• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége áprilisban konferenciát szervezett „Új törvények – előírások – szabályozások” témában, kimondottan a mikrovállalkozókra, egyéni vállalkozókra kihegyezve. A konferencián Moldován Emil cégbejegyzésekkel foglalkozó szakember, Mihály István Csaba pénzügyi menedzsmenttel és pályázatokkal foglalkozó tanácsadó, illetve Katona Hajna, a székelyudvarhelyi Közpénzügyi Hatóság képviselője tartott előadást az érdeklődő vállalkozóknak.

Moldován Emil az elmúlt hónapok tendenciáit mutatta be az induló vállalkozásokat érintő változásokról, illetve az alkalmazott cégformákat érintő jellegzetességekről, statisztikákról. Mihály István Csaba a pályázatok szemszögéből közelített meg pár kérdést.

Ahogyan az várható volt, a legnagyobb érdeklődésre a Katona Hajna előadása, az elmúlt hetek/hónapok változásaival kapcsolatos számos részletes információ, illetve válaszok tartottak számot.

Amint előadása kezdetén leszögezte, az elmúlt időszakra jellemző törvényi változások nem annyira drasztikusak, mint amennyire váratlanok: az adófizetői kötelezettség és felzárkózás elve érvényesül bennük: „Ha vállalkozó lettél, fel kell nőni a vállalkozói státushoz, függetlenül a vállalkozói formától - meg kell szokni a kötelezettséget, felelősséget. Nem lehet különbséget tenni a Kft és egyéni vállalkozó között, például ki kell tudni számolni a járulékokat és bevallást (…)”.

Az idéntől tehát – immár általánosan - önadózó rendszer kerül bevezetésre. Rábízták a vállalkozóra, mennyit fog/akar fizetni, mi után és mikor akar fizetni, de adott helyzetben magát a bonifikációt vagy normákat is magának kell kiszámolnia (ha időben fizet, ha online rendezi ügyeit, korkedvezményes vagy rokkantsági normákat pl.); természetesen ezt majd utólag ellenőrizni fogják, bár az ellenőrzésről még nincs konkrét módszertan. A jogi személyek esetében ugyanakkor a bevallás direktben végrehajthatóvá válik, vagyis amennyiben nem kerül befizetésre a bevallott összeg, azt a végrehajtó minden további nélkül behajthatja. Éppen ezért javasolt ettől kezdve szakemberek megbízása (könyvelő, adótanácsadó, stb), az egyéni vállalkozók esetében is – éppen a megnőtt felelősség miatt a könyvelőkre például kimondottan figyel az utóbbi időkben az ANAF, hiszen amíg eddig egy könyvelő kiválasztása nyitott lehetőségnek számított, ma már nem szívesen vesznek el olyan nyilatkozatot, ahol nem ismerik, nem ismerik el az adott szakembert.

Amint az ANAF képviselője elmondta, átláthatóbb lett az ún. rizikóbesorolás is a cégek esetében, amitől akár egyes engedély beszerzését, de maga az ÁFA visszaigénylését is befolyásolja. A törvényhozó konkrétan megfogalmazta, milyen a kis rizikójó cég, és ez azon alapszik, amit bevall az adott vállalkozás, illetve annak fiskális viselkedésén: mennyire vallanak be határidőre, milyen rendszeresen fizetnek adót, miben voltak érintettek a vállalkozás vezetői…

Egy új lehetőség, hogy a bevallásokon a megadott határidőig bármennyiszer javíthat a vállalkozó, illetve fizetni is bármikor és bármennyiszer fizethetünk, csak a határidőig mindent rendezzünk el. Ehhez járul hozzá az idéntől hatványozottan javasolt internetes ügyvitel és kapcsolattartás (SPV – „Spatiu Privat Virtual”), ahol ez nem igazán fog problémát jelenteni, hiszen ott minden információt naprakészen láthatunk majd, és ami jövőtől előreláthatóan kötelező lesz. Ezzel volt kapcsolatos az előadó figyelemfelkeltő megjegyzése is: nem segít, ha bevisszük papíron a pénzügyre a bevallásainkat, ott nem fogják értelmezni vagy átírni, hanem csak beviszik az adatokat rendszerbe, akárcsak mi tennénk azt otthonról interneten.

Ami a fizetési kötelezettségeket illeti az egyéni vállalkozók, illetve plusz jövedelemmel rendelkezők esetében, itt is számos újdonsággal szolgált Katona Hajna. Ilyen például amikor az előrejelzés alapján nem kell fizetnünk, de az év végéig mégis meghaladjuk a plafont - ekkor utólag könnyen változtatható a bevallás; vagy ha valakinek bevallási kötelezettsége van, minden jövedelmi kategóriát egyben kell nézni és a plafon (22800 lej) elérésétől függ a fizetési kötelezettség; nyugdíjra mint jövedelemre nem kell egészségbiztosítást fizetni; a szellemi termék, a szerencsejáték vagy befektetésekből származó jövedelmek például forrásnál adózott jövedelmek lettek (adózás utáni összeget kapunk)…

A jövedelem nélküli személyek számára jelenthet sokat, hogy kedvezményként, egyféle szociális segítségként, csupán 6 hónapnak megfelelő egészségbiztosítási összeget kell befizessék, nem az országos minimálbér 10%-át – ez érvényes azon egyéni vállalkozókra is, akik nem érték el a már említett plafont. És ide tartozik még, ami ugyancsak újdonság, hogy a társadalombiztosítási státuszt összekötötték a bevallási határidővel - nem függ attól, hogy ki van fizetve vagy sem: ha bevallott, akkor biztosított (egyszóval nincs köze a nyugtához; az illető kötelezte magát a befizetésre, amit ha kell behajtanak, tehát már biztosított).

Az ANAF képviselője ugyanakkor elismerte, rengeteg új dolog van számukra is az új rendszerben, illetve hogy ezután fog sok minden tisztázódni, viszont mindenképpen jövőbemutató, pozitív változásokról beszélhetünk. Igaz, a könnyítéseknek és általánosításoknak, az internetes „rövidre zárásnak” a másik oldala, hogy lényegében magára marad a vállalkozó – az átálláshoz még egy ideig segítik és követik a hatóságok a vállalkozó munkáját, de a jövőben már nem fogják ennyire fogni a kezét.

A megjelent vállalkozók nem voltak túlzottan optimisták: a tapasztalatokat figyelembe véve először is semmiféle garanciát nem látnak arra, hogy ez a számos változással teli új rendszer nem fog pár hónap múlva akár újra fenekestől felfordulni. Másrészt mivel az ANAF informatikai rendszere igencsak elavult, nem az a kérdés szerintük, mi mennyire egyszerűsödik, hanem hogy működőképes lesz-e? Az „előre fizetés rendszerének” megszűnését ugyanakkor egyértelműen pozitívan véleményezték: mindenképpen segíti – különösen a fiatal – vállalkozni szándékozókat, hogy ezután a jövedelem megvalósításának függvényében, annak teljesítésével összhangban kell majd adókat és járulékokat fizetniük.

 

Román nyelvtanfolyam: áprilistól újabb két csoportot indít az SZMVSZ!

Harmadik alkalommal indít román nyelvtanfolyamot a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége.

Az eddigi képzések mintájára, ezúttal is a fő cél a román nyelv elsajátításának elősegítése olyan magyar anyanyelvű 18 évüket betöltött személyek, vállalkozók és munkavállalók számára, akik a térségre jellemzően rendelkeznek egy alap szókinccsel, illetve értenek is valamennyit, de nem képesek folyékonyan mondatot alkotni.

A képzéssel szembeni alap elvárás tehát a román nyelv elsajátítása folyékonyan beszélgető, ún. „konyhanyelv” szintjén, nem feltétlenül nyelvtani helyességgel, vagy irodalmi minőségben - egy olyan elvárás, amely úgy a helyi munkavállalók, mint munkaadók részéről első lépésként egy elégséges szinvonalat jelenthet.

A képzés ezúttal is összesen 32 órás, heti 2x2 órában zajlik, 6 személy/fő csoportban, illetve a helyszín ezúttal Székelyudvarhelyen a Bethlenfalvi út 165 sz. alatti előadóterem.

A képzés május 05-től indul, a díja pedig, SZMVSZ tagoknak 250 lej, másoknak 285 lej.

A képzés a Bethlen Gábor Alap támogatását élvezi!!!

20180512 - BGA

.

További információkért, iratkozásért érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon.

Helyek a regisztráció (díj kifizetése) sorrendjének függvényében!

 

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége éves közgyűlését 2018 április 24-én, kedden délután 17:00 órától tartja a Junior Étterem konferenciatermében.

A Szövetség vezetősége felkéri a tagokat, hogy jelenlétükkel tiszteljék meg az eseményt.

A közgyűlés napirendi pontjai a következők:

  1. Új tagok validálása
  2. Éves tevékenységi- és pénzügyi beszámoló
  3. Határozatok megvitatása, elfogadása
  4. Alapszabályzat módosítás
  5. Tisztújítások
  6. Költségvetési és tevékenységi terv
  7. Javaslatok, egyéb

Kedden egyeztetésre került sor az SZMVSZ és a székelyudvarhelyi Polgármester Hivatal vezetője, Gálfi Árpád polgármester között.

20180213 SZMVSZ és Gálfi Árpád megbeszélésA találkozóra a Hivatal képviselőivel már sokadik alkalommal került sor, azonban a polgármesterrel, hivatalosan, ez volt az első olyan alkalom, ahol a Szövetség képviselői élőben közölhették javaslataikat, vállalkozóik kéréseit személyében a városvezetőség felé.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége nehezményezte, hogy a Hivatal kommunikációja és együttműködése az érdekvédelmi szervezetekkel sajnos a sokadik igéret ellenére sem pártatlan, illetve aktiv. Ugyanakkor hogy jellemzően a városban működő több ezer mikrovállalkozó kéréseit hiába tolmácsolják, az együttműködésre való hajlandóság csupán egyoldalú, hiszen egyáltalán nincsenek, vagy csak ritkán fordulnak elő pozitív intézkedések.

A Szövetség, illetve az általa képviselt vállalkozók kérései felé Gálfi Árpád polgármester pozitívan viszonyult - mint elmondta, az SZMVSZ által az elmúlt hónapok, évek alatt kért infrastrukturális felújítások egy részére, egészében vagy részben már az idén sor kerülhet (ld. a Budvár vagy a Fások utca helyzete), ugyanakkor a vállalkozóbarát önkormányzattal szembeni elvárások közül is többet meg szeretnének valósítani.

A találkozó szókimondó, pozitív és kölcsönösen megértő hangulatú megbeszélésként zajlott.

A következő, <itt> letölthető dokumentumban a talákozóról szóló beszámoló közleményt is elolvashatják...

 

Az elmúlt hét végén szereztünk tudomást egy új, kisipari termelőket célzó inkubációs központ, ipari csarnok megvalósítási szándékáról Derzsi László székelyudvarhelyi RMDSZ-es önkormányzati képviselő kezdeményezésében.

Meggyőződésünk, hogy ez egy olyan hiánypótló gazdaságfejlesztő kezdeményezés, amely sokat segíthetne újra lendületbe hozni Székelyudvarhely, ezzel együtt bizonyos mértékben egész Székelyföld gazdaságát, és ezért minden dicséretet és támogatást megérdemel.

Ugyanakkor a Szövetségünk az említett intézménytípussal kapcsolatos székelyudvarhelyi sikeres kezdeményezéseinek, tapasztalatainak, eredményeinek folytán úgy gondoljuk, a terv megvalósításához a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége is hozzá tud járulni munkájával, tapasztalataival úgy az említett projekt eredményes kivitelezéséhez, mint akár az előkészítés során az említett egy hetes, ám igényes felmérés elvégzésében nyújtott segítséggel is.

Addig is azonban a következő javaslatokat juttatta el a kezdeményező Derzsi László úrnak:

Amennyiben a szakterületek közül választani kell, a textil ipart, mint szakterület választását javasoljuk, amely mentén városunknak igen nagy múltja és tapasztalata, sok szakembere van – és nem elhanyagolható szempont a városban működő több, sikeres helyi nagyvállalat sem (miközben például a faipar az alapanyag drágulása miatt egyre kiszolgáltatottabb helyzetben van, a fémipari szektor pedig néhány ritka példától eltekintve legyengült, kilátástalan állapotban van). Megfontolandónak tartjuk ugyanakkor az élelmiszeripart is, mint egyre erősödő, kiszámítható jövőképpel rendelkező iparágat Székelyföldön.

A létesítendő intézményhez kapcsolódva javasolt lenne egy szakmai klaszter létrehozása, elsősorban gondolva az inkubációs idő utáni életre (amennyiben ténylegesen inkubációs központként is fogják működtetni), másrészt a piacszerzés, illetve termékkiegészítés lehetőségére – nem beszélve az ilyen szerveződések működtetésére lehozható pályázati forrásokra, távlatokra.

A fel nem sorolt, de valószínűleg tervbe vett mellékszolgáltatások mellett (öltözők, fürdők, stb) igen nagy segítséget nyújthatna egy saját, kedvezményesen szolgáltató könyvelési iroda létrehozása is az inkubátor intézmények keretén belül, mivel tapasztalataink szerint egy induló mikrovállalkozásnak egy pénzügyileg elérhető, de megbízható szaktudással rendelkező könyvelői szolgáltatás megfizetése általában jelentős gondot okoz.

A projekt jelenlegi fázisában, a kapott két oldalas leírás, illetve a sajtóhírek alapján sajnos nehezen lehet pontosabb, hatékonyabb kiegészítésekkel, javaslatokkal jönni - ezzel együtt is még egyszer gratulálunk a kezdeményezéshez!

Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Rólunk írták

Nem támogatják a szülők

  A közösség véleményébe enged betekintést a Szé­kely­ud­var­helyi Magánvállal­ko­zók Szövetségének...
2023-06-10 09:57:51

Bővebben ...

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége kiáll a tanárok mellett, úgy vélik, ha valaki...
2023-06-09 06:54:38

Bővebben ...

Egy fél évig nem kaptak számlát, aztán jött a meglepetés

  Több hónapos csend után hatalmas számlák lepték meg a vállalkozókat, volt olyan is, akinek ez a...
2023-03-31 08:02:01

Bővebben ...

Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata