• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Kisvállalkozóknak tartott előadást szombaton, október 8-án Székelyudvarhelyen Winkler Gyula, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője és Borbély Károly gazdasági államtitkár. A gazdasági fórumnak, amelyet a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) szervezett meg, az Európa és Románia gazdasági, valamint pénzügyi helyzete címet adták. A székelyföldi kisvállalkozóknak fontos készíteniük egy jövőképet, annak ellenére, hogy jelen pillanatban mind a román, mind az európai gazdaság a túlélésért küzd – foglalhatjuk össze röviden a szombati gazdasági fórum mondanivalóját. Az eseményt a Birtalan József kezdeményezésére rendezte meg az SZMVSZ. Winkler Gyula képviselő elmondta, szerinte a székelyföldieknek fel kell építeniük egy Erdély 2020-as stratégiát az európai minta szerint, ami alapján hathatnának arra, hogy milyen is legyen a székelyföldi gazdaság tíz év múlva. „Nem Bukarest és nem Budapest fogja ezt helyettünk megoldani, hanem nekünk kell ezen dolgozni” – hangsúlyozta a képviselő. Winkler szerint el kell dönteni, hogy melyek azok az iparágak, amelyekkel nem érdemes foglalkozni, és melyek azok a területek, amelyeket érdemes támogatni a jövőben. „Abban kell gondolkodnunk, hogy Székelyföld 2020. Lássuk, hogy hol lesz a helyünk 2020-ban” – fogalmazott Winkler. A képviselő szerint fontos eldönteniük a helyi kisvállalkozóknak, hogy milyen területen tudnak eredményesen foglalkozni. „Szerintem a turizmus a kitörési pontja a Székelyföldnek az elkövetkező tíz évben” – fogalmazott Winkler. Az EP-képviselő szerint az európai gazdaságokat nem a multinacionális cégek tartják életben, hanem a helyi kisvállalkozások, és bár a hivatalos európai állásfoglalásszerint a helyi vállalkozókat nem lehet előnyben részesíteni a nagy európai cégekkel szemben, ez a gyakorlatban nem így van. Példaként említette a német, svéd vagy a holland állam hozzállását, akik mással nem foglalkoznak, minthogy kiskapukat építenek a saját vállalkozóik számára, nagyon finom mechanizmusokat építenek azért, hogy a kisvállalkozóikat hozzák előnybe. Ennek a mechanizmusnak, vagyis a közösségen belüli kommunikáció fontosságát hangsúlyozta a képviselő.

Miközben a romániai gépkocsivezetők háromnapos benzinkútbojkottot hirdettek, folytatódtak a tiltakozó akciók is, amelyeken az ügyfelek egy ideig megbénították a töltőállomások működését. A legutóbbi ilyen megmozdulásra Székelyudvarhelyen került sor.

A Hargita megyei városban a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) a helyi taxisokkal közösen szervezte meg a megmozdulást. Ennek keretében sorban álltak a taxisok üzemanyagért az egyik töltőállomásnál, mindössze egy-két litert tankoltak, s ezért is fémpénzekkel fizettek. Olyan is akadt, aki három kilogramm aprót adott át a benzinkutasnak, s ez is alig 12 lejt tett ki, egybanisokban. A számolás nem kis időt és fáradságot jelentett a benzinkút kasszásának.
„Próbálunk együttműködni az ország nagyobb városainak a szállítóegységeivel, abban reménykedve, hogy többen nagyobb esélylyel léphetünk fel a folyamatos üzemanyagár-növelés ellen” – nyilatkozta a Krónikának egy tiltakozó taxis.
„Azzal tisztában vagyunk, hogy nem sokat érhetünk el ezzel az akcióval a benzinár csökkentését illetően, de figyelemfelkeltésként mindenképpen hasznos lehet a kormány és azon vállalatok felé, akik kompetensek az árak alakításában" – fejtette ki a Krónikának Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ alelnöke.

Az SZMVSZ és a székelyudvarhelyi taxisok csatlakoztak az országos tiltakozási akcióhoz. A civil kezdeményezés a benzinár drasztikus emelését kifogásolja.


{youtube}RqCZzCaHG0o{/youtube}

Banis akciót hajtottak végre a taxisok kedden Székelyudvarhelyen. A Petrom-benzinkútnál tankoltak, majd többnyire a bankokból beszerzett fémpénzzel fizettek: egyikük 40 lejt tett le a pultra tízbanisokban, egy másik 25 lejt különböző értékű aprókban, és olyan is akadt, aki 12 lejt hozott egybanisokban.

Számításaik szerint csak utóbbi három kilogrammot nyomott. A kutasok nem kaptak szívbajt: volt, akinek elkezdték számolgatni a pénzét, a második-harmadik „problémás” kliensnél viszont csak egyszerűen elvették az aprót, mondván, majd este megszámolják. „A kliens mindenekelőtt, munkaidő van, nekünk belefér” – közölte mosolyogva a kút vezetője. Aggodalomra nem is volt oka, hisz túl nagy blokád nem keletkezett: a tankolni igyekvők ugyanis hamar rájöttek, miről van itt szó, és továbbhajtottak. Az akció bő fél órát tartott.

Az Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége és a székelyudvarhelyi taxis társaságok megalapozatlannak tartják az üzemanyag drágítását. A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége és a székelyudvarhelyi taxis társaságok közös állásfoglalását és felhívását az alábbiakban olvashatják.

A kis- és közepes vállalatok, illetve a mikrovállalatok a leginkább kiszolgáltatott gazdasági szereplők, miközben például Hargita megyében az összüzleti forgalomhoz 93%-ban járulnak hozzá. A kormány elhibázott gazdasági stratégiája, gazdaságpolitikai döntései, ugyanakkor a multinacionális vállalatok és az Európai Unió feltételek nélküli kiszolgálása, az ország kiárusítása az utóbbi években válságba taszították a helyi gazdaságot, gazdasági szereplőket.
Az elmúlt napokban egy újabb ilyen jellegű intézkedés keretében emelték az üzemanyagokra kiszabott illetékek és adók mértékét.
Az SZMVSZ, mint érdekvédelmi szervezet, a helyi sajátosságokat figyelembe véve (a saját kőolaj-kitermelés aránya, a helyi gazdaság teljesítőképességének mértéke, egyes adónemek több helyen is szerepeltetése, az üzemanyagok termelési árának uniós átlagon léte, utóbbi évek emeléseinek mértéke, kőolaj világpiaci ára, stb) határozottan megalapozatlannak tartja és a válság további elmélyítésének veszélyét látja ebben a döntésben.
Ezért folyó év január 13-án a taxizással foglalkozó vállalkozók csatlakoztak ahhoz a kezdeményezéshez, mely alapján ezen a napon nem veszik igénybe az üzemanyagtöltő állomások szolgáltatásait.
Az SZMVSZ és a helyi taxistársaságok képviselői ugyanakkor állásfoglalást és felszólítást fogalmaznak meg a Kormány, a Versenytanács, a Fogyasztóvédelmi Hatóság és az udvarhelyszéki parlamenti képviselet felé, egyúttal csatlakozva azon civil kezdeményezéshez, melyet már számos országos szervezet is támogat, illetve mely szerint január 17-18-19-i napokon nem veszi igénybe egyetlen üzemanyag-töltőállomás szolgáltatásait sem.
Felkérjük tehát a vállalkozókat, üzletembereket, a civil lakosságot, más civil- és szakmai szervezeteket, támogassák ők is a kezdeményezést, ezáltal is felhívva a figyelmet erre az egyre jelentősebbé váló problémára és az összefogás erejére.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.28.

A Bosch átadta mérnöki központjának új épületét Kolozsváron A tízemeletes, 10 ezer négyzetméteres...

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata