• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

Az elmúlt héten Benedek Zakariás RMDSZ-es parlamenti képviselővel szervezett találkozót a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). A találkozóra közös kezdeményezés eredményeként kerülhetett sor, hiszen – mint elhangzott – a vállalkozóknak, vállalkozók képviselőinek a tevékenységükhöz ugyanannyira fontos a törvényhozás képviselőivel való aktív és élő kapcsolat, mint a parlamenternek a hiteles és felelős politizálás érdekében.

Elsőként Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke bemutatta a Szövetséget, részletezte a tevékenységüket, prioritásaikat és jövőbeni terveiket, amelyek közül a képviselő többel kapcsolatban is támogatásáról biztosította a Szövetség elnökét.

A megbeszélésen több olyan, különösen az elmúlt hónapokra jellemzői változás is szóba került, amely úgy az SZMVSZ részéről, mint szinte általánosan a többi vállalkozói képviselet szerint is negatívan érintik a gazdasági szféra szereplőit, a helyi és hazai gazdaság egészének a fejlődését veszélyeztetik, sőt akadályozzák. Mindezt olyan okkal, megvilágításban és magyarázattal, amely alapján egyértelműen kijelenthető, a kormány az egész vállalkozói szférát egy kalap alatt bűnözőként kezeli, ezzel együtt a pénzügyi hatóságok és igazságügyi intézmények alkalmatlanságát bizonyítja.

Kiemelten említésre került a közbeszerzések jelenlegi rendszere, szabályozása is, amely egyrészt közel lehetetlenné teszi a minőségi szempontok elvárhatósága mellett a helyi gazdaság védelmét, támogatását, illetve teljesen kiszolgáltatottá teszik a közszférát a nagyobb cégeknek, az ügyeskedő szerencselovagoknak, illetve a túlbuzgó hivatalnokoknak. A képviselő meg is nevezett válaszul néhány, általuk kezdeményezett módosítást a közbeszerzési törvényt illetően, köztük az SZMVSZ által is javasolt "direkt beszerzés" visszaállítását adott összeghatárig, vagy az alvállalkozói, a fellebbezési és egyéb eljárások módosítását - azonban, mint Benedek Zakariás képviselő megjegyezte, ezek életbe léptetéséhez még idő kell.

Mint elhangzott, kívülről nézve a parlament egészét gyakran, mondhatni nevetséges helyzetbe hozza a jelenlegi kormányzat, amikor rendeletek formájában próbál alapvető, megkérdőjelezhető módosításokat bevezeti (például az adótörvénykönyvbe - lásd a megosztott ÁFA-fizetést, stb.), miközben sorra derül ki a minisztereikről tájékozatlanságuk, alkalmatlanságuk, vagy éppen a széthúzás a kormánypárton belül olyan látványos következményekkel, mint amikor a szakbizottságokban a saját képviselőik nemegyszer ezen rendeletekkel ellentétesen szavaznak.

Szóba került továbbá a Székelyföldre jellemző alacsony bérek problémája, annak különböző helyi és országos okai és szempontjai a megfelelő infrastruktúra hiányától a befektetővonzó és vállalkozóbarát intézkedések hiányáig, a munkavállalói támogatási rendszer módosításának szükségességétől az elpolitizált gazdasági környezet egyre károsabb hatásáig.

Az SZMVSZ elnöke, Jakab Áron Csaba kifejezte a Szövetség igényét az RMDSZ által kezdeményezett módosításokkal kapcsolatos konzultációkat, egyeztetéseket illetően is – de nemcsak a tervezést és benyújtást megelőzően, hanem ezek utóéletét tekintve is szeretne a Szövetség információkat, tájékoztatást kapni. A képviselő pozitívan viszonyult a kéréshez, szorosabb és élő kapcsolatot ígért a következőkben. Nemcsak gyors és hatékony információcseréről, kommunikációról született megegyezés, hanem a közvetlen információ- és véleménycseréről is, ezzel együtt a helyi gazdasági élet fejlődésének érdekében rendszeres, háromhavonta megszervezett személyes találkozóról is megállapodtak. (közlemény)

http://penzcsinalok.transindex.ro: itt

http://www.transobserver.ro: itt

Román nyelvtanfolyam indul Székelyudvarhelyen az állam nyelvét hiányosan beszélő felnőtteknek. Elsöprő az érdeklődés a kezdeményezés iránt, az első csoport helyei már be is teltek. Ide inkább felnőtteket várnak a kezdeményezők, a diákokat viszont az érettségi vizsgára való felkészülésben segítik két helyszínen is.

A Székelyudvarhelyi Mik­ro­vállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) abból a tényből indult ki, hogy a városban, a környéken sokan nehezen, gyengén beszélik a román nyelvet. A helyzet orvoslására született meg a tanfolyam ötlete, amelynek célja egyfajta „hétköznapi román” elsajátítása, illetve hogy a résztvevők merjenek és tudjanak – ha csak „konyhanyelven” is – románul beszélni. 18 évesnél idősebb személyeket, elsősorban vállalkozások vezetőit, munkatársait várják a képzésre, olyanokat, akik értenek valamennyire, de nem beszélnek jól románul.
A Városi Könyvtárban, október 18-án indul a 32 órás képzés, hatfős csoportokban, hetente két, egyenként kétórás találkozóval. A tanfolyamra regisztrálni kell, ezt az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vagy a 0741–085626-os telefonszámon tehetik meg az érdeklődők.
Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke elmondta, hogy néhány órával a felhívás megjelenése után be is teltek az első csoport helyei. A tanfolyam 260 lejbe kerül, oktatója Bálint Rozália lesz, és Jakab megígérte, hogy érdeklődés esetén további csoportokat indítanak.

Fog ez menni, segítenek
Az iskolákon, illetve a 35–50 lej közötti összegért megvásárolható magánórákon kívül Székely­udvarhelyen már hagyománya van a tanórákon kívüli, szervezett érettségi felkészítőknek. A Verestóy Attila Alapítvány Hargita Megye Tanácsa támogatásával harmadik éve tart tanfolyamot a középiskolák végzőseinek. Idén 30 személy jelentkezett a város iskoláiból, két csoport kezdte meg a munkát szeptember 19-én, Monalisa Asaftei felkészítő tanár vezetésével. A Fog ez menni… Segítünk! elnevezésű tanfolyamért jelképes összeget, mindössze 50 lejt kell fizetni, a diákok heti egyszer 3 órát tölthetnek a felkészüléssel, amely célzottan, az aktuális követelményekre fókuszál. A kurzus november 28-ig tart.
A MÜTF Oktatási Központ évek óta szervez érettségi felkészítőt románból, nemcsak Székely­ud­varhelyen, hanem Hargita, Maros és Kovászna megyében, illetve szór­ványvidéken is. Tavaly a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatásával 13 településen zajlott az ingyenes képzés. Az idei tanfolyamról még nem tudtak tájékoztatni a MÜTF-nél, azt viszont elmondták, hogy nagy az érdeklődés a kurzus iránt, és várhatóan januárban indítják a csoportokat.

 

Ha felnőttként nem tudsz jól románul, de úgy érzed, hogy szükséged van rá, akkor ott a helyed.

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége román nyelvtanfolyamot hirdet, aminek az célja, hogy a résztvevők elsajátítsák a román nyelvet beszélgető, társalgási szinten.

Közleményükben azt írják, hogy "a minimális nyelvtudás hiánya nemcsak az egyénre, de igen gyakran a képviselt vállalkozásra, de akár városunkra is rossz fényt vet, vagy adott esetben határt szab a fejlődésnek is". A tervek szerint a tanfolyam heti kétszer két órát foglalna magába, összesen 32 órában, 6 személy/csoport létszámmal.

Az oktatás a Városi Könyvtárban zajlik majd, a kezdést október 18-ra tervezik. A célcsoport a 18 évesnél idősebb személyek, elsősorban vállalkozások vezetői, munkatársai, fizikai személyek vagy jogi személyek képviselői. Részletesebb információkért (ár, regisztráció, stb) érdeklődni lehet az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. mailcímen, vagy a 0741-085.626-os telefonszámon (helyek a regisztráció sorrendjének függvényében).

Gazdagabbak lehetünk, ha munkába állás, valamint új munkatárs alkalmazása előtt felhívjuk a munkaerő-elhelyező ügynökséget, vagy legalább körülnézünk a honlapjukon – tudtuk meg a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége által tartott kerekasztal-beszélgetésen.

Főként Tiberiu Pănescu, a köznyelvben csak „sommer irodaként” ismert Hargita Megyei Munkaerő-elhelyező és Szakképző Ügynökség igazgatója beszélt, de a résztvevő vállalkozók is kérdezhettek, javaslatot tehettek.

Rólunk a legtöbben azt hiszik, hogy csak a "sommerpénzek", azaz munkanélküli segélyek odaítélésével foglalkozunk, ám a fő tevékenységünk az, hogy a munkavállalóknak és a munkaadóknak segítsünk egymásra találni – mondta az igazgató.

Jelentsd a hiányzót!

Az állam többféle módon próbálja serkenteni bizonyos társadalmi rétegek foglalkoztatását. Jelentős összegekkel támogatja mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat. Ehhez azonban nem csak a jogaikkal kell élniük, hanem a kötelezettségeiket is kell teljesíteniük.

Az egyik legfontosabb ilyen kötelezettség, ami a támogatásokhoz jutás előfeltétele is, hogy a 2002/76-os törvény alapján a munkáltatók bejelentsék az ügynökségnek a szabad munkahelyeiket.

Ezt meg lehet tenni személyesen (Székelyudvarhelyen az Akarat Szövetkezet Bethlen Gábor utcai épületének első emeletén), faxon, vagy interneten a card-profesional.ro weboldalon.

A munkaadónak a hirdetésben meg kell fogalmaznia, hogy milyen szakmában, munkakörben kell az alkalmazottnak dolgoznia, és milyen iskolai végzettséggel, ismeretekkel, fizikummal kell rendelkeznie ahhoz, hogy megfelelően el tudja végezni a munkáját. Nem szabhatja meg viszont azt, hogy az illető milyen korú, nemű és etnikumú legyen.

A munkaadó nem köteles felvenni azt a személyt, akit a munkaerőelhelyező ügynökség ajánl neki. A munkavállalónak viszont kötelessége jelentkezni a számára felajánlott munkahelyen.

A számok hazudnak

Jelenleg Hargita megyében 560 szabad munkahely van, miközben a regisztrált munkanélküliek száma 6300 körüli – tudtuk meg. A számok azonban nagyon csalfák, az igazgató szerint megyei szinten ebből legalább 5000-en évek óta „hivatásos munkanélküliek", akik analfabéták, nincs iskolai végzettségük, és/vagy távoli falvakban laknak. Ha akarnának, sem tudnának munkába állni, csak a szociális segélyek miatt vannak munkanélküliként bejelentve.

Udvarhely környékén nem haladja meg a 400-450-et azoknak a száma, akik valóban munkát keresnek, illetve egyáltalán alkalmasak munkavégzésre.

Az állam közel egy nettó minimálbérnyi összeggel, azaz 900 lejjel támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek a következő kategóriákba tartozó személyt alkalmaznak:

Frissen végzettek: azok a személyek, akik kevesebb mint 12 hónapja, hogy befejezték szakiskolai, speciális iskolai (fogyatékkal élők), középiskolai, vagy felsőfokú tanulmányaikat, és először állnak munkába.

Az igazgató figyelmeztetett, hogy nem a kérés beadásának dátuma, hanem a munkaerőelhelyező-ügynökséggel kötött szerződés időpontja a mérvadó a határidő szempontjából. Ezért nem kell utolsó pillanatra hagyni az ügyintézést, mert előfordul, hogy az ügynökségnek nincs pénze, és így nem köthet szerződéseket, az igénylő pedig lecsúszhat a támogatásról. Például, ha egy idén végzettet akarunk alkalmazni, akkor legkésőbb jövő év május elejéig adjuk le a kérést, hogy az ügynökségnek is legyen ideje megszerezni a szükséges anyagiakat, és megkötni a szerződést – tanácsolja Pănescu.

45 éven felüli munkanélküliek: azon személyek esetében, akiknek már csak 5 évük van a nyugdíjazásukig, akár 4 évig és 364 napig is jár ez a támogatás.

Fogyatékkal élő személyek: orvosi igazolásuk van róla.

Gyermeküket egyedül nevelők, amennyiben az ellátásukban levő kiskorú, vagy 26 éven aluli felsőoktatásban részt vevő személy.

25 év alatti fiatalok, akik alkalmazásuk pillanatában nem járnak iskolába, tanfolyamra és regisztrált munkanélküliek.

Hosszútávú munkanélküliek: olyan regisztrált munkanélküliek, akik legalább 12 hónapig nem találtak munkahelyet.

Így juthatsz a pénzhez:

A támogatáshoz jutás feltétele, hogy az állásra jelentkező regisztrált munkanélküli legyen, legalább 18 hónapig fenn kell tartani a munkaviszonyt vele, és a támogatás folyósításának évében minden hónap 25-ig le kell adni az igénylést tartalmazó dokumentációt. Erről az ügynökségnél lehet érdeklődni.

Ha mégis meg kell válni az alkalmazottól, akkor azt csakis fegyelmi okból lehet úgy megtenni, hogy a vállalkozó ne essen el a támogatástól, illetve ne kelljen visszafizetnie azt az államnak. A másik kivétel, ha a munkavállaló mond fel, ezt azonban be kell bizonyítani. Ezt a legegyszerűbben úgy lehet, hogy a felmondási kérésben benne kell lennie annak a szónak, hogy felmondás. Ha nincs benne, akkor azt közös megegyezéssel való szerződésbontásnak tekintik, hiába, hogy a munkavállaló kéri a szerződés felbontását.

Másik tipp, hogy jó a havi igénylést néhány nappal 25-e előtt beadni, mert az esetleges hibákat lehet még javítani a határidőig.

Taníts az állam pénzén

Az inas- és a gyakornoki programban is érdemes részt venni, hiszen attól függően, hogy mennyire komplex képesítést nyújt, 1-3 évig havi 1350 lej, illetve gyakornok esetében félévig 1150 lej csoroghat be a vállalkozás számlájára.

Az inasság szakmai képesítést jelent a munkahelyen, ezért szükséges, hogy a munkavállalónak legyen szerződése egy akkreditált oktatási intézménnyel, amely taníthatja azt a bizonyos szakmát. Udvarhelyen például a MÜTF-nél és a Humán Reform Alapítványnál lehet érdeklődni az igazgató szerint.

A gyakornoki program célja, hogy a felsőfokú végzettséggel rendelkező személy a szakmájában helyezkedjen el az iskola elvégzése után, és abban gyakorlati tapasztalatot szerezzen.

Az a munkaadó, aki segít neki ebben, fél éven át havi 1125 lejjel gazdagodhat. A munkaviszonyt csak hat hónapig kell fenntartani, és az alatt vállalni, hogy egy mentort biztosítunk a gyakornokunk számára, aki megtanítja a szakma csínjára-bínjára az illetőt.

Két napig munkanélküli

Nem csak a munkáltató, hanem a munkavállaló is részesülhet támogatásban. Mielőtt az alkalmazási folyamat elkezdődne, érdemes elküldeni a jövendőbeli alkalmazottunkat két napra „sommernek", hogy megkaphassa ő is az egyszeri 500 lej támogatást az államtól.

Amennyiben az alkalmazottnak otthonától több mint 15 kilométerre kell ingáznia, hogy dolgozhasson, kilométerenként 50 bani támogatásban részesülhet az államtól. Ha pedig valaki több mint 50 kilométerről költözik abba a helységbe, ahol a munkahelye van, akkor 12.500 lejt kaphat. Ha úgyis el akartál költözni, itt a remek alkalom.

A civil szerződéses munkaviszonynak a polgári jogi törvénykönyvben valamint a pénzügyi törvényben érdemes utánanézni. Mielőtt szerződést kötnénk valakivel, legyünk olyan rendesek, és kérdezzük meg, hogy fizetett munkanélküli-e. Ha az, és aktív szerződése van, elveszítheti a teljes munkanélküli segélyét, sőt ami még rosszabb, hogy egy év múlva derül ez ki, és vissza kell fizetnie több ezer lejt a semmiért.

A munkaadónak jó, ha a munkavállaló is kap támogatást, ugyanis így az alkalmazottunk nem mond fel egyik napról a másikra. Ha felmond, vissza kell fizetnie a támogatást. Pănescu többször is felhívta a figyelmet: a közös megegyezéses elválás a legrosszabb, tilos, mert akkor mindkét félnek vissza kell adnia a pénzt. Ha elválnak útjaink, akkor vigyázzunk a dátumokra, előfordulhat, hogy két általunk kitöltött irat ellentmond egymásnak. Vagyis ugyanarra a napra, amelytől már nem dolgozik nálunk, munkaórákat írunk be, így fizetést és adót is kell utána adnunk.

Az igazgató elmondta, a munkaerőpiaci igények és az oktatás nem fedik egymást, illetve kérte a vállalkozókat, ne írjanak alá a krónikus munkakerülőknek olyan papírt, hogy nem felelnek meg egy adott munkára csak azért, hogy azok segélyt kapjanak. A mi adónkból teszik – indokolta kijelentését Pănescu.

A résztvevő vállalkozók viszont arra kérték az igazgatót, hogy jelezze feletteseinek, lassan inkább a munkavállalókat kellene az államnak támogatnia, és nem a munkaadókat, ugyanis egy nemrég készült felmérés szerint nagy részük külföldre készül. Az alkalmazónak járó támogatást meg hiába fordítják fizetésemelésre, ha az egy év lejárta után azt saját forrásból nem képesek tovább folyósítani a munkaadók – mondták.

Pănescu megígérte, hogy közbenjár, ha valós igényt lát erre más városokban is a vállalkozók részéről, de nem kecsegtetett: az egészségügyi alkalmasságról szóló orvosi igazolás eltörlését is már régóta kérik a megyei ügynökségek dolgozói, mert igazából csak a bürokráciát növeli meg pénzkidobás, hiszen az esetek többségében nem történik valódi vizsgálat, de még nem jött össze, hogy megszabaduljanak tőle.

A becsületes vállalkozások ellen irányuló, a hatóságok tehetetlenségét bizonyító, egyértelműen megszorító intézkedésként értékelik az erdélyi magyar vállalkozói szervezetek a kormány múlt héten elfogadott intézkedését, amely az úgynevezett megosztott áfafizetés bevezetéséről rendelkezik.

Az áfabegyűjtés új modellje 2018 januárjától kötelező módon lép érvénybe, de különböző kedvezményekért cserébe október 1-től is áttérhetnek rá az áfafizetők. A rendelet szerint jövő év első napjától az áfaköteles tevékenységet végző cégeknek és személyeknek külön áfa-folyószámlát kell fenntartaniuk, ahová adásvételkor vagy a szolgáltatások értékének kiegyenlítésénél az áfa összegét kötelező módon át kell utalniuk. Ellenkező esetben komoly büntetéseket is kilátásba helyeztek a hatóságok.

Hogyan fog működni a gyakorlatban a megosztott áfafizetés?

A rendszer a gyakorlatban várhatóan úgy fog működni, hogy minden adófizetőnek, beleértve a közintézményeket is, egy külön áfaszámlát kell nyitniuk valamely bankban vagy az állami kincstárban. A rendelet szerint abban az esetben, hogyha egy áfafizető cégnek készpénzzel, vagy bankkártyával fizetnek, akkor hét munkanap áll a rendelkezésére, hogy a befizetésből származó áfát saját áfaszámlájára átutalja.

 

A kisebb vállalkozásokat érinti legérzékenyebben a megosztott áfafizetés

"Teljes mértékben a becsületes vállalkozók ellen irányuló, rajtuk csattanó törvény – azok ellen, akik az adót befizetik, akik az államot eltartják és munkahelyeket teremtenek. Lényegében próbálják kiszűrni azokat, akik áfáznak, viszont ahogy ezt teszik, az a pénzügyi hatóságok, intézmények és az igazságügyi rendszer tehetetlensége és felelősségének áthárítása a probléma valódi megoldása helyett" - közölte megkeresésünkre a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének álláspontját a tagok között végzett gyors felmérést követően Jakab Áron Csaba, az SZMVSZ elnöke.

Az SZMVSZ álláspontja szerint a legnagyobb mértékben a mikrovállalkozások fogják "megszenvedni" az új rendszert, hiszen akár pénzügyi, akár az emberi erőforrások terén a legkisebb vállalkozások a leginkább kiszolgáltatottak a változások tekintetében. Arra a kérdésünkre válaszolva, hogy mennyire nehezíti meg a vállalkozások életét az úgynevezett megosztott áfafizetés, az SZMVSZ képviselője úgy válaszolt, hogy elég csak:

  • a költségtényezőkre gondolni, arra, hogy milyen mértékben növekedhetnek meg a vállalkozások számára a számlafenntartási, utalási, valamint képzett személyekkel kapcsolatos költségek,
  • illetve elég csak az időtényezőket is figyelembe venni, és azt látni, hogy ezentúl napi szinten foglalkozni kell az utalásokkal a kis határidők és a magas büntetések miatt, legyen szó akár online banking utalásról vagy egyes esetekben elkerülhetetlen napi banki megjelenésről, illetve az áfa utalásának engedélyezési folyamatairól.

Aki csalni akar, ezután is megoldja

"Nem a füst, inkább a tűz ellen kellene küzdeni - aki csalni akar, ezután is megoldja. A kormány nem ezzel kellene próbálkozzon, ha nagyobb adóbevételeket akar, hanem azzal, hogy elérje: a vállalkozó vállalkozhasson, csinálhasson pénzt - mert akkor lesz miből fizetni -, ő pedig a kapott pénzből tartsa fenn a rendszert, a rendet. Előfordulhat, hogy az áfából származó bevétele az államnak így növekedni fog, de a járulékos veszteségek miatt nem valószínű, hogy közép- vagy hosszútávon hasznos eljárásról beszélünk, hiszen megnövekedik a bürokrácia, a pénzügyi bizonytalanság, a vállalkozóellenes magatartás és még sorolhatnánk" - válaszolta az SZMVSZ képviselője arra a kérdésünkre, hogy az intézkedéssel a kormány és a pénzügyminisztérium elérheti-e a célját, vagyis, hogy növekedjenek az áfából származó állami bevételek.

A szervezet ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy a megosztott áfafizetési rendszerre való átállás nehézsége rövidtávon elsősorban annak lesz a függvénye, hogy a bankok és a pénzügyi hatóságok milyen mértékben tudnak majd felkészülni az új rendszerre, és milyen lesz az átmenethez való hozzáállásuk. Arra számítanak ugyanakkor, hogy "a jellemzően mikrovállalkozások számára jelentős teher", a költségek és a bürokrácia növekedése miatt várhatóan megnő a fekete és a "láthatatlan" gazdaság volumene.

Már októbertől is át lehet(ne) állni az új rendszerre

A kötelező, január elsejei terminust megelőzően, október 1-től a cégek már bevezethetik az új áfa fizetési módszert, cserébe különböző kedvezményekben részesülnek, például eltekintenek a szeptember 30-ig összegyűlt, esetleg be nem fizetett áfa utáni büntetőkamattól, és bizonyos körülmények között 5%-os profitadó, illetve mikrovállalkozói adó kedvezményt kaphatnak. Kérdés viszont, hogy ilyen rövid idő alatt egyáltalán fel tudnánake-e keszülni az új áfafizetési rendszerre a vállalatok.

Bagoly Miklós Levente, a Kis- és Középvállalkozók Kovászna Megyei Szövetségének (ASIMCOV) elnöke megkeresésünkre elmondta, hogy a cégek számára az új rendszer még nagyon friss, és az alkalmazási normák hiányában még igencsak felületes ismeretekkel rendelkeznek a jogszabállyal kapcsolatban. "Az ASIMCOV-nál jövő hétre egy szakember meghívásával konzultációt szervezünk, hiszen úgy néz ki, hogy a cégek szempontjából rendkívül előnytelen lesz ez az elképzelés" - mondta az ASIMCOV elnöke, aki úgy értékelte, hogy a megosztott áfafizetés egyértelműen megszorító intézkedésnek számít, amely teljes mértékben az állam érdekeit szolgálja.

"Mindenféle ilyen megszorító intézkedés a szürke és fekete gazdaságot fogja erősíteni. Az emberek igyekeznek kibújni mindenféle ilyen intézkedés alól. Az okosabb kormányok és politikai vezetés lazítási intézkedésekkel igyekszik tenni azért, hogy sikerüljön a fekete gazdaságot felszínre hozni. Nem a megszorító, hanem a lazítási intézkedéseknek lennének pozitív következményei" - válaszolta Bagoly Miklós Levente arra a kérdésünkre, hogy a megosztott áfafizetés bevezetésével a hatóságok elérhetik-e a gazdaság fehérítésével kapcsolatos céljukat.

A kormány ennek ellenére azzal érvel, hogy a módosítás a becsületes adófizetőknek kedvez, hiszen lecsökkenti a tisztességtelen verseny lehetőségét azon cégek számára, amelyek nem tesznek eleget az adózási kötelezettségeiknek. A kabinet szerint a megosztott áfafizetés bevezetése 2020-ig körülbelül 6 milliárd lejjel növeli az államkassza bevételeit.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata