• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Március 15 és május 12 között zajlott az ötödik, Vállalkozz okosan székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedő, melynek végén értékes nyereményekkel gazdagodhattak a nyertes csapatok. Ebben az évben a Kós Károly szakközépiskola diákjai nyerték a többszakaszos vetélkedőt – tájékoztat közleményében a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) és a székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, kiemelt támogatóként és társszervezőként Székelyudvarhely Önkormányzatával, idén ötödik alkalommal szervezte meg a „Vállalkozz Okosan” székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedőt, mely rendezvény idén is része volt a tanügyminisztérium nemzeti versenynaptárának.

A többszakaszos vetélkedőre 34 csapat regisztrált Kovászna, Hargita és Maros megye 10 településének 16 tanintézetéből.

Az első, online szakasz során a zsűri a leadott pályamunkákat értékelte meghatározott szempontok alapján, majd az így kialakult sorrend döntötte el, melyik 12 csapat jutott be a helyszíni megmérettetésre, amely május 11-én és 12-én zajlott.

Az első nap egy szakmai előadássorozattal indult a székelyudvarhelyi Küküllő szálló konferenciatermében neves szakemberek bevonásával: Nagy Tünde, Székely Szilárd és Farkas Levente az üzleti modellek, a HR és a marketing témakörökben tartottak értékes és tartalmas előadásokat – az így szerzett tudást online kitölthető teszt követte, melyben nem csak a jó válaszok, hanem a reakcióidők is versenyeztek, az ekkor szerzett pontszámok pedig a következő napi elődöntőn megszerezhető pontszámok részét képezték.

Az elődöntő megvédései vasárnap a Református Kollégiumban zajlottak – az előző esti tesztelésen elért pontszámokat leszámítva minden csapat nulláról indult, függetlenül az első szakasz eredményeitől. A zsűri döntése alapján 4 csapat – az Astra Cinerum (Székelyudvarhely, Kós Károly Szakközépiskola), a Business Ladies (Csíkdánfalva, Petőfi Sándor Szakközépiskola) , a Kockázati Katonák (Sepsiszentgyörgy, Mikes Kelemen Gimnázium), valamint a Vodkáosz (Sepsiszentgyörgy, Mikes Kelemen Elméleti Líceum) – került a nagydöntőbe, melynek a helyi polgármesteri hivatal Szent István terme adott helyet.

A vetélkedő utolsó szakasza a nagydöntőbe jutott négy csapat bemutatójával, végül eredményhirdetéssel zárult. A kialakult sorrend:

I. hely: Astra Cinerum: Kovács Ádám és Zrinyi Attila (felkészítő tanár Vajda Csaba-Levente)

II. hely: Kockázati Katonák: Klárik Balázs és Kilyén Tamás (felkészítő tanár Kelemen Izabella)

III. hely: Vodkáosz: Deák Gyula Dávid és Molnár Klaudia (felkészítő tanár Kelemen Izabella)

Különdíj: Business Ladies: Szabó Erika és Laczkó Adela-Mariana (felkészítő tanár Péter Zoltán) 

Az elért eredményeikért értékes díjakat kaptak a csapatok: az első helyezett díja 1000 lej + 1-1 Vibe-fesztiváljegy + 1500 lej különdíj volt. A második helyezett csapat 800 lej, a harmadik 600 lej, míg a különdíjas csapat 400 lej jutalomban részesült.

 

Forrás: székelyhon.ro

 

A három székelyföldi – Hargita, Kovászna és Maros – megye tíz településének tizenhat tanintézményéből összesen 34 csapat regisztrált a márciusban meghirdetett Vállalkozz okosan elnevezésű székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedőre. A döntőt az elmúlt hétvégén rendezték Székelyudvarhelyen.

A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, valamint társszervezője és szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) hat évvel ezelőtt, 2018-ban hívta életre a vetélkedőt, amelyet az első évben még Hargita megyei szinten bonyolítottak le, a másodikban viszont Maros és Kovászna megyei résztvevők bevonásával már székelyföldivé bővítették.

A székelyudvarhelyi önkormányzat által is felkarolt kezdeményezés legutóbbi kiadását márciusban hirdették meg, a rendezvény idén is része volt a Tanügyminisztérium versenynaptárának. A vetélkedőre 34 csapat regisztrált Kovászna, Hargita és Maros megye tíz településének 16 tanintézményéből. Az első szakasz online zajlott, a leadott pályamunkákat értékelését követően 12 csapat jutott be a székelyudvarhelyi megméretkezésre.

A rendezvénysorozat szombaton egy szakmai előadássorozattal kezdődött, az elődöntőnek vasárnap a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium biztosította a helyszínt. A zsűri döntése alapján 4 csapat került a nagydöntőbe, melynek a helyi polgármesteri hivatal Szent István terme adott helyet. A versenyt a székelyudvarhelyi Kós Károly Szakközépiskola Astra Cinerum nevű csapata nyerte meg (Kovács Ádám és Zrinyi Attila), második helyen végzett a Kockázati Katonák, harmadikon a Vodkáosz (mindkettő Mikes Kelemen Elméleti Líceum, Sepsiszentgyörgy), a különdíjat pedig a csíkdánfalvi Petőfi Sándor Szakközépiskola csapata, a Business Ladies kapta.

Az első helyezett csapatot 1000 lejes pénzdíjjal és egy-egy Vibe-fesztiváljeggyel, tovább egy 1500 lejes különdíjjal jutalmazták, a második helyezett 800 lejes, a harmadik 600 lejes, a különdíjas pedig 400 lejes díjban részesült.

„A romániai magyar középiskolás vetélkedőpalettán többnyire két típusú program dominál: az esettanulmány és az üzleti terv. Az SZMVSZ az üzleti tervek versenye mellett elkötelezett, mert ez az a terület, amelyen keresztül nem annyira a lexikális tudást, mint főként a vállalkozói kompetenciákat, vállalkozói vénát tudjuk mérni és értékelni” – fogalmazott a szervezők részéről Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

 

Forrás: https://maszol.ro

 

A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének (SZMVSZ) gyorsfelmérése: miért van az, hogy bár sokan megértik a pedagógusok igényét a nagyobb fizetésre, mégsem tudják támogatni a tanügyi sztrájkot. Mint kiderült, elsősorban azért nem, mert elégedetlenek a tanintézetek nyújtotta szolgáltatásokkal.

Harmadik hete tart a tanügyi szakszervezetek által kirobbantott általános sztrájk, amely megfelelő megegyezés hiányában lassan megbénítja a tanév normális lezárását. Az SZMVSZ a sztrájkhoz való társadalmi viszonyulást egy rövid kérdőívvel próbálta felmérni, abból kiindulva, hogy egyrészt szolidaritás is tapasztalható, másrészt viszont az elhatárolódást is hamar érezni lehetett, ugyanis – mint írja a szövetség közleménye – a tiltakozás előhozott számos, oktatással kapcsolatos közösségi elégedetlenséget, frusztrációt.

A tiltakozás második hete után kérte a szervezet egy online kérdőív kitöltésére a közösségi oldala követőit, a felhívásra alig másfél nap alatt 86-an válaszoltak. Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök közölte, számos jelzés jutott el hozzájuk is, és ezek nem csak pozitívak voltak, sőt.

– Még akkor is, ha a társadalom jó része megérti a tanárok igényét a nagyobb fizetésre, mégsem tudja támogatni nyugodt szívvel az erőfeszítéseiket. A felmérésben elsősorban arra volt kíváncsi az SZMVSZ, hogy mennyire általános ez az elutasítás, és mi az oka – részletezte Jakab.

A felmérés eredménye rö­vi­den: a válaszadók majdnem 41 százaléka határozottan elutasítja a sztrájkot, mindössze 26 százalékuk áll ki a tiltakozók mellett. Érdekesebb, ha szemlézünk a pró és kontra vélemények között, a részletes beszámolót egyébként az SZMVSZ honlapján lehet megtalálni, mi csak kiemelünk néhány véleményt. A tiltakozással egyetértők szerint a pedagógusok helyzete, munkája rendkívül alulértékelt az utóbbi években, továbbá a jövő szempontjából a legfontosabb az oktatás optimális feltételeinek a biztosítása, és az, hogy a pedagógusok – és a kisegítő személyzet – kellőképpen legyenek megfizetve, minimum havi nettó 2000 eurónak megfelelő lejjel. Az is szerepel az érvek között, hogy azzal, hogy alacsonyan tartják a fizetést, a jó képességű személyeket más szakmák felé irányítják.

Sokkal hosszabb az ellenvélemények, a pedagógusokat elmarasztaló meglátások listája. Ezek között ott van az elmúlt időszakban szülőknek okozott mindennapi fejtörés, amit a munka és a gyermekfelügyelet megszervezése közötti egyensúlyozás okozott, a nagy bizonytalanság, ami a vizsgák előtt álló tanulókat és szüleiket érinti, továbbá az, hogy gyakran kényszerülnek a családok magánórák fizetésére, kiegészítve az elégtelen iskolai oktatást. Több válaszadó is utalt a pedagógusok felelősségére az utóbbi években tapasztalt gyenge vizsgaeredményekért, és volt, aki azt emelte ki, hogy a tiltakozással más közalkalmazottakat is sztrájkra buzdítanak, akiknek a tüntetése nagyobb problémát okoz, akár a gazdaság leállását is, illetve hogy az ország gazdasági helyzete nem enged meg akkora emelést, mint amit kérnek.

Összegzésként azt mondta Jakab Áron Csaba, hogy a sztrájk és amiről szól, nemcsak a tanárok ügye, mindenkit érint.

– A felmérésből kirajzolódó kép azt mutatja, hogy a társadalom megérti a tanügyi alkalmazottakat, de elégedetlen a szolgáltatással, amit a tanintézetek nyújtanak. És emiatt nem tud teljes mértékben szolidarizálni a tiltakozókkal – tette hozzá.

 

Forrás: hargitanepe.ro

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki ledolgozza a munkaidejét, és nem tud becsületesen megélni belőle, akkor azon a helyzeten mielőbb változtatni kell.

„Egy tanár évente több száz diák fejlődését befolyásolja közvetlenül vagy közvetve – abban a korban töltenek rengeteg időt a fiatalokkal, amikor azok a legbefolyásolhatóbbak, de a legsérülékenyebbek is. Nemcsak tanítanak, hanem utat és példát mutatnak. Van tehát felelősségük bőven. Nincs azonban társadalmi megbecsülésük, és megfelelő fizetésük sem” – írja közleményében a SZMVSZ.

Úgy gondolják, hogy amennyiben a társadalmunkat meg akarjuk védeni, fejleszteni, akkor a törvényeket a kormánynak is be kell tartani, vissza kell térni a közös értékekhez, a felelősségvállaláshoz.

„De ezeket nem csupán mi gondoljuk így: naponta tapasztaljuk egyrészt a szolidaritást az oktatókkal, másrészt a néma elhatárolódást is tőle”. Hozzáteszik: a tanügyi sztrájk ugyanis előhozott számos olyan közösségi elégedetlenséget, frusztrációt, amely bennünket is megtalál, mivel mi napi szinten tartjuk a kapcsolatot a vállalkozókkal, szakemberekkel.

A visszajelzések azt mutatták, hogy a társadalom döntő hányada megérti a tanárok igényét a nagyobb fizetésre, de mégsem tudja támogatni az erőfeszítéseiket. Az SZMVSZ a sztrájkhoz való társadalmi viszonyulást egy rövid kérdőívvel próbálta felmérni. A válaszadók 40,7 százaléka határozottan elutasítja a sztrájkot, 27 százalékuk a sztrájk mellett érvel. A felmérésből kiderül, hogy azon személyek 57 százaléka, akik határozottan szeretnék a nyilvánosság elé tárni az álláspontjukat, a sztrájk mellett állnak.

 

Forrás: maszol.ro

 

Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a véget jelentette, többen pereskednek, számolt be március 16-ai közleményében a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ).

A történet előzménye az, hogy a Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare vette át, és szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek. A fogyasztók szeptember–október és március–április között nem kaptak egyáltalán számlákat, az Electrica az elsőket 2022. tavaszán küldte ki, az egységárat (lej/MWh) pedig minden előzetes értesítés nélkül a szeptemberi ár 20-30-szorosán számolta. Ekkor kereste meg több érintett is az érdekszervezetet – mondta el kérdésünkre Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Negyvenen és az ANRE az Electrica ellen

Először csak 8-9-en fordultak hozzájuk, és mindannyian ugyanazokat a kérdéseket tették fel nekik, ezért kiküldtek egy körlevelet, melynek következtében a számuk megnőtt húszra. Ekkor kiadtak egy közleményt, és elkezdtek kommunikálni az ügyben, közben még többen lettek, „egy adott pillanatban már negyven cég, közbirtokosság, önkormányzat vett részt ebben”, emlékszik vissza a tavalyi eseményekre Jakab.

Első lépésként a pórul járt fogyasztók írásban reagáltak a problémára, az írásos panaszokra a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Ezután a szervezet már a jogi úton történő megoldást javasolta: mondja ki a bíróság, hogy rendben vannak a számlák, törvényes volt az áremelés és a több hónapos késés vagy ellenkezőleg: nem járt el szabályszerűen, és a kiállított számlák visszavonására kötelezi a szolgáltatót.

Az érintettek által kezdeményezett perekkel egyidőben, az általános felháborodásra válaszul az ANRE is pert indított az Electrica ellen, amelyet az ANRE nyert meg. A bíróság elmarasztalja a szolgáltatót a nem megfelelő informálás miatt, és előírja az alkalmazott árak felülvizsgálatát – ez viszont még nem garancia arra, hogy az újraszámolt összegek csökkentett értékűek lesznek. Bár úgy látszott, az ANRE–Electrica per segíteni fogja a vállalkozások által indított jogi eljárásokat, lényegében mégsem így történt. Azzal, hogy az ANRE pert nyert a szolgáltatóval szemben, a gyakorlatban semmi nem változott: a szolgáltatók továbbra sem állítják ki rendszeresen a számlákat, hangsúlyozzák a közleményben.

A bíróságok sem könnyítik meg

A jogorvoslatot kereső vállalkozókat elbátortalanító eljárásnak, a játékszabályok (pl. egyes bírósági besorolások) menet közbeni változtatásának, konkrétan magas bélyegilletékeknek teszik ki a bíróságok az SZMVSZ szerint.

– Amikor letették az anyagokat, az ügyek az ún. tevőleges kötelezettség kategóriába kerültek, ahol egységesen húsz lej a bélyegilleték. Amire viszont elkezdődtek volna a tárgyalások, kezdett innen is, onnan is kiderülni, hogy mégsem jó ez a kategória, érték szerinti kategóriába teszik át, ami azt jelenti, hogy ha egy 25 ezer lejes számlát perel az ember, akkor durván négyezer lejen felüli az illeték. A kisebb cégeket kapásból elbátortalanította ez az ügyek folytatásától – részletezte a nehézségeket Jakab Áron Csaba, akitől azt is megtudtuk, hogy a peres dossziékat Hargita megyéből Bukarestbe tették át, és a továbbiakban ott döntenek majd a sorsukról.

 

Forrás: uh.ro

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Sikeres volt az V. Vállalkozz Okosan vetélkedő

2024. március 15 és május 12 között zajlott az...
2024-05-22 08:24:42

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.06.23.

Módosulnak az e-számlázás szabályai, változásokat vezetnek be a nyugták kiállításánál is A kormány...

Sajtófigyelő 2024.06.09.

Közel hétszer több pénzt kap havonta a luxemburgi nyugdíjas, mint a romániai; csak Bulgáriában kisebb az...

Sajtófigyelő 2024.06.02.

Napjainkban már a munkáltató küzd a pályakezdők figyelméért, nem pedig fordítva Gyors a piac...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata