• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Törvények, rendeletek
Kategória: Törvények, rendeletek

A 2020. április 16-i Hivatalos Közlönyben megjelent az Adótörvénykönyv módosítására vonatkozó 48/2020-as sürgősségi kormányrendelet.

Fontosabb előírásai:

• a jogszabály mellékletében jóváhagyták azoknak az eszközöknek és kellékeknek a listáját, amelyekre a szükségállapot alatt és az ezt követő 30 napig nem kell a vámolásnál befizetni az áfát.

• a specifikus adót fizető személyek (szállodák, bárok, vendéglők) nem kell arra az időszakra adót fizessenek, amelyben részlegesen vagy teljesen felfüggesztették a tevékenységüket, ha sürgősségi helyzetre vonatkozó igazolvánnyal rendelkeznek, és nincsenek felszámolás alatt.

• az áfavisszaigényléseket először visszafizetik és ezek jogosságát utólag ellenőrzik. Kivételt képeznek azok, akiknek visszaigényléseik 12 hónapnál nagyobb időszakból származnak, felszámolás alatt vannak, vagy pénzügyi erkölcsi bizonyítványukban bejegyzés szerepel.

• azok a személyek, amlyek adófizetési felosztásra vonatkozó szerződésük (eşalonare de plată) van, a szükségállapot alatt és az ezt követő 30 napban nem fizetnek késedelmi kamatot, ha az esedékes összeget ezen határidő végéig befizetik. A fenti időszak végén az adóhatóság új törlesztési tervet küld az érintetteknek.

• az éves mérlegek elkésztési és leadási határidejét 2020. július 31-ig halasztják úgy a cégek, mint a nonprofit szervezetek esetén.

A 48/2020-as OUG letöltése.

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Kategória: Törvények, rendeletek

Amint arról már többször is szó került, az állam a 42/2020 számú sürgősségi kormányrendelettel a kis- és középvállalatoknak nyújt segítséget az IMM Invest Románia támogatási program keretén belül.

Az ehhez tartozó módszertani szabályok megjelentek a Hivatalos Közlönyben, amely többek között az iratkozáshoz szükséges lépéseket is taglalja. A következőkben pár hasznos információt találnak ezzel kapcsolatban (köszönjük Antal Lóránt szenátornak a tájékoztatót).

A támogatást kérvényező a www.imminvest.ro oldalon tud regisztrálni, amely péntektől, 2020. április 17-én 10:00 órától válik aktívvá. A beiratkozási határidő nem pontosan meghatározott, hanem a programhoz hozzárendelt költségvetés kimerítéséig tart (2020-ra a program keretén belül garanciák legfeljebb 15 milliárd lei értékben nyújthatók). A programon keretén belül a következő hitelkonstrukciók vannak:

A. Forgóeszközhitelek esetén

Középvállalkozások számára:

  • 10.000.000 lei értékig történő finanszírozás.
  • A hitel értékének legfeljebb 80%-ig nyújtott állami garanciák
  • Maximum 36 hónapos finanszírozási határidő, amelyet újabb 36 hónappal lehet meghosszabbítani
  • ROBOR 3M+ 2,5%/ év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

Kis- és mikrovállalkozások számára:

  • Kisvállalkozások számára 1.000.000 lei, illetve mikrovállalkozások számára 500.000 lei értékig való finanszírozás
  • A hitel értékének legfeljebb 90%-ig nyújtott állami garanciák
  • Maximum 36 hónapos finanszírozási határidő, amelyet újabb 36 hónappal lehet meghosszabbítani
  • ROBOR 3M+ 2,5% / év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

B. Beruházási hitelek esetén

Középvállalkozások számára:

  • 10.000.000 lei értékig történő finanszírozás
  • A hitel értékének legfeljebb 80%-ig nyújtott állami garanciák, kivéve ezek kamatjait, jutalékjait és bankköltségeken kívüli banki díjait.
  • Maximum 72 hónapos finanszírozási határidő, maximum 18 hónapos türelmi idővel
  • ROBOR 3M+ 2% / év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

Kis- és mikrovállalkozások számára:

  • 10.000.000 lei értékig történő finanszírozás
  • A hitel értékének legfeljebb 80%-ig nyújtott állami garanciák, kivéve ezek kamatjait, jutalékjait és bankköltségeken kívüli banki díjait.
  • Maximum 72 hónapos finanszírozási határidő, maximum 18 hónapos türelmi idővel
  • ROBOR 3M+ 2%/ év kamatláb, amelyet 100%-ban az állam támogat
  • Az állam által nyújtott garanciák kezelési, nyomon követési költségeit az állam állja

Ami a KKV-k által feltöltendő dokumentumokat és információkat illeti, a következők szükségesek:

  • Azonosító adatok;
  • A KKV nyilatkozata pdf formátumban, (a formanyomtatványt csatoltuk);
  • „De minimis” nyilatkozat, a kérvényező típusától függően (középvállalat, kisvállalat, mikrovállalkozás) és
  • Az igényelt hitel formája A weboldal automatikusan egy regisztrációs számot és egy megerősítő üzenetet fog generálni.

A dokumentumok és adatok feltöltése után, ezeket a hitelintézetek (amelyet majd a kérvényező választ ki) rendelkezésére bocsájtja a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM), miután majd a hitel tényleges odaítélését az adott hitelintézet dönti el.

A hitel odaítélése után, a hitelintézet elküldi a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM) részére a programra vonatkozó garanciák odaítélése iránti kérelmét, más olyan dokumentumok mellett, amelyek bizonyítják a kedvezményezett IMM általi jogosultsági feltételek teljesítését. Amennyiben minden feltétel teljesül, a Kis- és Középvállalkozások Hitelbiztosításának Nemzeti Alapja (FNGCIMM) elküldi a hitelintézménynek a garanciaszerződést és a finanszírozási megállapodást, hogy ezeket majd végül a kedvezményezett is aláírja.

Csatolmány, nyilatkozat: letöltés
Csatolmány, metodológia: letöltés

forrás: Antal Lóránt szenátor tájékoztatója

finance

Kategória: Törvények, rendeletek

A 8. számú katonai rendelet szerint az exportra kiszállítandó mezőgazdasági termékek Európai Unión belüli szállítása esetében a befogadó állam bizonyító dokumentumot kell kiállítson, minek értelmében az adott termék nem megy tovább exportra a célországból.

Mivel nem volt világos és logikátlannak is tűnt, Antal Lóránt szenátor személyesen egyeztetett úgy a belügyminiszterrel, mint a mezőgazdaságival, hogy segítsenek értelmezni!

Pénteken megszületett a pontosító okirat - akit érint, használhatja a csatolt dokumentumokat!

Megjegyzés: a 8-as számú katonai rendelet 8. cikkelye:
Art. 8. alin. (1) Achiziționarea intracomunitară a produselor agroalimentare din lista prevăzută în anexa nr. 2 se poate face numai dacă statul membru face dovada faptului că produsele achiziționate sunt destinate consumului intern propriu sau al celui comunitar, iar nu exportului.

Dokumentum letöltése.

A tájékoztatót Antal Lóránt szenátortól kaptuk.

Kategória: Törvények, rendeletek

1. Lehet igényelni a sürgősségi állapotra vonatkozó bizonylatot (certificat de stare de urgenta), ezen a portálon: https://csu.prevenire.gov.ro

Az igazolás – ahogy erről már volt szó - nem szükséges a technikai munkanélküliség állami támogatásához, viszont a hiteltörlesztések átütemezésénél, bérleti díjak, közköltségek halasztásához igen.

Azok a vállalkozások kérhetik, amelyek:

  • tevékenységüket a hatóságok rendelkezései következtében részlegesen vagy teljesen felfüggesztették,
  • márciusi forgalma vagy bevétele legalább 25%-al esett a január-február hónapok átlagához viszonyítva.

2. A 285/2020.04.06-os Hivatalos Közlönyben megjelent a 270/2020-as kormányhatározat a hiteltörlesztések átütemezésének alkalmazására vonatkozóan.

A jogszabály a hitelszerződésekre és lízingszerződésekre egyaránt vonatkozik.

A hiteltörlesztések átütemezését 2020. május 14-ig lehet kérni .

A természetes személyek saját felelősségükre kell nyilatkozzanak arról, hogy saját jövedelmük és/vagy családtagjaiké a koronavírus járvány miatt csökkent a szükségállapot bevezetése előtti időszakhoz képest és képtelenek a hitelt törleszteni a következők miatt: technikai vagy teljes munkanélkülivé váltak, munkabérük csökkent, karanténba kerültek, megbetegedtek. A felsorolás nem teljes, a hitelintézet minden indokolható érvet el kell fogadjon.
Családtag alatt a férjet/feleséget és a velük közös háztartásban élő gyerekeket kell érteni.

Cégek esetében szükséges a szükségállapotra vonatkozó bizonylat, valamint a cég jogi képviselőjének nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a járvány negatívan érintette a vállalkozás tevékenységét: beszűkült az értékesítési piaca, beszállítóik, alkalmazottjaik csökkentek, stb.

Az egyéni vállalkozók, akiknek a tevékenységét teljesen vagy részlegesen a hatósági intézkedések következtében felfüggesztették, szintén saját felelősségű nyilatkozatot kell tegyenek.

Nem kérhetik a hiteltörlesztések átütemezését azok a személyek, akiknek március 16-án hiteltörlesztés elmaradásuk volt, hacsak hátrálékukat az átütemezés kéréséig ki nem egyenlítik.

A hitelintézetek a kéréseket 15 napon belül kell elbírálják.

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Kategória: Törvények, rendeletek

A 261/2020.03.30-as számú Hivatalos Közlönyben megjelent a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésére vonatkozó 37/2020-as sürgősségi kormányrendelet.

A legfontosabb előírásai a következők:

A jogszabály hitelszerződésekre és lízingszerződésekre is vonatkozik.Azok a magánszemélyek, egyéni vállalkozók , kis- és közepes vállalkozások igényelhetik a törlesztőrészletek felfüggesztését, akiket negatívan érintettek a járvány gazdasági következményei. Arról, hogy ez konkrétan mit jelent, egy alkalmazási módszertan fog megjelenni.

Jogi személyek esetén szükséges a szükségállapotra vonatkozó igazolás, amelyet akkor adnak ki, ha a tevékenységet az állami hatóságok felfüggesztették, vagy a vállalkozás bevételei legalább 25%-al csökkentek. A fizetésképtelen vállalatok nem jogosultak a törlesztés halasztására.

A részlettörlesztést legfennebb 2020. decemberéig lehet kérni. A hitelszerződés futamideje a felfüggesztett időszaknak megfelelő időszakkal tolódik ki.

A törlesztés felfüggesztése alatt esedékes kamatokat tőkésíteni fogják, és hozzá fogják adni a tőketartozáshoz amire majd kamatot fognak felszámolni a hitelintézetek. Kivételt képeznek ez alól a jelzálog-hitelesek, akik esetében a halasztott kamatra nem fognak újabb kamatot számítani, viszont a felfüggesztett kamattartozásaikat nem a hitel futamideje, hanem 5 év alatt kell kifizessék .

A törlesztőrészletek felfüggesztését a rendelet megjelenését követő 45 napon belül lehet igényelni.

Az igénylést postai vagy elektronikus úton lehet a hitelintézethez eljuttatni.

A hitelintézetek kötelesek jóváhagyni minden halasztást, ha az igénylő megfelel a jogszabály és a majdan megjelenő alkalmazási módszertan feltételeinek.

Ismét a technikai munkanélküliségről

A Hargita Megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség Facebook-oldalán újabb oktatóvideó jelent meg, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy májustól csak akkor fogadják el a dokumentációt, ha ezt a cég jogi képviselője elektronikusan aláírja: https://www.facebook.com/341983649165273/videos/509056766670101/

 

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata