• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Gazdasági sajtófigyelő


Jön az uniós minimálbér?

A minimálbér általános uniós bevezetésére tesz szerdán javaslatot az Európai Bizottság (EB), ahol pedig már van, de túl alacsony, ott az emelését szorgalmazzák – írta az Euractiv által megszerzett jelentésre hivatkozva a Napi.hu. A szociális ügyekben illetékes biztos, Andor László által jegyzett javaslat indoklása szerint önmagában az, hogy valakinek van munkája, még nem óvja meg a szegénységtől, különösen nem azokban az országokban, ahol nagyon egyenlőtlen a jövedelmek elosztása és alacsonyak a minimálbérek. (A bérből és fizetésből élő uniós polgárok 8 százalékának jövedelme nem éri el a szegénységi küszöböt az EU adatai szerint.) A minimálbér segít megakadályozni a munkaerőköltségek leszorításáért vívott, romboló hatású versenyt, emellett fontos tényező a megfelelő minőségű munkavégzés garantálásában is – állapítja meg a tervezet. A minimálbéres országok között is nagyok a különbségek:

Letöltés: itt


Pénz vidéki turizmusra

A mezőgazdasági kifizetések ügynökségénél ma indul újabb, egy hónapig tartó pályázati szesszió, amelynek keretében panzióépítésre és agroturisztikai létesítményekre lehet támogatást igényelni. A vidéki idegenforgalom ösztönzésére – az úgynevezett 313-as intézkedésre – a mezőgazdasági minisztérium európai uniós alapokból mintegy 186,5 millió eurónak megfelelő összeget különít el. A kiírás szerint a sikeresen pályázók akár 85 százalékos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak. Míg a finanszírozás összege panziók esetében legfennebb százezer euró lehet, egyéb turizmusfejlesztési projekteket akár 200 ezer euróval is támogathat az ügynökség. Turizmusfejlesztésre állami forrásokból 2013 végéig további, mintegy 545 millió euró áll rendelkezésre, ám a szaktárca képviselői figyelmeztettek, hogy a jelentős érdeklődés miatt az alapok a kitűzött határidőnél hamarabb kimerülhetnek.

Letöltés: itt


Soros bírált: Németországnak döntenie kell

Németországnak el kell döntenie, hogy akarja-e az eurót, vagy sem. „Ha igen, akkor pénzt kell adnia, ha nem, ki kell lépnie" – mondta Soros György. Németországnak többet kellene tennie az euróövezet megtartásáért Soros György szerint. A magyar származású üzletember a Welt am Sonntag című német lapnak azt mondta, hogy „a takarékosság és az árstabilitás Németországban jól működött, a mostani körülmények közepette azonban Európára bajt hoz"

Letöltés: itt


Pénz lehetőségét kérjük a Világbanktól

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a kormány a Világbankkal arról, hogy a nemzetközi pénzintézet kössön vele egy egymilliárd euró értékű elővigyázatossági hitelszerződést – közölte csütörtökön Bogdan Drăgoi pénzügyminiszter. Az Agerpres hírügynökség által idézett tárcavezető szerint Romániának azért lenne szüksége erre a megállapodásra, hogy az ország védve legyen az európai államadósság-válság esetleges kedvezőtlen hatásaitól. Drăgoi hangsúlyozta, hogy ez a hitelmegállapodás is elővigyázatossági típusú lenne, ami azt jelenti, hogy Románia csak váratlan helyzetben költené el a pénzt.

Letöltés: itt


Megnyirbálnák a kártérítéseket

A kormány egy olyan törvénytervezeten dolgozik, amelynek következtében az elkövetkező 10-12 évben az államosított házak értékének csupán 15 százalékáért fizetne kártérítést a román állam. A tervezet megtiltaná továbbá, hogy az egykori tulajdonosokat más módon – például egyéb javakkal – kárpótolják. További újítás lenne az is, hogy a visszaigénylési jog elévülése legtöbb 90 napra csökkenne. A módosításokat most közvitára bocsátják, azt követően pedig a parlamentben szavaznának róla. „Az állam csak ekkora kiadást engedhet meg magának” – nyilatkozta az Országos Tulajdon-visszaszolgáltató Ügynökség (ANPR) vezetője, Dorina Danielescu. John Casavedall, a strasbourgi Európai Emberjogi Bíróság alelnöke március végén Bukarestben tartózkodott, hogy – mint mondta – segítséget nyújtson a román hatóságoknak egy „méltányos és igazságos” jogszabály kidogozásában.

Letöltés: itt

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Sikeres volt az V. Vállalkozz Okosan vetélkedő

2024. március 15 és május 12 között zajlott az...
2024-05-22 08:24:42

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43
Rólunk írták

Megvannak a székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedő győztesei

  Március 15 és május 12 között zajlott az ötödik, Vállalkozz okosan székelyföldi középiskolás üzleti terv...
2024-05-22 15:21:53

Bővebben ...

Ötödször vállalkoztak okosan a székelyföldi középiskolások

  A három székelyföldi – Hargita, Kovászna és Maros – megye tíz településének tizenhat...
2024-05-15 18:15:55

Bővebben ...

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36


Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata