tankolnom, de ez most már kevés. A civil kezdeményezést jónak tartam és most a lépés is úgy jön ki, hogy nem fogok tankolni. A mozgalom, mint figyelemfelkeltés jó és kellenek az ilyen civil akciók. A hatása azonban kérdéses, de majd kiderül" – nyugtázta József.
És valóban ez a helyzet. Kiderül, hogy lesz-e eredménye, de elgondolkodtató dologra hívta fel a portálunk figyelmét egy szakmabeli.
„Az eladott üzemanyag 60 százalékát vállalatok veszik meg, akik hónap végén fizetnek. A készpénzes fizetés a maradék 40 százalék: az így fizetők mindig csak annyit tankolnak, amennyire éppen szükség van, ellentétben a céges autókkal, amiket csordultig töltenek. A civil kezdeményezésben ebből a 40 százalékból vesznek részt és ha mondjuk a fele nem megy tankolni, akkor sem érződik igazi a kiesés a kutak életében. Egy valós visszaesést a vállalatok tudnának generálni, ugyanis az már számottevő, ha egy cég 80-100 kocsiból álló autóparkja nem tölti tele autói tankját".
Elgondolkodtató, hogy milyen eszközökkel lehet tenni a kialakult helyzet ellen, azzal azonban egyet kell értenünk, hogy a civil akciónak igenis helye van, és függetlenül az eredményességtől, az még mindig több az elfogadásnál és a beletörődésnél.

Megvonva a 2010-es esztendő mérlegét, kétséget kizáróan egy si keres, eseményekben és meg valósításokban is gazdag esztendőt tudhat maga mögött a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége.

Ha az első teljes évét záró szervezet érdemeit taglaljuk, mindenekelőtt érdemként kell feltüntetni azt a tényt, hogy felkarolta és maga köré gyűjtötte az udvarhelyszéki gazdaság legfőbb húzóerejének számító „napszámosokat”, a mikrovállalkozókat. A tagsággal a kapcsolattartás folyamatos volt, a Kossuth Lajos utca 43. szám alatti irodában ingyenes jogi és marketingtanácsadást biztosítottak a tagoknak. A szövetség honlapja, amely folyamatosan tájékoztatott az aktuális és legfontosabb eseményekről, év végére megújult. Az éves tevékenység és a december 10-ei évzáró rendezvény megkoronázásának számít a hazai gazdasági kiadványok sorában hiánypótló Adók és illetékek című kézikönyv megjelenése.Az elsősorban vállalkozóknak, de laikusoknak is érdekes kiadvány legfőbb érdeme, hogy közérthető módon, magyar nyelven igazítja útba az érvényben lévő hazai törvények átláthatatlan útvesztőjében az olvasót. Az SZMVSZ tevékenységét illetően kétségkívül a leggyakorlatiasabbnak az év során havi rendszerességgel szervezett interaktív szakmai előadások bizonyultak, amelyek a tagok vagy „csak” szimpatizáns mikrovállalkozók egybehangzó véleménye szerint valóban hasznosak, tanulságosak voltak, hiszen nem üres szócséplésben merültek ki.
Természetesen a meghívott előadók érdeme is volt az, hogy az egy-, maximum kétórás délutáni „továbbképzők” vitafórumokká alakultak, és a találkozásra, egymás megismerésére éppúgy alkalmat nyújtottak, mint a tapasztalatcserére. Képviselni, segíteni, tájékoztatni, szakmai ismeretekkel tovább gazdagítani a vállalkozókat – fogalmazta meg a szövetség ez évi céljait évzáró értékelőjében Birtalan József elnök, akinek reményei szerint a 2011-es év könnyebb lesz a tavalyinál, és több jót is tartogat a mikrovállalkozóknak.
Az év végi mérleg megvonásáig még sok víz lefolyik a Nagy-Küküllőn, az idei év jó és rossz meglepetéseket bizonyára egyaránt tartogat. A változásokat megjósolni nem tudjuk, de arról, hogy pénzügyi vonatkozásban, az adók és illetékek terén milyen újdonságokkal rajtol az új év, Dimén Hunor, a Székelyudvarhelyi Közpénzügyi Hivatal igazgatója tájékoztatott.
Ami a jövedelemadót illeti, jó tudni, hogy a nem bizonyítható forrásból származó jövedelmeket megadózzák, visszavezetik a mikrocégeknek a 3 százalékos adót. Ezt az opciót január 31-éig lehet a pénzügyön igényelni.A profitadónál az üzemanyag elszámolhatóságának limitálását 2011. december 31-éig meghosszabbították. Szintén eddig a határidőig tolták ki az üzemanyag- és autóvásárlás áfaelszámolhatóságának határidejét. Ez az időpont lehetőséget biztosít a cégeknek arra, hogy abban az esetben, ha az előző évben nem érték el a 35 000 eurónak megfelelő lejben számolt nagyságú forgalmat, visszaléphessenek az áfafizető státusból. Az Adótörvénykönyv eddig nem tárgyalta a társadalombiztosítási járulékok kérdéskörét. Abszolút újdonságnak számít, hogy ez évtől bevezették a 112-es kódszámú, egységes társadalombiztosítási nyilatkozatot, amely helyettesíti a biztosítóházakhoz korábban benyújtott nyilatkozatokat. Az új törvényekről, módosításokról részletesen olvashatnak az szmvsz.ro honlapon.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) egy magyar nyelvű ismertető kézikönyvet adott ki a romániai adótörvényekről és azok értelmezéséről, címe: Adók és illetékek. A könnyebb tájékozódást elősegítve készítették a román Adótörvénykönyv alapján, mivel rendkívül kevés érthető könyv látott napvilágot magyar nyelven e témában. Szerzői Szilágyi István főkönyvelő és Ilyés György, a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Adók és Illetékek Osztályának nyugalmazott vezetője.

Birtalan József, az SZMVSZ elnöke elmondta, hogy az Adók és illetékek kiadványuk egy támpontot ad a vállalkozóknak, hogy ebben a bonyolult adórendszerben könnyebben tudjanak elboldogulni. A hiánypótló könyv összefoglalja magyarul azokat a szakkifejezéseket, amelyeket nem igazán birtokolnak a magyar ajkú vállalkozók sem. Szilágyi István főkönyvelő (aki az adók és illetékek részt is megírta) ismertette, a magyar szaknyelv ezen a téren annyira hiányos, hogy amennyiben teljesen a helyes magyar szakkifejezéseket használta volna a megíráshoz, senki sem értené. „Úgy próbáltam megírni, hogy legyen gyakorlatorientált. Kisebb témák vannak a könyvben, a vállalkozó rögtön megérti, amennyiben érintett is egy kicsit. Bírósági esetekkel is példálóztam, véleményem szerint összességében eléggé gyakorlatias. Úgy próbáltam elkészíteni, hogy ez a száraz, de fontos téma azonnal érthető legyen bárki számára. Van a könyvben öt vicces idézet, ezzel próbáltam érzékeltetni, hogy az adó nem egy olyan szörnyűség, melybe csak a szakemberek nyerhetnek bepillantást” – fogalmazott. Sebestyén Kinga, az SZMVSZ ügyvezetője kifejtette, hogy nehezen találtak szakembereket e hasznos kiskönyv megírásához. „A honlapunk is megújult, interaktívabb lett. Amennyiben új dolgok jelennek meg a könyv témájára vonatkozóan, azokat mindig közöljük, ahogy az Udvarhelyi Híradóban is a hónap minden első hetén közölt gazdasági hírekben.” A szervezet december 10-ére időzítette az évvégi rendezvényét is, melyen egy konferencia keretében előadásokat tartottak a vállalati tervezésről, marketingről, továbbá az évvégi kiértékelésről. Birtalan hangsúlyozta, hogy remélhetőleg jobb lesz a jövő év a vállalkozóknak, melyhez továbbra is szeretnének szaktudást nyújtani. A szervezet kapcsán elmondta, hogy ez volt az első teljes év, mialatt végig működtek. „Megtartottuk rendezvényeinket, állandóan követtük a kitűzött vonalat: próbáltunk megfelelni a vállalkozók igényeinek, valamint szaktanácsadást nyújtani. Ezt az utat folytatjuk jövőben is” – tette hozzá. A könyv kiadásában az Európai Néppárt, Winkler Gyula, Európai Parlamenti Képviselő és Hargita Megye Tanácsa segített. A kézikönyv megvásárolható az SZMVSZ irodájában, a Kossuth Lajos utca 43. szám alatt, valamint érdeklődni lehet a 0748/384593-as telefonszámon.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) magyar nyelvű, hiánypótló kiadványát sajtótájékoztatón mutatták be.A hazai, magyar nyelvű gazdasági kiadványok sorában hiánypótlónak számító kézikönyv az egy éve működő, mára már intézményesült SZMVSZ legfontosabb célkitűzése jegyében született meg: segíteni, tájékoztatni a székelyföldi kis- és mikrovállalkozókat – hangsúlyozta Birtalan József, az SZMVSZ elnöke.

A könyv megszületésével kapcsolatosan elhangzott: a romániai Adótörvénykönyv hatályban levő törvényeinek lefordítása egy szakembernek is komoly kihívást jelentett, mert a hazai magyar nyelvű terminológia nem azonos a magyarországival és igencsak hiányos.„Arra törekedtünk, hogy a könyv ne száraz fordítása legyen az Adótörvénykönyvnek, a benne levő információk, a nyelvezete úgy a laikusok, mind pedig az adózási rendszerben jártas szakemberek számára érthető legyen. Azt akartuk érzékeltetni, hogy az adórendszer nem egy szörnyűség, amibe csak a szakemberek nyerhetnek bepillantást, a szabályokat mindenki meg tudja tanulni" – mondta el Szilágyi István főkönyvelő, főiskolai előadótanár, a könyv egyik szerkesztője. A szerkesztők, szerzők (Szilágyi István és Ilyés György, a helyi Adók és Illetékek Osztályának nyugalmazott vezetője) érdeme, hogy a kézikönyvben szubjektív módon kiválasztott, de reális, gyakorlati példákkal is szolgálnak. Ugyanakkor, a főbb témakörök fejezetekre bontásával is gondoskodtak arról, hogy az olvasó könnyen eligazodjon és megtalálja a számára hasznos információt. Adók és illetékek, profitadó, személyi jövedelemadó, külföldiek adója, áfa, helyi adók és illetékek, jogszabályok – a 68 oldalas könyvecske hat nagy fejezetben részletesen, szemléletesen világosítja fel és hétköznapi, gyakorlati példákkal igazítja útba a szinte napról-napra változó hazai adójogrendszer útvesztőjében nem egyszer „eltévedt" vállalkozókat, cégvezetőket. Az Európai Néppárt, Winkler Gyula európai parlamenti Képviselő, a SZMVSZ fővédnöke és a Hargita Megye Tanácsa támogatásával megjelentetett kézikönyv csak az érvényben levő jogszabályokat tartalmazza, a változásokról a SZMVSZ megújult, interaktív honlapján informálják a tagságot és az érdekelteket – tájékoztatott a szövetség ügyvezető elnöke. Az Adók és illetékek kézikönyv a tervek szerint egész Hargita megyében kapható lesz, ám egyelőre még csak a SZMVSZ Kossuth utca 43. szám alatti irodájában lehet megvásárolni. Az érdeklődőket hétköznapokon 9-13 óra között fogadják. További információkért a 0748-384.593-as telefonszámot hívni.

Hargita Megye Tanácsa és a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége közös szervezésében vállalkozói fórumra kerül sor, melyet két helyszínen, Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen szerveznek meg.

A fórum célja bemutatni azokat a lehetőségeket, amelyekkel a vállalkozók tevékenységüket fejleszteni, bővíteni tudják, és nem utolsó sorban új munkahelyek megteremtését tudnák biztosítani. A rendezvény első helyszíne Székelykeresztúr, Hargita Megye Tanácsának területi irodája, Szabadság tér 55. szám, II. emelet. Időpont: 2010. június 22., délelőtt 9 óra. A székelyudvarhelyi fórumra július hónap folyamán kerül sor.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata