• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
 • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
 • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
 • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Megtorpanás és rossz hangulat jellemzi a cégeket és cégvezetőket a Transtelexnek nyilatkozó székelyföldi vállalkozói szervezetek vezetői szerint, akik úgy vélik, hogy a helyzeten a minimálbér emelésével kapcsolatos politikai elképzelések sem segítenek. Utóbbiról jellemzően úgy vélekednek, hogy a döntéshozóknak a belengetett lépésekkel ezúttal sem az életszínvonal növelése lesz a célja, hanem a plusz adóbevételek utáni „éhség”, ráadásul, „ahogy azt az elmúlt években megszokhattuk”, várhatóan ezúttal sem hatástanulmányok alapján döntenek az emelés mértékéről.

 

A minimálbér emelésének témája szeptember elején kavart nagy port a kormánykoalícióban, amikor Marius Budăi munkaügyi miniszter bejelentette, hogy az általa vezetett minisztérium a törvény által meghatározott legkisebb fizetés több mint 17%-os emelését javasolja januártól. A tárcavezető politikai alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) éppen múlt héten jelezte, hogy továbbra is kitartanak a bruttó 3000 lejes minimálbérrel kapcsolatos álláspontjuk mellett, miután a munkavállalók tisztességes megélhetésével kapcsolatos direktívát fogadtak el EU-s szinten. Székelyföldi vállalkozói szervezeteket kérdeztünk arról, hogy mi az álláspontjuk a legkisebb fizetés emelésével kapcsolatos tervekről, emellett arra is rákérdeztünk, hogy milyen hangulatot tapasztalnak a cégvezetők körében a mostani gazdasági kontextusban.

 

Csődeljárást is okozott a gázszolgáltató-váltás, illetve az ezután következő indoklás és előrejelzés nélküli, húsz-harmincszoros energiaár-emelés. Közösen perelnek az ügyeben olyan vállalatok, szövetkezetek és önkormányzatok, amelyek tavaly a Hargaz Hargita Gáz szolgáltatásainak megszűnése miatt egy másik szolgáltatóhoz, az Electricához kerültek át.

 

Tavaly november elsején lépett érvénybe az a döntés, miszerint a Hargaz Hargita Gáz lemond a gázkereskedői engedélyéről, efelől pedig minden fogyasztójukat időben értesítették. Ezt megelőzően Kovács Domokos, a vállalat műszaki igazgatója lapunknak elmondta, hogy azok számára, akik nem választanak új szolgáltatót az elkövetkezőkben, egy úgynevezett „végső szolgáltató” fogja biztosítani a gázellátást.

 

Ministerul de Finanțe a lansat în dezbatere publică un proiect de lege care conține modificările Codului fiscal.

ASOCIAȚIA ÎNTREPRINZĂTORILOR PRIVAȚI DIN ZONA ODORHEI care reprezintă aproximativ 170 de întreprinderi, a formulat următorul punct de vedere în legătură cu proiectul de lege menționat:

Cu modificările fiscale preconizate Guvernul nu ajută actorii economici epuizați de lipsa forței de muncă, efectele pandemiei, prețurile ținute ridicat de energie, inflația galopantă, ci prevede sarcini în plus față de cele existente în prezent.

Modificările anunțate, după părerea noastră, vor determina încetarea activității mai multor întreprinderi, vor încuraja migrația forței de muncă în alte țări și, implicit vor favoriza economia neagră.

Ceea ce va agrava situația este că veniturile suplimentare ale statului generate odată cu implementarea modificărilor, nu servesc la întărirea, dezvoltarea investițiilor.

Nu putem susține o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism, sustenabilitate, fără o perspectivă clară de viitor, motivată exclusiv de foamea de resurse publice!

 

Patronii de firme reuniți în Asociația Întreprinzătorilor Privați din Zona Odorhei (AIPZO/SZMVSZ) „resping categoric” modificările fiscale pe care Guvernul PNL-PSD-UDMR urmează să le introducă prin ordonanță de urgență, antreprenorii plângându-se că „o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism” va „determina încetarea activității mai multor întreprinderi” și va „încuraja migrația forței de muncă în alte țări”.

 

Într-un comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro, asociația antreprenorială care reunește circa 170 de firme din zona Odorheiului Secuiesc, județul Harghita, și-a exprmat opoziția față de ordonanța de urgență de modificare a Codului fiscal, aprobată în primă lectură de Guvern:

Cu modificările fiscale preconizate, Guvernul nu ajută actorii economici epuizați de lipsa forței de muncă, efectele pandemiei, prețurile la energie ținute ridicate, inflația galopantă, ci prevede sarcini în plus față de cele existente în prezent.

Modificările anunțate, după părerea noastră, vor determina încetarea activității mai multor întreprinderi, vor încuraja migrația forței de muncă în alte țări și, implicit vor favoriza economia neagră.

Ceea ce va agrava situația este că veniturile suplimentare ale statului, generate odată cu implementarea modificărilor, nu servesc la întărirea și dezvoltarea investițiilor.

Nu putem susține o asemenea strategie de dezvoltare lipsită de realism, sustenabilitate, fără o perspectivă clară de viitor, motivată exclusiv de foamea de resurse publice!

 

Előre tudható volt, hogy a kormány által tervezett adóemelés – enyhén fogalmazva – nem lesz népszerű döntés. Vállalkozói körben jelentős felháborodást keltett a tervezett pénzügyi intézkedéscsomag, amely legfőképp a kisvállalkozásokat érinti. A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége közleményben szögezte le: határozottan elutasítja az adózással, valamint mikro- és egyéni vállalkozásokkal összefüggő javaslatokat. Rácz Béla Gergely közgazdász pedig azt magyarázta el, hogyan és miért jutott el odáig a román állam, hogy ismét azokat terheli, akik egyébként is „jó adófizetők”.

 

A Maszol megkeresésére Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) a vezetője kifejtette: szakmai szerveztként nem értenek egyet azokkal a javaslatokkal, amelyek legfőképp a mikrovállalkozások működését, illetve adózását érintik. Amikor telefonon megkerestük a SZMVSZ elnökét, éppen akkor véglegesítették azt a közleményüket, amelyben tételesen felsorolják, miért nem értenek egyet az intézkedéscsomaggal, és azt is közlik: ahelyett, hogy ismét megsarcolja a vállalkozásokat, az államnak a kintlévőségei behajtására kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie.

„A tervezett általános fiskális módosításokkal a kormány egyértelműen nem segíti a munkaerőhiány, járványidőszak, magasan tartott energiaárak, elszabadult infláció által kivéreztetett gazdasági szereplőket, hanem összességében plusz terheket ír elő számukra” – olvasható a székelyudvarhelyi szakmai szervezet állásfoglalásában.

Mint írják, meglátásuk szerint a tervezett intézkedések „további vállalkozások megszűnését eredményezhetik, felerősíthetik a munkaerő elvándorlását és a fekete gazdaság térnyerését”. Hozzáteszik: még súlyosabbá teszi a helyzetet, hogy „a mindezek eredményeképpen tervezett, megnövekedett állami bevételek nem a beruházások erősítését, kiegészítését szolgálnák”.

Az SZMVSZ leszögezi: a „valós, fenntartható, jövőbe mutató fejlesztő stratégiát nélkülöző bevételéhséget” nem tudják támogatni. Hozzáteszik: „javasoljuk első körben szétnézni a saját portán: ajánljuk figyelmükbe az adó behajtását, a feketegazdaság visszaszorítását, a felduzzasztott közszféra karcsúsítását – és főként a beruházásokat, melyek eredményeképpen a fiatal munkaerő nem tervez elmenekülni az országból már a középiskolai, egyetemi tanulmányokat követően.”

Szövetségi hírek

Közlemény: Az SZMVSZ díjazta a kiemelkedő eredményt elérő vállalkozóit

  Számvetés készült a helyi gazdaságról,...
2022-09-22 11:51:11

Közlemény: SZMVSZ álláspont az adótörvénykönyv tervezett módosításával kapcsolatban

  A pénzügyminisztérium hétfőn este közvitára...
2022-07-07 14:35:06

Válasz Kelemen Hunortól

  Május 25-én tartott sajtótájékoztatóján jelentette be az SZMVSZ...
2022-07-02 12:34:26

Projektbemutató a HBC pertnereinek

  Kedden, 2022. június 28-án délután 16:30 órától került...
2022-06-29 13:37:15
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2022.10.02.

Ciucă: biztosítékot tudok adni arra, hogy elegendő gáz áll rendelkezésünkre A kormányfő Rumen...

Sajtófigyelő 2022.09.25.

Lélektani határt lépett át a dollár: meghaladta az 5 lejt az árfolyam A Román Nemzeti Bank...

Sajtófigyelő 2022.09.18.

Az energiaárak emelkedése miatt megduplázódhat a sertéshús ára Az élelmiszerek drágulása...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

 • Albert Schweitzer Alapítvány
 • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
 • Hargita Megye Tanácsa
 • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
 • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
 • Református Kollégium, Székelyudvarhely
 • SilCris Invest Kft.
 • Star rádió
 • Székelyudvarhely Önkormányzata