• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Évértékelő sajtótájékoztatón összegezte az elmúlt egy évben végzett parlamenti tevékenységét Antal Lóránt Hargita megyei szenátor. Az RMDSZ-es elöljáró ezt követően udvarhelyi magánvállalkozókkal találkozott, az eseményen részt vett Ladányi László-Zsolt parlamenti képviselő is.

(...)

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) még a legutóbbi parlamenti választásokat megelőzően kezdeményezett rendszeres találkozókat az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel. Az első megbeszélést 2020 novemberében tartották, a meghívottak akkor még jelöltként vettek részt a találkozón. Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselőjelölt a terveikről, elképzeléseikről beszéltek és a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak.

A második találkozót tavaly júliusban, a 2020–2024-es parlamenti ciklus első, tavaszi ülésszakának végeztével rendezték meg Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselők részvételével, ekkor féléves beszámoló, egyeztetés zajlott az udvarhelyszéki parlamenti képviselet és az SZMVSZ vezetői, vállalkozói között.

Az idei, csütörtökön délután megtartott találkozón Antal Lóránt szenátor és Ladányi László-Zsolt parlamenti képviselő számolt be a tavalyi évben elvégzett parlamenti munkáról, előbbi intenzív évnek nevezte a tavalyi esztendőt, utóbbi pedig „kezdő évnek”. A jogász végzettségű Ladányi – akit a parlamenti beiktatása után megválasztottak a képviselőház jogi szakbizottságának titkári tisztségébe – hangsúlyozta, hogy csak a parlamenti munkát tekintve számít kezdőnek Bukarestben, hisz ezt megelőzően nyolc évig volt az Országos Közbeszerzési Ügynökség főtitkára.

A jelenlévők kérdéseire válaszolva megerősítést nyert, hogy a politikusok és a vállalkozók véleménye több kérdésben is igencsak eltér egymástól, ugyanakkor Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök megjegyezte, nem azért gyűltek össze, hogy egymásnak bólogassanak.

„A jó egy évvel ezelőtt elkezdett rendszeres találkozók sikerességének nem kizárólagos feltétele, hogy mindenben egyetértsünk. A sikeressége abban rejlik, hogy mindkét fél ugyanannyira fontosnak tartja ezeket a találkozókat, hogy megosztják az információikat, meg- és kibeszélik dolgaikat, ezáltal megteremtve a lehetőségét mindannyiunk számára fontos eredményeknek” – értékelt a vállalkozói szervezet elnöke.

(maszol.ro)

 

A székelyudvarhelyi magánvállalkozók szervezetének, az SZMVSZ-nek a képviselőivel találkozott a hétvégén, Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára.

Az SZMVSZ meghívására, az udvarhelyi vállalkozói szervezet székhelyére látogatott el Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, hogy megbeszélést folytasson a helyi vállalkozók képviselőivel – adja hírül közleményében a székely anyaváros magánvállalkozóit tömörítő szervezet.

A találkozón részt vett Ladányi László, Hargita megyei parlamenti képviselő, az SZMVSZ-t pedig Jakab Áron Csaba elnök, valamint Ambrus Sándor alelnök képviselte.

 

Feltérképezte, megfogalmazta az udvarhelyi vállalkozók panaszait, észrevételeit a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), majd a dokumentumokat, javaslatokkal kiegészítve továbbította az illetékes minisztériumokhoz.

Két témában is javaslatokat fogalmaztak meg, egyik ezek közül a vállalkozók oktatást érintő meglátásokkal kapcsolatos, ezek többnyire a szakoktatás kérdésköréből származnak, ilyen a jelenlegi formájában egyre kevésbé igényelt duális oktatás rendszere, a szakiskolák működési hatékonyságának javítása, illetve a szakmai tapasztalat értékelése az oktatásban.

Tevékenysége során a vállalkozói szervezet több olyan témakört is feltérképezett, amelyek foglalkoztatják a székelyudvarhelyi vállalkozókat, lakosságot. Írásban fogalmazták meg a fakitermelés szigorú szabályozásának következtében hátrányt szenvedő helyi kisvállalkozások panaszait, a főként vidéki gazdákat foglalkoztató, a vadkárok elszámolásával, a kártalanítás módjával kapcsolatos kifogásokat, kiegészítve az ezekkel kapcsolatos javaslataikkal.

 

Az udvarhelyszéki parlamenti képviselettel, Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselővel egyeztetett csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége. Ez már a második ilyen jellegű találkozó volt, az első még tavaly decemberben zajlott, amikor a meghívottak még jelöltként vettek részt a találkozón.

20210708 felevesbeszA 2020–2024-es parlamenti ciklus első, tavaszi ülésszakának végeztével féléves beszámoló, egyeztetés zajlott az udvarhelyszéki parlamenti képviselet és az SZMVSZ vezetői, vállalkozói között, a találkozót utóbbi kezdeményezésére tartották csütörtökön, Székelyudvarhelyen, az SZMVSZ székhelyén. Az udvarhelyi vállalkozói szervezet másodszor hívta össze a találkozót, az elsőt még tavaly decemberben tartották, amikor a meghívottak még jelöltként egyeztettek az udvarhelyi magánvállalkozók képviseletével.

A román parlament alsóházában Hargita megyét, ezen belül Udvarhelyszéket és Székelyudvarhelyt képviselő Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán első mandátumuk első ülésszakán vannak túl, beszámolójukban a parlamenti munka jellegzetességeiről, kereteiről számoltak be. Elhangzott, hogy a koalíciós hárompárti együttműködés néha igen nehézkes, ez pedig behatárolja a lehetőségeket. Megjegyezték, hogy elvárás és munka bőven akad, hiszen, különösen helyi vonatkozásban, jelentős el- és lemaradás észlelhető.

Terelőút, asszisztensképzés, fizetések

Szóba kerültek olyan általánosabb témák, mint az udvarhelyi terelőút ügye, amelyet minisztériumi szinten tartanak fenn és erősítenek, vagy a helyi egészségügyi, művészeti és sportügyek, amelyben a helyi érdekek megvédéséért és erősítéséért komoly erőfeszítéseket tettek, például az asszisztensképzést illetően, vagy a kiemelt és tradicionális sportágak miniszterrel szemben vállalt, de helyben sem tiszteletben tartott egyezségeket illetően hangzottak el konkrét információk. A közalkalmazotti bérek és privát szféra javadalmazása közötti különbség mértékének mérséklése is folyamatosan terítéken van, a speciális, preferenciális juttatások – azon belül a speciális nyugdíjak témájában pedig már munkacsoport is alakult, amelynek szeptemberre kell konkrét javaslattal előállnia.

A továbbiakban szóba került a minimálbér adómentessége, illetve a környezetvédelmi minisztert érintő nagyobb horderejű témák, például a medveügy, a fakitermelés sajátosságai, vagy a többször belengetett új autóregisztrációs adó ügye.

Ladányi László felajánlotta, hogy amennyiben az SZMVSZ kezdeményezi, tevőlegesen hozzájárul Táncos Barna miniszter meghívásához egy, az érintett vállalkozókkal való találkozó érdekében, úgy mint Vass Levente egészségügyi államtitkár meghívásához az egészségügyi témákban említett kérdések tisztázásáért.

„Nagyon örülök, hogy folyamatos az együttműködés, kommunikáció a vállalkozók szövetségével, és örülünk, hogy keresnek és feladatokat adnak nekünk. A mai tájékoztatásunk kicsit általánosabb jellegű volt, de remélem, hogy a következő hat hónap után már sokkal több konkrétumról tudunk beszámolni” – közölte a Maszolnak Ladányi.

Zakariás Zoltán az SZMVSZ asszisztensképzést illető kérdéseit megválaszolva tájékoztatta a Szövetséget a meglátásairól, a lehetséges jövőképről. Megjegyezte, az elmúlt félév számára a tanulási folyamat időszaka volt, a fő kihívás számára az egészségüggyel foglalkozó bizottságban végzett munkája.

„Teljes mértékben pozitívan értékelem ezt a kezdeményezést, lehet a jövőben rövidebb idejű rendszerességgel is össze tudnánk ülni. Továbbá hasznosnak látnám, hogy bizonyos konkrét témákban érdekeltebb vállalkozókkal külön tematikus megbeszélések is legyenek, ezt persze az SZMVSZ-re bízom, mert szerintem megvan az a szervezési és átlátási kapacitásuk, hogy ezt össze is hozzák” – fogalmazott Zakariás.

A találkozó végén a decemberi parlamenti választások előtti találkozón, az SZMVSZ által a képviselőknek átadott javaslatcsomagot is átnézték. A felek megállapították, hogy sok kérdésben történt előrelépés, számos felvetés van különböző fázisban az RMDSZ vagy a parlamenti koalíció asztalán.

„Az, hogy a meghívás egyből pozitív fogadtatásra talált, azt mutatja, hogy ez a mandátum és képviselet jól működik. Ugyanakkor úgy gondoljuk, teljes körű tájékoztatást kaptunk, és ha ezt a munkaütemet, ezt a lendületet fenn tudják tartani, akkor a parlamenti munka a lehetőségekhez mérten maximálisan eredményes tud lenni” – értékelt a találkozót követően Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

 

Cikk a maszolon: itt

 

Egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg a székelyföldi vállalkozói szervezetek, állásfoglalásukat június 16-án iktatták mindhárom magyarlakta megye önkormányzatának hivatalában.

Marosszentgyörgyön találkoztak az elmúlt hétvégén Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozói szervezeteinek képviselői. A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán, a márciusi Székelyudvarhelyen megszervezett első fórum során megvitatott regionális célkitűzések folytatásaként egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg állásfoglalásukban.

A dokumentumban feltérképezik a régió vállalkozásait érintő problémákat, amelyek közül a legfontosabb: modern út- és vasúthálózat létrehozása az áruforgalom megkönnyítésére, energetikai kapacitás növelése, új és korszerű technológiák használatának ösztönzése, modern szakoktatás és felnőttképzés fejlesztése, befektetői kézikönyv összeállítása minden önkormányzat részéről, városonként minimum egy-egy inkubátorház és digitális-hub létrehozása, fiatal vállalkozók támogatása és gazdaságélénkítő programok indítása.

„A Központi Régióban Székelyföld megyéi a sereghajtók és további lemaradásra vannak ítélve egy közösen kigondolt és gyakorlatba ültetett terv nélkül. A működőképes, integrált gazdasági stratégia elkészítésében azonban feltétlen szükség van az önkormányzatok és a vállalkozói szféra közös gondolkodására és szoros együttműködésére” – olvasható az állásfoglalásban.

Szövetségi hírek

Közlemény: az Electrica Furnizare számlázása a Hargaz Hargita Kft. volt ügyfeleinek

A Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a...
2022-05-16 12:51:34

Közlemény: Kitüntették a KMVNF elnökét, Czomba Csabát

  A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti...
2022-03-31 17:40:22

Évértékelő találkozó a parlamenti képviselettel

  Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a...
2022-01-19 13:32:12

KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége...
2021-12-29 14:07:58
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2022.05.15.

Horvátország már jövőre bevezeti az eurót, Romániának már céldátuma sincs Elfogadta az euró...

Sajtófigyelő 2022.05.08.

Több mint 1000 kilométer vasutat kellene felújítani Romániában, de a közlekedési tárca nem az...

Sajtófigyelő 2022.05.01.

Marosvásárhelynek is lesz helyi roncsprogramja, 3000 lejt ad az önkormányzat a régi autókért A...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata