• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

Aláírták a Székelyföldi Vállalkozásfejlesztési Stratégia állásfoglalását a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán

 

SZVSZF II.

A hét végén Marosszentgyörgyön, a St.Georgius Manager Club székhelyén találkoztak Hargita, Kovászna és Maros megye vállalkozói szervezeteinek képviselői.

A Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek II. Fórumán, a márciusi Székelyudvarhelyen megszervezett első fórum során megvitatott regionális célkitűzések folytatásaként egy egységes székelyföldi gazdasági stratégia kidolgozásának szükségességét fogalmazták meg egy állásfoglalás szövegében.

Az állásfoglalás feltérképezi a régió vállalkozásait érintő problémákat, amely közül a legfontosabbak:

  • modern út és vasúthálózat létrehozása az áruforgalom megkönnyítésére,
  • energetikai kapacitás növelése,
  • külkereskedelem (import-export) fejlesztése,
  • új és korszerű technológiák használatának ösztönzése,
  • modern szakoktatás és felnőttképzés fejlesztése,
  • befektetői kézikönyv összeállítása minden önkormányzat részéről,
  • városonként minimum 1-1 inkubátorház és digitális-hub létrehozása,
  • fiatal vállalkozók támogatása,
  • gazdaságélénkítő programok indítása.

A Központi Régióban Székelyföld megyéi a sereghajtók és további lemaradásra vannak ítélve egy közösen kigondolt és gyakorlatba ültetett terv nélkül. A működőképes, integrált gazdasági stratégia elkészítésében azonban feltétlen szükség van az önkormányzatok és a vállalkozói szféra közös gondolkodására és szoros együttműködésére.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) kezdeményezésére az elmúlt napokban egy kerekasztal beszélgetésre került sor a Kórház vezetőségével. Az SZMVSZ-t Jakab Áron Csaba elnök, Ambrus Sándor és Burus Tibor alelnökök képviselték, a Kórház részéről Dr. Borka-Balás Attila menedzser és Dr. Szöllősi Attila orvosigazgató vett részt a megbeszélésen.

Amint az elhangzott, a város lakói magukénak érzik a kórházat, érdekli a sorsa, és, amennyiben szükséges, támogatják is működését – ahogyan ez többek közt az SZMVSZ vállalkozói részéről is megtörtént az elmúlt időszakban. A találkozó célja, hogy az új menedzsment tagjaival formális és tartalmi kapcsolat épüljön ki a vállalkozói szféra képviselői részéről, és eszmecserét folytasson a kórház jelenét és jövőjét illetően.

Több téma részleteiben is megbeszélésre került, mint például a kórház költségvetése, az alkalmazottak megoszlása, vagy az orvoslakások kérdése – és kiemelten az asszisztensképzés jövője.

Felmerült a kiugrási pontok kérdésköre is, ahol infrastrukturális és felszereltségi (melegvíz előállítás optimalizálása, a digitalizálás szükségessége a sorban állások megszüntetéséért, érsebészeti műszerek beszerzése) prioritások is szóba kerültek.

A vállalkozók érdekeinek képviseletében az SZMVSZ szorgalmazta, a törvényes előírásoknak megfelelően, a helyi vállalkozások helyzetbe hozását is.

A felek egyetértettek abban, hogy az intézményes kapcsolat erősítése mindkét fél érdeke, és a jövőben hasonló találkozókat rendszeresítenek.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége 2021. május 20-i közgyűlésének

 

Zárónyilatkozata

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége, mint érdekvédelmi szervezet, folyamatos és jelentős erőfeszítéseket tesz a tagjai, helyi kis és nagyobb vállalkozások álláspontjának képviseletéért, ugyanakkor a térség gazdasági fejlődéséhez járul hozzá.

A szervezet tagságának a nyitásról hozott múlt évi döntését követően, újjászerveződött a Szövetség. Tovább bővült a partnerek, valamint képviselt vállalkozások száma – a megalapozott, pragmatikus hozzáállást, megnyilvánulásokat egyre többen érzik magukénak, és sokan keresik meg ügyes-bajos dolgaikkal. Ezekre igyekszik megoldást találni, tolmácsolni a megfelelő fórum irányába: egy ilyen eredmény az idén tavasszal összeállított három szövetségi törvénymódosítási javaslat is.

A hét elején került meghirdetésre a székelyudvarhelyi városháza és a HBC inkubátorház közös, önkormányzati finanszírozású, Startolj velünk Udvarhelyen! elnevezésű programja, melynek keretében vállalkozni vágyó fiatalokat segítenek/támogatnak.

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége is számos programot futtat fiatalok cégbejegyzésének, vállalkozásának támogatására, például 3 éve jegyzünk be ingyenesen (járványidőszakban féláron) cégeket a támogatásokat megpályázó fiataloknak, vagy nyújtunk folyamatos és ingyenes szaktanácsadást számos szakterületen igény esetén, illetve több tagvállalkozásunk is nyújt kedvezményeket szolgáltatásaiból. De a fiatalabbakat sem hagyjuk magukra, szakmai előadásokat tartunk iskolákban, ingyenes szakmai kézikönyveket juttatunk el a gazdasági tárgyat tanuló diákoknak és kezdő, érdeklődő vállalkozóknak – a székelyföldi középiskolás üzleti terv verseny, amiben társszervezők vagyunk, ugyancsak széles körben ismert.

A városháza által meghirdetett program sem ismeretlen számunkra, hiszen egybecseng egy kiemelt, sarkalatos javaslatunkkal is, amelyet minden egyes találkozón, témába illő levélben vagy közleményben szerepeltettünk: hogy a város segítse a vállalkozni kívánókat egy minimis támogatási rendszer keretén belül (ld. csak a legutolsó levelünk mellékletének 15. pontját: http://szmvsz.ro/_letoltes/20210414/ ).

Örvendünk, hogy a közel 5 éve kért programunk végre megjelent az asztalon!

Convocator

2021. május 20-án du. 17:00 órától kerül sor a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége éves rendes közgyűlésére a székelyudvarhelyi Tanügyi Szabad Szakszervezet előadótermében (Székelyudvarhely, Kornis Ferenc utca 19 szám), melyre minden SZMVSZ tagot elvárunk.

A közgyűlés napirendi pontjai a következők:

  1. Új tagok validálása
  2. Éves tevékenységi- és pénzügyi beszámoló 2020-ról
  3. A vezetőtanács határozatainak megvitatása, elfogadása
  4. Alapszabályzat módosítása
  5. Tisztújítás
  6. Költségvetési és tevékenységi terv 2021-re
  7. Különfélék.

A tisztújításra bárki jelentkezhet az SZMVSZ tagjai közül, az Alapító Okirat előírásai szerint.
A jelentkezési ív letölthető az www.szmvsz.ro oldalról (ld. „Dokumentumok”), melyet 2021. május 17-ig, 12:00 órai határidővel kérjük visszajuttatni hiánytalanul kitöltve és aláírva, postai úton vagy személyesen a Szövetség irodájába, illetve elektronikus postával az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre (szintén aláírva, beszkennelve, valamint a közgyűlés kezdetéig fizikai formában eljuttatva a Szövetség elnökéhez).

Amennyiben a közgyűlésen megjelent tagok létszáma nem éri el a szükséges 2/3-át a tagság számának, rendkívüli közgyűlésre kerül sor 2021. május 20-én 18:00 órától a székelyudvarhelyi Tanügyi Szabad Szakszervezet előadótermében a fenti napirendi pontokkal.

Kérjük tagjainkat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg a Közgyűlést.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata