• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének (SZMVSZ) gyorsfelmérése: miért van az, hogy bár sokan megértik a pedagógusok igényét a nagyobb fizetésre, mégsem tudják támogatni a tanügyi sztrájkot. Mint kiderült, elsősorban azért nem, mert elégedetlenek a tanintézetek nyújtotta szolgáltatásokkal.

Harmadik hete tart a tanügyi szakszervezetek által kirobbantott általános sztrájk, amely megfelelő megegyezés hiányában lassan megbénítja a tanév normális lezárását. Az SZMVSZ a sztrájkhoz való társadalmi viszonyulást egy rövid kérdőívvel próbálta felmérni, abból kiindulva, hogy egyrészt szolidaritás is tapasztalható, másrészt viszont az elhatárolódást is hamar érezni lehetett, ugyanis – mint írja a szövetség közleménye – a tiltakozás előhozott számos, oktatással kapcsolatos közösségi elégedetlenséget, frusztrációt.

A tiltakozás második hete után kérte a szervezet egy online kérdőív kitöltésére a közösségi oldala követőit, a felhívásra alig másfél nap alatt 86-an válaszoltak. Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök közölte, számos jelzés jutott el hozzájuk is, és ezek nem csak pozitívak voltak, sőt.

– Még akkor is, ha a társadalom jó része megérti a tanárok igényét a nagyobb fizetésre, mégsem tudja támogatni nyugodt szívvel az erőfeszítéseiket. A felmérésben elsősorban arra volt kíváncsi az SZMVSZ, hogy mennyire általános ez az elutasítás, és mi az oka – részletezte Jakab.

A felmérés eredménye rö­vi­den: a válaszadók majdnem 41 százaléka határozottan elutasítja a sztrájkot, mindössze 26 százalékuk áll ki a tiltakozók mellett. Érdekesebb, ha szemlézünk a pró és kontra vélemények között, a részletes beszámolót egyébként az SZMVSZ honlapján lehet megtalálni, mi csak kiemelünk néhány véleményt. A tiltakozással egyetértők szerint a pedagógusok helyzete, munkája rendkívül alulértékelt az utóbbi években, továbbá a jövő szempontjából a legfontosabb az oktatás optimális feltételeinek a biztosítása, és az, hogy a pedagógusok – és a kisegítő személyzet – kellőképpen legyenek megfizetve, minimum havi nettó 2000 eurónak megfelelő lejjel. Az is szerepel az érvek között, hogy azzal, hogy alacsonyan tartják a fizetést, a jó képességű személyeket más szakmák felé irányítják.

Sokkal hosszabb az ellenvélemények, a pedagógusokat elmarasztaló meglátások listája. Ezek között ott van az elmúlt időszakban szülőknek okozott mindennapi fejtörés, amit a munka és a gyermekfelügyelet megszervezése közötti egyensúlyozás okozott, a nagy bizonytalanság, ami a vizsgák előtt álló tanulókat és szüleiket érinti, továbbá az, hogy gyakran kényszerülnek a családok magánórák fizetésére, kiegészítve az elégtelen iskolai oktatást. Több válaszadó is utalt a pedagógusok felelősségére az utóbbi években tapasztalt gyenge vizsgaeredményekért, és volt, aki azt emelte ki, hogy a tiltakozással más közalkalmazottakat is sztrájkra buzdítanak, akiknek a tüntetése nagyobb problémát okoz, akár a gazdaság leállását is, illetve hogy az ország gazdasági helyzete nem enged meg akkora emelést, mint amit kérnek.

Összegzésként azt mondta Jakab Áron Csaba, hogy a sztrájk és amiről szól, nemcsak a tanárok ügye, mindenkit érint.

– A felmérésből kirajzolódó kép azt mutatja, hogy a társadalom megérti a tanügyi alkalmazottakat, de elégedetlen a szolgáltatással, amit a tanintézetek nyújtanak. És emiatt nem tud teljes mértékben szolidarizálni a tiltakozókkal – tette hozzá.

 

Forrás: hargitanepe.ro

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki ledolgozza a munkaidejét, és nem tud becsületesen megélni belőle, akkor azon a helyzeten mielőbb változtatni kell.

„Egy tanár évente több száz diák fejlődését befolyásolja közvetlenül vagy közvetve – abban a korban töltenek rengeteg időt a fiatalokkal, amikor azok a legbefolyásolhatóbbak, de a legsérülékenyebbek is. Nemcsak tanítanak, hanem utat és példát mutatnak. Van tehát felelősségük bőven. Nincs azonban társadalmi megbecsülésük, és megfelelő fizetésük sem” – írja közleményében a SZMVSZ.

Úgy gondolják, hogy amennyiben a társadalmunkat meg akarjuk védeni, fejleszteni, akkor a törvényeket a kormánynak is be kell tartani, vissza kell térni a közös értékekhez, a felelősségvállaláshoz.

„De ezeket nem csupán mi gondoljuk így: naponta tapasztaljuk egyrészt a szolidaritást az oktatókkal, másrészt a néma elhatárolódást is tőle”. Hozzáteszik: a tanügyi sztrájk ugyanis előhozott számos olyan közösségi elégedetlenséget, frusztrációt, amely bennünket is megtalál, mivel mi napi szinten tartjuk a kapcsolatot a vállalkozókkal, szakemberekkel.

A visszajelzések azt mutatták, hogy a társadalom döntő hányada megérti a tanárok igényét a nagyobb fizetésre, de mégsem tudja támogatni az erőfeszítéseiket. Az SZMVSZ a sztrájkhoz való társadalmi viszonyulást egy rövid kérdőívvel próbálta felmérni. A válaszadók 40,7 százaléka határozottan elutasítja a sztrájkot, 27 százalékuk a sztrájk mellett érvel. A felmérésből kiderül, hogy azon személyek 57 százaléka, akik határozottan szeretnék a nyilvánosság elé tárni az álláspontjukat, a sztrájk mellett állnak.

 

Forrás: maszol.ro

 

Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a véget jelentette, többen pereskednek, számolt be március 16-ai közleményében a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

A történet előzménye az, hogy a Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare vette át, és szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek. A fogyasztók szeptember–október és március–április között nem kaptak egyáltalán számlákat, az Electrica az elsőket 2022. tavaszán küldte ki, az egységárat (lej/MWh) pedig minden előzetes értesítés nélkül a szeptemberi ár 20-30-szorosán számolta. Ekkor kereste meg több érintett is az érdekszervezetet – mondta el kérdésünkre Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Negyvenen és az ANRE az Electrica ellen

Először csak 8-9-en fordultak hozzájuk, és mindannyian ugyanazokat a kérdéseket tették fel nekik, ezért kiküldtek egy körlevelet, melynek következtében a számuk megnőtt húszra. Ekkor kiadtak egy közleményt, és elkezdtek kommunikálni az ügyben, közben még többen lettek, „egy adott pillanatban már negyven cég, közbirtokosság, önkormányzat vett részt ebben”, emlékszik vissza a tavalyi eseményekre Jakab.

Első lépésként a pórul járt fogyasztók írásban reagáltak a problémára, az írásos panaszokra a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Ezután a szervezet már a jogi úton történő megoldást javasolta: mondja ki a bíróság, hogy rendben vannak a számlák, törvényes volt az áremelés és a több hónapos késés vagy ellenkezőleg: nem járt el szabályszerűen, és a kiállított számlák visszavonására kötelezi a szolgáltatót.

Az érintettek által kezdeményezett perekkel egyidőben, az általános felháborodásra válaszul az ANRE is pert indított az Electrica ellen, amelyet az ANRE nyert meg. A bíróság elmarasztalja a szolgáltatót a nem megfelelő informálás miatt, és előírja az alkalmazott árak felülvizsgálatát – ez viszont még nem garancia arra, hogy az újraszámolt összegek csökkentett értékűek lesznek. Bár úgy látszott, az ANRE–Electrica per segíteni fogja a vállalkozások által indított jogi eljárásokat, lényegében mégsem így történt. Azzal, hogy az ANRE pert nyert a szolgáltatóval szemben, a gyakorlatban semmi nem változott: a szolgáltatók továbbra sem állítják ki rendszeresen a számlákat, hangsúlyozzák a közleményben.

A bíróságok sem könnyítik meg

A jogorvoslatot kereső vállalkozókat elbátortalanító eljárásnak, a játékszabályok (pl. egyes bírósági besorolások) menet közbeni változtatásának, konkrétan magas bélyegilletékeknek teszik ki a bíróságok az SZMVSZ szerint.

– Amikor letették az anyagokat, az ügyek az ún. tevőleges kötelezettség kategóriába kerültek, ahol egységesen húsz lej a bélyegilleték. Amire viszont elkezdődtek volna a tárgyalások, kezdett innen is, onnan is kiderülni, hogy mégsem jó ez a kategória, érték szerinti kategóriába teszik át, ami azt jelenti, hogy ha egy 25 ezer lejes számlát perel az ember, akkor durván négyezer lejen felüli az illeték. A kisebb cégeket kapásból elbátortalanította ez az ügyek folytatásától – részletezte a nehézségeket Jakab Áron Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a peres dossziékat Hargita megyéből Bukarestbe tették át, és a továbbiakban ott döntenek majd a sorsukról.

 

Forrás: uh.ro

 

Mint ismeretes, a Hargáz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare kapta, mint FUI. Az Electrica az első számlákat több hónapos késéssel, 2022. tavaszán küldte ki – előzetes értesítés nélkül a szeptemberi árnál 20-30-szorosán számlázott MWh áron. Az eljárás fölött értetlenkedve, azt el nem fogadva, számos vállalkozás, szövetkezet, önkormányzat kereste meg a Szövetséget Székelyföldről, konkrét segítséget kérve.

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) közleményben kifejt: a Szövetség ügyvédjének útmutatása alapján megtett „kötelező kör”, az írásos panaszokra, a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

 

Nem értik, miért ignorálja Hargita Megye Tanácsa a megye gazdasági szereplőinek független szervezeteit, a magas gázszámlák miatt perelő vállalkozók úgy látják, hogy számos elbátortalanító intézkedés történt a politikum, valamint hatóságok részéről a per feladását célozva. Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének elnöke nyilatkozott a Maszolnak.

A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma (SZVSZF), vagyis a székelyföldi, alulról szerveződő vállalkozói érdekvédelmi szervezetek konzultációs és együttműködő szervezete két évvel ezelőtt jött létre, jelenleg kilenc tagszervezetet tömörít, melynek vezetői legutóbb február végén találkoztak Sepsiszentgyörgyön.

„Az érdekérvényesítő szerep erősítése érdekében jöttünk létre, az együttműködés hasznosságába, a közös munkába fektetett bizalom és hit erejét és életképességét mutatja, hogy már a nyolcadik találkozónkon vagyunk túl – fogalmazott Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) elnöke. Jakab elmondta, hogy a legutóbbi találkozójukon több kritika is megfogalmazódott, például Hargita Megye Tanácsának irányába, azt követően, hogy a jelenlevők beszámolót hallhattak az egyetlen olyan társszervezet vezetője részéről, aki a politikai fórumokkal szorosabb kapcsolatot ápoló személyként meghívást kapott a Hargita Megye Tanácsa (HMT) által Dél-Tirolba szervezett tapasztalatcserére.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...

Sajtófigyelő 2024.02.25.

Romániában négyszer magasabb a szegénységben és társadalmi kirekesztettségben élő fiatalok aránya...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata