• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

 

A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének (SZMVSZ) gyorsfelmérése: miért van az, hogy bár sokan megértik a pedagógusok igényét a nagyobb fizetésre, mégsem tudják támogatni a tanügyi sztrájkot. Mint kiderült, elsősorban azért nem, mert elégedetlenek a tanintézetek nyújtotta szolgáltatásokkal.

Harmadik hete tart a tanügyi szakszervezetek által kirobbantott általános sztrájk, amely megfelelő megegyezés hiányában lassan megbénítja a tanév normális lezárását. Az SZMVSZ a sztrájkhoz való társadalmi viszonyulást egy rövid kérdőívvel próbálta felmérni, abból kiindulva, hogy egyrészt szolidaritás is tapasztalható, másrészt viszont az elhatárolódást is hamar érezni lehetett, ugyanis – mint írja a szövetség közleménye – a tiltakozás előhozott számos, oktatással kapcsolatos közösségi elégedetlenséget, frusztrációt.

A tiltakozás második hete után kérte a szervezet egy online kérdőív kitöltésére a közösségi oldala követőit, a felhívásra alig másfél nap alatt 86-an válaszoltak. Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök közölte, számos jelzés jutott el hozzájuk is, és ezek nem csak pozitívak voltak, sőt.

– Még akkor is, ha a társadalom jó része megérti a tanárok igényét a nagyobb fizetésre, mégsem tudja támogatni nyugodt szívvel az erőfeszítéseiket. A felmérésben elsősorban arra volt kíváncsi az SZMVSZ, hogy mennyire általános ez az elutasítás, és mi az oka – részletezte Jakab.

A felmérés eredménye rö­vi­den: a válaszadók majdnem 41 százaléka határozottan elutasítja a sztrájkot, mindössze 26 százalékuk áll ki a tiltakozók mellett. Érdekesebb, ha szemlézünk a pró és kontra vélemények között, a részletes beszámolót egyébként az SZMVSZ honlapján lehet megtalálni, mi csak kiemelünk néhány véleményt. A tiltakozással egyetértők szerint a pedagógusok helyzete, munkája rendkívül alulértékelt az utóbbi években, továbbá a jövő szempontjából a legfontosabb az oktatás optimális feltételeinek a biztosítása, és az, hogy a pedagógusok – és a kisegítő személyzet – kellőképpen legyenek megfizetve, minimum havi nettó 2000 eurónak megfelelő lejjel. Az is szerepel az érvek között, hogy azzal, hogy alacsonyan tartják a fizetést, a jó képességű személyeket más szakmák felé irányítják.

Sokkal hosszabb az ellenvélemények, a pedagógusokat elmarasztaló meglátások listája. Ezek között ott van az elmúlt időszakban szülőknek okozott mindennapi fejtörés, amit a munka és a gyermekfelügyelet megszervezése közötti egyensúlyozás okozott, a nagy bizonytalanság, ami a vizsgák előtt álló tanulókat és szüleiket érinti, továbbá az, hogy gyakran kényszerülnek a családok magánórák fizetésére, kiegészítve az elégtelen iskolai oktatást. Több válaszadó is utalt a pedagógusok felelősségére az utóbbi években tapasztalt gyenge vizsgaeredményekért, és volt, aki azt emelte ki, hogy a tiltakozással más közalkalmazottakat is sztrájkra buzdítanak, akiknek a tüntetése nagyobb problémát okoz, akár a gazdaság leállását is, illetve hogy az ország gazdasági helyzete nem enged meg akkora emelést, mint amit kérnek.

Összegzésként azt mondta Jakab Áron Csaba, hogy a sztrájk és amiről szól, nemcsak a tanárok ügye, mindenkit érint.

– A felmérésből kirajzolódó kép azt mutatja, hogy a társadalom megérti a tanügyi alkalmazottakat, de elégedetlen a szolgáltatással, amit a tanintézetek nyújtanak. És emiatt nem tud teljes mértékben szolidarizálni a tiltakozókkal – tette hozzá.

 

Forrás: hargitanepe.ro

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata