• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Epitkezesi Lanc katalogus

Az elmúlt időszakban egyes beruházók és befektetők, fejlesztők számos alkalommal fordultak a Szövetséghez olyan szolgáltatói katalógus(ok) igényével, amelyből egy adott szakterület minden részletére vonatkozóan találhatnak szolgáltatót/kivitelezőt.

A megfogalmazott igényekre válaszul idén októberben jelent meg az SZMVSZ szerkesztésében és kiadásában az udvarhelyszéki „Építkezési Lánc” katalógus, mely első kiadásként az építkezésekben érdekelteknek próbál segíteni a tervezési és kivitelezési folyamatok különböző szintjeit lefedő vállalkozások elérhetőségével.

Az ingyenes „Építkezési Lánc” katalógus elérhető nyomtatásban és online formátumban.
Online a www.szmvsz.ro/el_katalogus címen elérhető, nyomtatásban pedig igényelhető az irodánkban, valamint eljuttatjuk a jelentősebb hivatalokhoz, vállalkozásokhoz, intézményekhez.

 

A sorban hetedik találkozó házigazdája ezúttal az Arbor Vállalkozói Szövetség volt. Ez alkalomból kidolgozásra valamint aláírásra került a Fórum munkájának keretet és működési struktúrát biztosító Együttműködési Megállapodás.

SZVSZFAz SZVSZF ülését megtisztelte jelenlétével Kelemen Hunor RMDSZ elnök is, aki támogatásáról biztosította a résztvevőket a Fórum képviselőinek bevonását illetően a különböző döntési/konzultatív fórumokba, országos struktúrákba.

A továbbiakban számos, a gazdasági élet szereplőit közvetlenül érintő felvetés is szóba került, mint például:

- az SZMVSZ részéről elhangzott, nem tartjuk vállalkozóbarátnak, hogy a céges energiaár-kompenzáció igénybevételéhez kérést kell letenni - ahogyan azt sem, ha adott esetben a szolgáltatóváltásnál a régi szolgáltató egyetértése volna ehhez szükség,

- a megújulók támogatása, valamint ezek rendszerének kiépítése kapcsán az SZMVSZ nehezményezte, hogy viszonylag ritkán esik szó, még ritkábban előrelépés a szállítókapacitásokról, ami a villanyáram esetében a visszatáplálásnál egy fontos (akár kizáró/korlátozó) szempont,

- a vállalkozók által kifizetett táppénzek (betegszabadságos kifizetések) több mint féléves elmaradásainak kifizetésére nincs egyelőre konkrét ütemterv/ígéret.

A Hargaz-as ügyként elhíresült Electrica-számlázások esete is szóba került: a vállalkozók önhibájukon kívül kerültek abba a helyzetben, hogy sokukat a megszűnés fenyegeti; az SZMVSZ felhívása: konkrét segítségre, intézkedésekre lenne szükség érdekükbe, védelmükben.

A találkozóval kapcsolatban egy közös közlemény került kiadásra, melyet itt olvashat: <megnyitás>

Az SZMVSZ kiemelt figyelmet szentel a fiataloknak, mint a következő generáció képviselőinek, egyben munkaerő-utánpótlásnak. Ennek megfelelően számos programmal próbál hozzájárulni képzésükhöz vagy érvényesülésükhöz. Ilyen például a támogatott cégbejegyzés, az ingyenes tanácsadás, a középiskolások számára szakmai előadások szervezése, szakmai ingyenes kézikönyvek kiadása és eljuttatása, versenyek és vetélkedők szervezése.

A gazdasági előadások a középiskolákban, mint program célja a középiskolások körében egyrészt a vállalkozás szellemiségével való megbarátkozás, másrészt az azzal kapcsolatos ismeretek és követelmények megismertetése. Ledönteni a láthatatlan falakat a középiskolás fiatalok és a vállalkozások misztikussága között, elérhetővé tenni, megérthetővé és megoldhatóvá a vállalkozást, a vállalkozókat, az alkalmazotti státust, az egymás tiszteletét, a gazdasági fogalmakat és szükségszerűségeket. Ehhez témákra bontva 3 előadást tervezünk élőben egyes iskolákban, amelyeken interaktív módon, a felmerült kérdéseket is igyekszünk majd megválaszolni.

Az előadások tervezett időpontja és témája:

2019 varoslogo

  • Finanszírozás: veszélyek és lehetőségek, 2022.10.25. 14:00 (Kós Károly Szakközépiskola),
  • Hogyan készítsünk költségvetést, 2022.10.27. 14:00 (BKG Református Kollégium),
  • Befektetési lehetőségek , 2022.11.22. 11:00 (BKG Református Kollégium).

A programot támogatja Székelyudvarhely Önkormányzata.

Pénteken találkozóra került sor Ioan Lucian, az UNPR (Uniunea Națională a Patronatului Român) elnöke, valamint Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök között.

ioanluciannA közel másfél órás találkozón, melynek az SZMVSZ irodája adott otthont, az említett szervezeti képviselői bemutatták szervezeteiket, célkitűzéseiket, közös pontokat kerestek, majd az országos, valamint helyi jellegzetességekből kiindulva elemezték az aktuál gazdasági folyamatokat, történéseket.

A felek megegyeztek abban, hogy egy hatékony együttműködés mindannyiuknak segíthet a célkitűzéseik megvalósításában, ezért a következő időszakban további lépéseket tesznek ennek érdekében. 

 

Számvetés készült a helyi gazdaságról, vállalkozói eredményekről, valamint díjazták a kimagasló eredményeket elért vállalkozások vezetőit.

A 29. Székelyudvarhelyi Őszi Vásár rendezvénysorozat részeként, a Városháza Szent István termében megszervezett gálán a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségét (SZMVSZ) Jakab Áron Csaba elnök képviselte, aki a rendezvény jelentőségét elsősorban a jól végzett munka eredménye megismertetésének lehetőségében, valamint az érintetteket megillető tisztelet és elismerés fontosságában látta.

Nyilvánvaló, hogy 2 nehéz, járványügyi intézkedésektől terhes éven vagyunk túl, amelyet jelenleg éppen egy energia válság követ. Ennek fényében az SZMVSZ két kategóriát határozott meg, melyre a tagjai közül, az elmúlt 2 lezárt év adatai alapján, kereste a legkiemelkedőbb eredményt elérő vállalkozásokat:

  1. Az elmúlt 2 évben a legdinamikusabban fejlődést mutató vállalkozás, alkalmazottszám növekedés szerint,
  2. A járványidőszak intézkedései következtében leginkább sújtott ágazatokban (pl. vendéglátás, turizmus) ahol megtartották, vagy növelték alkalmazottjaik számát.

Az első kategóriában az első helyen a Celiqum Insulation Solutions Kft. végzett – tulajdonosa és vezetője Györffy Attila. A viszonylag fiatal építőipari vállalkozás a 2020-as és 2021-es évben mindkétszer megduplázta alkalmazottainak számát (összesen 14 új alkalmazott 2 év alatt), mindkétszer megtriplázta üzleti forgalmát, ugyanakkor 2021-es profitjának közel felét civil támogatásokra fordította.

A második kategóriában az első helyen a Gáspár Greek Gyros Kft. végzett – tulajdonosa és vezetője Gáspár Csongor. A vendéglátásban érdekelt, éttermet működtető vállalkozás a korlátozásoktól terhes években nemcsak megtartotta, hanem bővítette is alkalmazottai körét, összesen 7 új alkalmazottal.

Köszönjük partnereinknek (Harghita Business Center, RMKT Udvarhely, UKKSZ és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala) az együttműködést.

 

Gratulálunk díjazott vállalkozóinknak!

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata