• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

Hétfőn, 2017. augusztus 21-én 18:00 órától került megszervezésre az első SZMVSZ Kerekasztal – egy találkozó a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége szervezésében, melynek célja alkalmat és felületet teremteni a meghívott által képviselt intézmény és a vállalkozók közti hatékony információ- és véleménycseréhez.

Az első SZMVSZ Kerekasztal meghívottja Dimény Hunor volt, a Közpénzügyek székelyudvarhelyi kihelyezett irodájának vezetője.

A megbeszélésen felmerült számos olyan téma, amely egyrészt foglalkoztatja az Szövetség tagságát, de akár általánosan a kisvállalkozókat, másrészt amelyek aktualitásuk miatt kiemelt jelentőséggel bírtak.Szóba került például, hogy szándék esetén az új vállalkozások hogyan válhatnak ÁFA-fizetőkké, illetve az ÁFÁ-val kapcsolatos legújabb tervezetek az ÁFA külön számlán való kezelését illetően. Ugyancsak többek érdeklődésére került szóba a nemsokára büntetésmegelőző célzattal bevezetésre kerülő ún. „legea prevenției”, a fizetések utáni adók átszervezésének tervezete, de a részmunkaidős alkalmazottak adójának új törvényi szabályozása is. Lényegében régi, de kevesek által alkalmazott megoldásként került terítékre a vállalkozásoknak tartozók számláinak behajtásával kapcsolatos segítség az ANAF részéről az adott vállalkozás adótartozásának függvényében - és ugyanígy a nem feltétlenül kevésbé fontos, de szinte senki által nem igényelt ANAF-szolgáltatás (az udvarhelyi cégek 0,1%-a használja), a céges Közpénzügyi információk teljes körű és gyors eléréséhez felajánlott, könnyen kezelhető internetes felület használata.

Abban mindenki egyetértett, hogy számos olyan változás van folyamatban az adóügyeket tekintve, amelyek a becsületesen dolgozó vállalkozókat megnyomorítják, munkájukat megnehezítik – mint elhangzott, ez a hátránya az ún. önadózó rendszernek olyan környezetben, ahol a megfelelő pénzügyi fegyelem hiánya miatt bizonyos eredmények elérése érdekében „épp az a ló kapja a legtöbb ütést, amelyik a legjobban húz”. És ez egy statisztikával alátámasztva a meghívottól: amíg Franciaországban 95-97% a befizetett adómennyiség, hazánkban a cél 85% úgy, hogy jelenleg 74-75%-on áll Székelyudvarhely, kb. 80%-on Csíkszereda.

A témákat részletesen átbeszélve kiderült ugyanakkor, hogy a legtöbb törvénynek számos hiányossága van, ami gondot okozhat úgy a hatóságoknak, mint a vállalkozóknak – ezek sok esetben nemcsak pénzügyi terhet, bizonytalanságot jelenthetnek a vállalkozásoknak, hanem a munkaerőhiányt is növelik, egyszóval általánosságban nem igazán vállalkozóbarát törvényekről, szabályozásokról beszélünk.

Végezetül az is egyértelművé vált, hogy sokat segíthet, ha akár ilyen találkozók keretében közvetlen kapcsolat alakulhat ki a vállalkozások és a hatóságok között. Ezért – ahogy a Szövetség és a helyi ANAF kirendeltség vezetője megegyeztek - a jövőben további ilyen megbeszélésekre, találkozókra fog sor kerülni a Szövetség által képviselt helyi mikrovállalkozók meghallgatása, segítése érdekében.

A hétvégén Kányádban került megrendezésre az Európai Unió által finanszírozott „Építsük együtt Európát!” program keretében megszervezett nemzetközi konferencia, melyre az SZMVSZ képviseletében Jakab Áron Csaba elnök is meghívást kapott. A meghívás felkérésül szolgált egy előadásra a Szövetség nemrég készült felmérésével kapcsolatban a helyi lakosság kivándorlási, tartós munkavállalási szokásairól.

A konferencián összesen hat ország hét településének (Kányádon kívül: Örkény / Magyarország, Daruszentmiklós / Magyarország, Stadt Wörth an der Donau / Németország, Breznički Hum / Horvátország, Obec Mad – Nagymad / Szlovákia, és Kraśnik / Lengyelország) képviselőivel közösen próbáltak tapasztalatot cserélve megoldásokat keresni arra, hogy megállítsák vagy legalább lassítsák az elvándorlást Kányád községben.

Az előadások között helyet kaptak a meghívottak bemutatkozói, az általuk tapasztalt problémák és eredmények - illetve, már csak a helyszín miatt is (kányádi templom), a papi áldás a résztvevőkre.

Jakab Áron Csaba a felmérés eredményeinek bemutatása után kiemelte, a külföldi munkavállalás és elvándorlás gyakorlatának lassítása, egyúttal a helyi munkaerőhiány megoldása mindannyiunk érdeke, és mindazok felelőssége, akik valamilyen szinten munkát, felelősséget vállaltak a közösség egésze vagy akár egy része sorsának alakításában. Bár elsőre úgy tűnhet, ez az egész ma már távolról sem csak gazdasági kérdés, éppen ezért eredményt kizárólag széles körű összefogással lehet elérni - ehhez azonban ki kell lépni a komfortzónából, abba kell hagyni a mellébeszélést és a pótcselekvéseket...

Kányád részéről György Sándor polgármester mutatta be a községet (Hargita megye legkisebb települése, a lakosság 60%-a álattartásból él, a fiatalok nagy része a városban dolgozik), illetve részletezte a gondjaik közül talán a legnagyobbat: sokan külföldön keresnek megélhetést. Mint mondta, régebben is volt egy egészséges elvándorlás egy jobb élet után, de a mostani az már a vidék elnéptelenedését vetíti előre; jelen konferencia céla is, hogy közösen kellene megtalálni a megoldást, hogyan tudjuk visszahozni vagy itthon tartani a fiatalokat - "egy közös kapcsot, ami itthon tartja a fiatalokat".

Daruszentmiklós részéről elhangzott, részükről befektetők keresésével próbálják kezelni a helyzetet, amibe kerültek, hiszen jelenleg munkaerőhiány van náluk is; ehhez kiajánló videót is készítettek angol nyelven. És miközben a németországi városka képviselői egy ellenkező tendenciáról beszéltek, hiszen éppen hozzájuk mennek tőlünk a fiatalok, ugyancsak a befektetők, az új cégek, munkaadók letelepülésének fontosságát, az ennek érdekében tett erőfeszítéseket részletezték - például éppen most készülnek átadni egy nagyobb építési területet, illetve bővíteni szeretnék a bölcsödét és az iskolát, amitől közvetve is sok cég letelepedését várják eredményként. A lengyel város képviselői, amely népesség szempontjából hasonló nagyságú, mint Székelyudvarhely, pontosan ugyanazokról a problémákról és jelenségről számoltak be, mint ami az SZMVSZ előadásában is elhangzott: külföldi munka, munkaerőhiány, a fizetések keveslése, stb. Igaz, volt kivétel is: Nagymad képviselői azzal büszkélkedtek, hogy bár az arany háromszögben vana településük (Bécstől 80km, Budapesttől 150km, Pozsonytól 50km), a község lakóinak száma az elmúlt 10 évben jelentősen növekedett, egyszóval nem igazán lehet esetükben elvándorlásról beszélni.

Elgondolkodtató volt ugyanakkor a szintén jelen lévő ukrajnai Mezőkaszony polgármesterének beszéde: némileg irigyli, hogy itt milyen problémákkal küzdünk, hiszen az övékhez képest ezek nem tűnnek annyira nehezen kezelhető helyzetnek. A magyar településen ugyanis nem csak egyszerűen a jobb megélhetésért, nagyobb fizetésekért történő kivándorlással van gond, hanem azzal, hogy a háború és a behívók miatt a 18-60 éves kor közötti férfiak, aki teheti, egyszerűen mind elhagya az országot...

A konferencia egy együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával végződött.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2017. július 9 és 21 között, 104 fő megkérdezésével készített közvéleménykutatást, amelyben vizsgálta a székelyudvarhelyiek kivándorlással kapcsolatos véleményét.

A közvéleménykutatás kiértékelésének rövid összefoglalója:

A megkérdezetteknek átlagosan több mint három családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre, és majdnem ketten vállalnak tartósan munkát külföldön – az érintettség szempontjából ugyanakkor a válaszadók közel mindegyike érintett.
Nagyságrendileg több mint 2400 fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – a külfölddel tervező lakosság körében különösen magas, majdnem 50 százalékos a felnőttek aránya; ez több mint 1200 főt jelent. Ők leginkább az alacsony fizetéseket, az állástalanságot, és az itteni közélet viszonyait említik okként.
A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések, a román politika, valamint a rossz gazdasági helyzet a felelősek.
A megkérdezettek közel 90 százaléka tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében. Ez elsődlegesen a szakemberhiányban, a fizikai munkások hiányában, mutatkozik meg illetve az építőiparban okoz gondot.
A munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetések, és a külföldön munkát vállalók – mondják a megkérdezettek.

A teljes kiértékelés <itt> dokumentumban olvasható.

SZMVSZ iroda

 

Az elmúlt héten találkozóra került sor a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége és Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala között.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) képviselőivel Orbán Árpád alpolgármester és Jakab Attila városmenedzser találkozott. A találkozón a Szövetség részéről részt vettek Jakab Áron Csaba elnök, Marcu Constantin és Geréd Gábor alelnökök.

A Szövetség képviselői ismertették az eddigi eredményeket, tapasztalatokat, majd üdvözölték azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az elmúlt időszakban az önkormányzat a vállalkozók érdekében kezdeményezett, mint például az ingatlanadó kedvező kiszámításának módja a jogi személyek esetében, a megpályázható pénzügyi keret, vagy akár kedvezmények bizonyos illetékek esetében.

A Szövetség részéről javaslatok hangzottak el a város, illetve a térség gazdasági fejlődése érdekében: szóba került a közép- és hosszútávú gazdasági stratégia fontossága, egy, a potenciális befektetők vonzására összeállítandó befektetői kézikönyv létrehozása, illetve a vállalkozóbarát önkormányzat megvalósításához szükséges további intézkedések, lehetőségek.

A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy nem áll távol a mikrovállalkozók és a Polgármesteri Hivatal nézőpontja a vállalkozóbarát város koncepciója tekintetében, amely megvalósításában az SZMVSZ, mint a kis- és mikrovállalkozókat képviselő Szövetség, hathatós partner tud lenni – ennek érdekében a jövőben további egyeztetésekre, találkozókra illetve konkrét lépésekre kerül majd sor.

 

2017 februárjában sor került két közgyűlésre, melyek célja a Szövetség kimozdítása volt a több mint két és fél év tetszhalott állapotából.

A 16 tag által felvállalt kezdeményezés sikeres volt: a gyűléseken kimondásra, tisztázásra kerültek egyes problémák (az inaktívvá váláskor tisztségben volt elnökség felelőssége), illetve döntés született arról, hogy az eddigi tapasztalatok és eredmények után az elkezdett munkát folytatni kell mindannyiunk érdekében.

Mert azt is jogok illetik, aki eltartja magát és adót fizet!

A közgyűlés 9 régi tag lemondásának és/vagy kizárásának jóváhagyásával, 6 új tag csatlakozásának elfogadásával, éves tagsági díj 100 lejre való mérséklésével, a székhely megváltoztatásával, illetve az új elnökség megbízásával elvégezte feladatát, ugyanakkor elhárított minden akadályt az aktívvá válás elől.

A közgyűlés döntése alapján az új elnök Jakab Áron Csaba lett. A két alelnök Geréd Gábor és Marcu Constantin.

 

Székelyudvarhely, 2017.03.10.

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata