• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

 

20230816d szenatorAz SZMVSZ meghívására pár napja a szervezet vezetőivel találkozott Antal Lóránt szenátor, aki egy kávé mellett, kötetlen hangnemben tájékoztatta a jelenlévőket az aktuálpolitikai jellemzőiről, mutatóiról, lehetséges forgatókönyvekről a következőkben.

A beszélgetés során többek közt szóba kerültek a Kőhalom felé vezető út állapota, a városunk és Csíkszereda közötti mobilhálózat lefedettség hiányosságai, az energiaszállító-kapacitás problémája, vagy a helyi és megyei önkormányzati képviseletek valamint helyi vállalkozói szervezetek közötti kapcsolat.

 

Nemzetközi konferenciát szervezett Kányád község polgármesteri hivatala több országból származó helységek képviselőivel Székelyudvarhelyen, melynek témája "Közös jövőnk Európában" volt.

A konferencia fő célkitűzései közé tartoztak a tapasztalatcserék, a közös együttműködési lehetőségek feltérképezése gazdasági, oktatási vagy akár kulturális téren.

A gazdasági jelen elemzéséhez és a helyi vállalkozói tapasztalatok megismeréséhez az SZMVSZ nyújtott segítséget egy előadással, előadóként Jakab Áron Csaba elnökkel - aki egy rövid szervezeti bemutató után részletezte a közös piacban rejlő lehetőségeket. Amint az elnök úr elmondta, mindig mindenben vannak és lesznek gondok, akadályok, de a jó vállalkozó rugalmas, megkapja a helyzetből kihozható lehetőségeket és él vele. Előadását egy javaslattal zárta: az, hogy támogatott módon itt ülünk több országból, személyesen is megismerhetjük egymást, egy óriási lehetőség - ne menjen senki úgy haza, hogy nem kötött egy üzletet, nem vitt magával egy fontos, hasznosítható információt, vagy tapasztalatot...   

A találkozó a következő napokban további programokkal folytatódott. 

 

Kedden, augusztus 01-én került sor Tusnádon az AREC (Arab Megújuló Energia Bizottság - Arab Renewable Energy Commission) és a sepsiszentgyörgyi székhellyel rendelkező Green Energy Klaszter, valamint Pro Wood Klaszter képviselői közötti találkozóra, melyre meghívást kapott az SZMVSZ, valamint a székelyudvarhelyi székhellyel rendelkező Save Energy Klaszter is.

20230801 01dA találkozón az AREC 14 tagú arab küldöttsége (mérnökök, politikusok Jordániából, Kuvaitból, Palesztinából, Egyesült Arab Emirátusokból, Szíriából) valamint az előbb említett klaszterek tagjai a zöld-, megújuló energia témában tartottak megbeszélést, tapasztalatcserét, és vizsgálták meg a további együttműködés lehetőségeit.

Amint elhangzott, ma az energiaszektort illető fejlesztések és lehetőségek nem csak egy szektort érintenek – az érintettek az energia mellett további témákban is otthon-, valamint jelen kell legyenek, ld. például a körkörös gazdaság, a fenntartható gazdaság stb. kérdését is.

20230801 04dAz AREC delegációt Eng. Mohammed Al-Taani vezette. A találkozón a Green Energy Klasztert Vajda Lajos elnök (a CLUSTERO / Romániai Klaszter Szövetség alelnöke), a Pro Wood Klasztert Bagoly Miklós Levente elnök, az SZMVSZ-t Jakab Áron Csaba elnök, és a Save Energy Klasztert Györffy Attila elnök képviselték. Czine Zsolt-Attila szervezőként és moderátorként erősítette a rendezvényt.

 

Pár napja, június 30-án került sor a KMVNF soros elnökségi ülésére Piricskén, melyre az SZMVSZ mint alapító tag kapott meghívást. A Szövetséget Jakab Áron Csaba szövetségi elnök, KMVNF társelnök, valamint Ambrus Sándor és Györffy Attila alelnökök képviselték. A Fórum-alapítást kezdeményező, budapesti székhelyű Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségét (VOSZ) a szervezet több elnökségi tagja is képviselte, közöttük a VOSZ alelnöke, egyben a KMVNF elnöke, Czomba Csaba. Az esemény házigazdája ezúttal a Csíki Vállalkozók Egyesülete (CSVE) volt.KMVNF, SZMVSZ

Az elmúlt időszakra vonatkozó beszámoló után az ülésen bemutatásra, valamint pontosításra kerültek a szervezet céljai, további tervek és programok – úgy a bővülési lehetőségekkel, mint a gazdasági és üzleti kapcsolatokkal vagy közösségépítéssel kapcsolatban. A tagszervezetek közötti üzleti kapcsolatok kialakításának direkt és/vagy indirekt módon való segítésén túl ismét hangsúlyosan felmerült a vállalkozói szervezetek megerősítésének igénye, szükségessége is.

Az egyes tagszervezetek képviselőinek beszámolója során Jakab Áron Csaba SZMVSZ elnök az „Érdekvédelem sajátosságai és eredményessége” címmel tartott rövid bemutatót a szervezet elmúlt időszakáról, bemutatva a Szövetség aktuális felépítését, céljait és erőfeszítéseit:

KMVNF, SZMVSZ„(…) Az érdekvédelem a szervezet elsődleges célja és tevékenysége, melynek megvannak a maga sajátosságai. Ha abból indulunk ki, hogy érdek, és azt védeni kell valakivel vagy valamivel szemben, menthetetlenül felmerül a konfliktus jelenlétének lehetősége, ezzel kapcsolatban a konfliktusvállalás és konfliktuskezelés kihívásai, képessége. Tapasztalatként ugyanakkor elmondhatjuk, hogy a vállalkozóknak nem érdeke a konfliktus, álláspontjuk szerint nem segíti az üzletmenetet, ezért csak akkor fordulnak hozzánk, amikor tényleg baj van.

Az elmúlt időszakból így két érdekvédelmi ügyet emelnék ki: az egyik során százezres nagyságrendben sikerült megmentenünk egy tagvállalkozásunk pénzét, egy másik ugyanakkor a „Hargáz-as per” címen elhíresült ügyet jelenti, amelynek keretén belül jelenleg több mint 30 vállalkozás perli az Electrica-t a támogatásunkkal az eltúlzott értékűnek vélt számlák ügyében. Mint valószínűleg többen emlékeznek rá, ez utóbbi ügy előzménye, hogy egy meghatározó mértékben magyarországi tulajdonosi háttérrel rendelkező szolgáltató az együvé tartozás hangulatát meglovagolva több ezres székelyföldi klientúrát épített ki, majd, amikor gyűlni kezdtek a fellegek, elsők között hagytak csapot-papot – hagyták a levegőben a klienseiket, ezzel jelentős károkat okozva számukra…”

A megjelent szervezetek vezetői kivétel nélkül értékelték a Fórum eddigi munkáját, valamint egyetértettek abban, hogy a munkát folytatni kell.

Az ülést követően üzleti fórumra is sor került, ahol a tagszervezetekhez tartozó vállalkozások mutathatták be termékeiket, szolgáltatásaikat, szerte a Kárpát-medencéből. Az üzleti fórumot megtisztelte jelenlétével Korodi Attila csíkszeredai polgármester, valamint Tóth László főkonzul.

Az SZMVSZ köszöni a KMVNF elnökének, Czomba Csabának az erőfeszítéseit, egyszersmind a VOSZ képviselőinek hozzájárulását a Fórum működéséhez, fejlődéséhez. Köszönjük továbbá a CSVE-nek az igényes szervezést, a találkozó igényes kivitelezését.

 

 

Az SZMVSZ az UFF-al együttműködésben feltérképezte a vállalkozói szervezethez tartozó cégek által felajánlott nyári munkalehetőségeket a középiskolás diákok számára.

Az eredmény: 14 cég, 93 munkahely – munkakönyvvel, Székelyudvarhelyen és környékén, de akár a tengerparton is!

A lenti csatolmányban találhatók a lehetőségek, valamint a leírások és elérhetőségek.
Az ajánlatok itt is elérhetők: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=fiatalforum&set=a.650397240463008

 

Kellemes és hasznos nyári időtöltést kívánunk minden diák számára – a végzősöknek meg sikeres érettségit!!

 

20230615 nyari munkalehetosegek diakoknak

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata