• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Szövetségi hírek

A Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare kapta, mint FUI, ő szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek.

Az Electrica az első számlákat az idén küldte ki, több hónapos késéssel. A MWh ára, minden előzetes értesítés nélkül, adott esetben a szeptemberi árnál 20-30-szorosán számlázott. Az eljárás következtében, a hihetetlenül megnőtt számla kifizetése sok cég esetében a megszűnés veszélyének fenyegetettségét jelenti.

Az elmúlt időszakban, a Szövetséget több olyan vállalkozás, szövetkezet, önkormányzat kereste meg Székelyföldről, amelyeket hidegzuhanyként ért ez az eljárás, és konkrét segítséget kért.

A lefolytatott számos egyeztetést követően a következőket látjuk:

Adott egy jogszabályi környezet (apró kiskapukkal, rendelkezésekkel és kőkemény gazdasági érdekekkel), amely olyan helyzetet teremtett, hogy ezt meg tudták lépni a piacon maradt szolgáltatók;

Az Electrica Furnizare azt állítja, hogy az árait, amely alapján kiállította és kiküldte a számlákat, engedélyeztette az ANRE-vel (Országos Energiaszabályozó Hatóság), ezzel a felelősséget áthárítva a hatóságra;

A Szövetség ügyvédjének útmutatása alapján megtett „kötelező kör”, az írásos panaszokra, a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Az előbbieket is figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy sem etikus, sem törvényes nem lehet egy eljárás, amely, önhibán kívül, a megszűnését eredményezheti egy vállalkozásnak.

Úgy gondoljuk, törvényes joga minden személynek megvédeni magát, ehhez pedig az SZMVSZ a maga részéről lehetőségei szerint minden segítséget megad, és a jogi úton történő megoldást javasolja: mondja ki a bíróság, hogy rendben vannak a számlák, törvényes volt ezen az árakon való több hónapos késéssel való kiállításuk – vagy ellenkezőleg: nem járt el szabályszerűen és a kiállított számlák visszavonására kötelezi a szolgáltatót!

Egyúttal tisztelettel kérjük minden döntéshozó (polgármester, képviselő, szenátor, más érdekvédelmi intézmények…) segítségét ahhoz, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk, cégeinket megmentsük, a munkahelyeket, az adóbevétellel összefüggő forrásokat, a helyi gazdaság állapotát erősítsük.

 

A székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium és a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége márciusban hirdette meg a III. „VÁLLALKOZZ OKOSAN” székelyföldi középiskolás üzleti terv vetélkedőt, melynek döntőjére a hét végén, május 21-én kerül sor a Református Kollégiumban, valamint a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében (a nevezési határidő 2022. április 06. 16:00 óra volt, a pályamunkák beküldési határideje pedig 2022. május 06. 16:00 óra.

A csapat egy olyan reális, valós adatokon alapuló megvalósítható vállalkozás tervét dolgozza ki (különleges tekintettel az innovatív megoldásokra), amelynek a kezdő tőkéje maximum 10 000 Lej lehet, és amelyhez - esetleg - életszerű módon és mértékben indokolt összegű hitelt, vagy egyéb finanszírozási lehetőséget igényeljen.

Az egyértelmű oktatási és vállalkozásorientált oldal mellett fontos szempontok vezérelték a szervezőket a program megszervezésekor: erősítheti az összetartozás érzését, tapasztalati tőkét, támpontokat adhat a szülőföldön maradáshoz – megmaradáshoz.

A zsűri:

  • László János, a zsűri elnöke, vállalkozó, az Arkum Invest tulajdonosa
  • Fábián István, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Gazdaság- és Gazdálkodástudományi Kar magyar tagozatának társult oktatója
  • Fazakas Szabolcs, a Legendárium ötletgazdája, a Mini Erdély Park létrehozója
  • Györffy Attila, vállalkozó, a Celiqum Insulation Solutions Kft. tulajdonosa
  • Dimén Hunor Dénes, a HR megyei ANAF vezetője
  • Karácsony Zsolt, a sepsiszentgyörgyi Junior Business Club vezetője
  • Szathmáry Zsolt, a marosvásárhelyi St. Georgius Manager Club vezetője

A vetélkedőt a vállalkozói szféra is felkarolta, többek közt, kiemelten a Melinda Impex cégcsoport, a Color Metal és a Celiqum.

 

A programot támogatja Székelyudvarhely Önkormányzata.2019 varoslogo

 

A Kárpát-medencei Magyar Vállalkozói Szövetségek Nemzeti Fóruma (KMVNF) 2019 decemberében alakult Budapesten 19 Kárpát-medencei szervezet - köztük a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége - jelenlétében.

sort ascA Fórum a magyarországi Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kezdeményezésére, annak keretén belül létrejött integratív és konzultatív szervezet, amelynek küldetése a magyar-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztése a térségben.

Jelen hónap első felében került sor a Fórum elnökségi ülésére Budapesten, ahol az SZMVSZ-t a szervezet elnöke, egyben a KMVNF egyik társelnöke, Jakab Áron Csaba képviselte. Az ülésen a beszámolók mellett a tagszervezetek közötti szorosabb együttműködési lehetőségek, valamint rövid- és középtávú tervek kerültek megbeszélésre.

Az elmúlt napokban, mint a Fórum létrejöttének kezdeményezője, annak alapítója és elnöke, egyben a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) társelnöke, Czomba Csaba a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta Orbán Viktor miniszterelnök úr javaslatára Áder János Magyarország Köztársasági Elnökétől.

Czomba Csaba a kitüntetést a kiemelkedő színvonalú gazdaságfejlesztő szakemberi és érdekképviseleti vezetői munkája, valamint a végzett tevékenysége elismeréseként kapta.

Gratulálunk Czomba Csabának a kitüntetésért, egyszersmind erőt és kitartást kívánunk munkájához a továbbiakban.

 

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020. decemberi parlamenti választáson mandátumot nyert udvarhelyszéki parlamenterekkel egy közös évértékelő céljával a 2021-es év gazdasági eseményeit, történéseit illetően. Az említett találkozó a vállalkozói képviselet által szorgalmazott, parlamenti képviselet által pedig pozitív fogadtatásra lelt rendszeresített találkozók sorába illeszkedett.

20220113 parlamenterekAz eseményen résztvevő Antal Lóránt szenátor, valamint Ladányi László-Zsolt képviselő tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt év kihívásairól és eredményeiről. Amint összegzésként elhangzott, az ország egy adóparadicsom, ennek minden pozitív és negatív hozadékával – ugyanakkor a román politikai szféra jellegzetességei mellett szinte lehetetlen alapvető reformot megvalósítani. Így is jelentős előrelépés az energiatermeléssel összefüggő visszatáplálás újabb szabályozása, az energiahálózat kibővítési lehetőségei, az egyéni vállalkozók munkaidejének újabb meghatározása, autók helyben való beíratásához lehetősége, a valódi haszonélvezők jelentésének egyszerűsítése stb.

A vállalkozók részéről számos olyan törvény, rendelet, előírás került szóba, amely szerintük javításra, kiegészítésre, csiszolásra szorul. A bő egy évvel ezelőtt átadott igényekből/javaslatokból kiindulva kérdéseket fogalmaztak meg továbbá az állam által vállalt és megkérdőjelezhető módon teljesített kötelezettségekkel kapcsolatban (ld. pl. betegpénzek kifizetése, energiatámogatás kompenzációjának rendezése), a helyi RAR-vizsga lehetőségére vonatkozóan is.

A Szövetség képviselői a találkozót egyértelműen pozitívan értékelték; véleményük szerint a sikeressége elsősorban abban rejlik, hogy mindkét fél fontosnak tartja ezeket a találkozókat, hogy megosztják az információikat, meg- és kibeszélik dolgaikat, ezáltal megteremtve a lehetőségét eredményeknek.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) karácsony előtt 102, többnyire élelmiszereket tartalmazó csomagot állított össze, és juttatott el olyan idős személyek számára, akik – a székelyudvarhelyi Nyugdíjas Önsegélyző Pénztár / NYÖP adatai alapján – alacsony nyugdíjjal rendelkeznek, jellemzően támogató családtagok nélkül.

Az SZMVSZ támogatói program vezetője Lukács Anita-Orsolya volt, segítői Szabó Zoltán, Kral Szidónia és Kiss Mihály.

A csomagok kiszállításában közreműködtek a Citytaxi Udvarhely Kft., Coma Szivarvany Kft. és a Honig Taxi Logistic Kft. (Taxi24).

A 27 vállalkozás/vállalkozó, aki adományával lehetővé tette az említett 102 csomag összeállítását:
Agro Pal Chim Kft., Art Kusztura Kft., Atlas Media ADV Kft., Black Fat Cat Kft., C.I.S. Kft., Color Line Kft., Coma Szivarvany Kft., Conus-Inc Kft., Corvette Kft., Deak-Prod Kft., Elan Trio Kft. (Merkúr / Szuper / C+C), Euro K&D Kft., Farmer Hus Hentes Kft., Fiber Composit Kft., Fun Aestetics Kft. (Cityreklám), Gaspar Greek Gyros Kft. (Taverna Gyros), Geréd Gábor, Imuno Histocit Kft., Jocker Tofi Kft., KBS Sped Kft., Kiss Mihály ev., Ladányi László parlamenti képviselő, Lemncut Solutions Kft., Lukács Orsolya, Luky-Impex Kft. (Plébános étterem), Pityóka Gyár Kft. (Csíki Csipsz), Range-Flex Kft., Unicum-Com Kft. (Hotel Tranzit).

Egy közös ünnep, a szeretet ünnepe: megható volt megtapasztalni, ahogyan első szóra jelentkeztek támogatóink, segítőink, hogy közösen, a lehetőségeink/lehetőségeik szerint szebbé varázsoljuk az idősebbek, szerényebb körülmények között élő időseink számára is az ünnepeket.

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tisztelettel megköszöni a támogatóknak és közreműködőknek a hozzájárulásokat, és a program kivitelezői csapatának a munkáját,

valamint Boldog Új Évet kíván minden tagjának!!

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata