• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

"A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége tagjai a legutóbbi közgyűlésükön a nyitásról döntöttek, melyet az elkövetkezőkben a Szövetség neve is tükröz" - áll a szervezet által küldött közleményben.

A közlemény szerint a több mint 150 céget képviselő, eddig a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) nevet viselő szervezet az elmúlt időszakot olyan független, szakmailag hiteles szervezetként zárta, amelynek érdekvédelmi erőfeszítései és tevékenysége tetszést aratott nem csak tagjai, de számos nagyobb vállalkozás képviselői között is.

"Ez utóbbi vállalkozók érdeklődése lelt pozitív fogadtatásra a szervezet tagjai részéről, amikor úgy döntöttek, hogy az alapszabályzat módosításával befogadó, nyitott szervezetté teszik a Szövetséget" - írják.

Az említett közgyűlés döntése alapján ugyanakkor szervezési szempontból is több újdonság várható: az elkövetkezőkben a szervezet próbál egyedi, testreszabott szolgáltatásokat felajánlani, adott esetekben akár a tevékenységi kör (például egészségügy területén, vagy a vendéglátásban tevékenykedők), a nem (lásd a női vállalkozók specifikus problémáit, igényeit), a kor (például pályakezdő, fiatal vállalkozók), vagy éppen a pénzügyi forgalom nagysága alapján dolgozva ki ezeket.

A közleményben arra is kitérnek, hogy a Szövetség új székhelyének (Székelyudvarhely, II. Rákóczi Ferenc út 7.) elfogadásával párhuzamosan, a tagok döntésének köszönhetően, a jövőben lehetővé válik saját területi irodák létrehozása is az ez iránt érdeklődő, és a feltételeket teljesítő, további 14 közigazgatási egységekből származó tagok részére. (közlemény)

A vidéki, illetve a nagyobb vállalkozók irányába is nyitott az egykori Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége, amely ehhez igazodva mostanra nevet is változtatott. Mindemellett arról is beszámoltak, hogy átszervezik a szövetséget az utóbbi években megnövekedett taglétszámuk miatt.

A felmerült igényeknek eleget téve ezentúl a nagyobb vállalatokat is befogad tagjai közé a szövetség – jelentette be egy csütörtöki sajtótájékoztatón Jakab Áron Csaba, a szervezet elnöke. Mint mondta, ezt érvénybe léptetve nem csak alapító okiratukat változtatták meg, de ezentúl Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségeként (SZMVSZ) lesz ismert a szervezet.

Ambrus Sándor, a szövetség alelnöke hangsúlyozta, fontos tudni, hogy a nyitásuk nem valaki, vagy valami ellen szól, hanem egy kiegészítést eszközöltek a szervezetükön, újabb feladatköröket felvállalva. A meglévő szövetségekkel és érdekképviseletekkel továbbra is együtt szeretnének dolgozni, hiszen szükség van a közös akciókra a sikerek érdekében. Burus Tibor, aki szintén az SZMVSZ alelnökeként volt jelen közölte, nagyon fontos az is, hogy a továbbiakban még inkább nyitni szeretnének az udvarhelyszéki vidéki vállalkozók irányába, akár más településeken is létrehozva irodáikat.

Bővülő taglétszám, átszervezés

Jakab Áron Csaba arra is kitért, hogy az elmúlt három évben a 43-ról több mint 150-re bővült a tagjaik száma, ami miatt átszervezésekre van szükség. Úgy érzi, hogy például a fiatal vállalkozók külön odafigyelést igényelnek, de a méretük és a szakmák alapján is érdemes koncentrálni a cégekre. Kérdésünkre azt is elmondta Jakab, hogy szervezetük nem csak szakmai tanácsadást, információkat, esetleges munkaerő-utánpótlást igyekszik biztosítani a tagok számára, de a kapcsolatteremtésben és képzésekkel is segítenek. Persze ezek mellet talán az egyik legfontosabb az egyéni szakmai problémák megoldásában nyújtott támogatásuk és az adott vállalkozói gondok és igények összegzése, amelyeket jeleznek a politikum és a hatóságok irányába.

Hosszas egyeztetés után megegyeztek a felek: szeptember 17-én, 17 órától egy 135 percesre tervezett, moderált beszélgetés keretében vitathatja meg a következő négy évre szóló terveiket Székelyudvarhely három polgármesterjelöltje: Derzsi László (RMDSZ), Gálfi Árpád (POL) és Mike Levente József (MPP). A részvétel regisztrációköteles, a kérdések feltevése is feltételekhez kötött. Az eseményt online fogják élőben közvetíteni.

Szasz Csaba - maszol.roA három legjelentősebb udvarhelyszéki gazdasági szervezet, a Harghita Business Center (HBC), az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (UKKSZ), a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMVSZ), valamint a székelyudvarhelyi Star Rádió az érintett felekkel való hosszas egyeztetés után sikeresen tető alá hozta a Küküllő parti város bársonyszékéért harcba induló polgármesterjelöltek vitaműsorát. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertették csütörtök délután.

Ha a választás a demokrácia ünnepe, akkor az aspiráns jelöltek vitája talán maga a habos torta ezen az ünnepen – nyitotta meg az esemény sajtótájékoztatóját Szakács-Paál István, a Hargita Business Center menedzsere, annak a létesítménynek a vezetője, amely szeptember 17-én helyt ad a polgármesterjelöltek vitájának. A menedzser elmondta, abban bíznak, hogy ez a szócsata egy nagyon erős támpont lesz azok számára, akik még nem döntötték el, hogy kire adják voksukat szeptember 27-én.

„Legyen régi vagy új az a személy, aki a következő időszakban vezetni fogja a várost, ez a vita arra adhat reményt, hogy az eddigi dolgok változni fognak Udvarhelyen és visszajön újra egy olyan időszak, amikor felívelő pályán fog haladni mindannyiunk szekere a várossal együtt” – fogalmazott Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Nagy György, az UKKSZ elnöke elmondta, ők 2008-ban, 2012-ben és 2016-ban is szerveztek vitafórumokat a jelölteknek, bár úgy vélte, ezek a vitaműsorok nem voltak annyira sikeresek, mint amilyennek a mostani szócsata ígérkezik. „Íme, összefogással lehet jó dolgokat megvalósítani, az udvarhelyszéki vállalkozásoknak nagyon fontos, hogy egy prosperáló és fejlődő városunk legyen a következő időszakban” – nyilatkozott Nagy György, hiánypótlónak nevezve a jövő heti eseményt.

Máthé László Ferenc, a Star Rádió főszerkesztője elmondta, a három intézmény és az egy médiaorgánum kezdetben külön utakon járt, egy adott pillanatban négyen akartak négy vitát szervezni, de szerencsére a négy fél összefogott és közös nevezőre tudott jutni.

„Értelmetlen lett volna négy vita külön-külön, így viszont egy erőset tudunk szervezni. Úgy látom verseny van a városban, lesz jogosultsága ennek a vitának, sőt akár döntő is lehet a városlakók számára” – vélekedett a rádiós főszerkesztő, hozzáfűzve, hogy nem volt könnyű a moderátor személyének a megtalálása sem, kezdetben helyi emberben gondolkoztak, de jött egy kérés, hogy városon kívüli legyen. Így esett a választás Grubisics Leventére, a sepsiszentgyörgyi Sepsi Rádió műsorvezetőjére.

A játékszabályok

Szeptember 17-én, 17 órától, a Harghita Business Center parkolójában felállított sátrak alatt, a „Székelyudvarhely mindenek előtt” mottót szem előtt tartva fog vitázni egymással Derzsi László, az RMDSZ, Gálfi Árpád, a POL és Mike Levente József, az MPP polgármesterjelöltje. A vita 3 blokkból fog állni, időtartama 135 perc lesz. A jelöltek egy-egy tanácsosjelöltet is vihetnek magukkal.

A járványra való tekintettel a helyek száma korlátozott, éppen ezért a vitát élőben fogja közvetíteni a Star Rádió, Facebookon pedig szintén lehet követni az eseményt a szervezők oldalán és kérdezni is lehet a jelöltektől ezeken a platformokon.

Az eseményre 35 nézőt tudnak beengedni, a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A vita területére ugyanis csak meghívóval lehet bejutni, meghívót pedig az erre a célra létrehozott, további információkat is közrebocsátó honlapon történő regisztrációval lehet igényelni, amelyet ezen a linken találnak.

A szervezők a motiváció indokoltsága alapján választják ki a 35 nézőt, ezért arra kérik a jelentkezőket, hogy az online űrlap kitöltésekor minél alaposabban indokolják meg, hogy miért fontos számukra jelen lenni az eseményen. Külön emeljék ki azt, ha kérdezni is szeretnének a szereplőktől. Túljelentkezés esetén ugyanis ők részesülnek előnyben.

Nem csak a kormány gazdaságfellendítési tervét, hanem az eddigi válságkezelő intézkedéseket is keményen kritizálják az erdélyi vállalkozói szervezetek.

Hiteltelen, túlságosan is optimista, és nem több egyszerű kampányfogásnál - így jellemezték a Pénzcsinálók által megkeresett vállalkozói szervezetek a kormány múlt héten bemutatott gazdaságfellendítési tervét. A cégek képviselőit a kormány válságkezelő gyorsintézkedéseivel kapcsolatos véleményükről is kérdeztük, és arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen vállalkozásokat segítő intézkedések bevezetését tartanák hasznosnak és üdvözlendőnek.

"Egy hihetetlenül hiteltelen programról beszélünk" - mondta megkeresésünkre Jakab Áron Csaba, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozások Szövetségének (SZMVSZ) elnöke, amikor arra kértük, hogy elemezze a kormány friss gazdaságfellendítési tervének irányvonalait. Jakab szerint részleteiben vizsgálva a terveket, nehéz lenne azt mondani, hogy "valami nem kell belőle", a bemutatott dokumentumot ugyanakkor látványosan hiányosnak nevezte, amely nem tartalmaz még csak utalásokat sem a forrásokra, a határidőkre vagy az intézkedésekre vonatkozó mutatókra.

"Lényegében inkább egy populista pártprogramot látunk, mintsem stratégiát vagy intézkedéscsomagot. Nagy része nem igazán nevezhető válságkezelésnek" - mondta a múlt héten bemutatott tervről.

Jakab arra is rámutatott, hogy a kormány terveinek jó része olyan elemeket tartalmaz, amelyek minimumként foghatóak fel, már évek vagy évtizedek óta adós vele a mindenkori román kormány, és amelyek kivitelezése nagy válságkezelő szólamok nélkül is folyamatban kellene legyen. Azt is elmondta, nagy mulasztás, hogy a terv nem tartalmaz semmit a vállalkozók mindenkori legnagyobb gondjáról: a következetlen jogszabályalkotásról, az instabil és zavaros törvénykezési rendszerről, illetve kommunikációról.

"Hiába keresünk benne konkrét elképzeléseket a szenvedő turizmus, vendéglátás vagy könnyűipar problémáira, a termelő- és szolgáltatószektor megerősítésére, vagy az importtól való függés akár jelekben történő feloldásának szándékára" - mutatott rá Jakab, aki szerint a tervek azért is hiteltelenek, mert úgy "festik az álomszép freskókat az omladozó falunkra", hogy közben ötletünk sincs arról, ezt miből valósítják meg a jelenlegi helyzetben, amikor gyakorlatilag kölcsönökből él az állam.

Transindex - penzcsinalok

"Költségvetési szempontból hiányzik a szembenézés a valósággal, a jövőkép, ami alapján tervezhet egy hétköznapi ember, vagy akár vállalkozó" - mondta Jakab, aki szerint ki kellene mondani, hogy a tervek mennyi pénzbe kerülnek, a megvalósulásukhoz milyen áldozatokra van szükség (hitelek, pénzügyi megszorítások, új adók kivetése vagy a meglévő adók növelése), és milyen határidők kellenek a végrehajtáshoz.

Az eddigi segítséggel sem igazán vannak megelégedve a vállalkozók

“Én is azoknak a véleményét osztom, akik szerint ez egy egyszerű kampányindító program” - mondta el megkeresésünkre Bagoly Miklós-Levente, a Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozások Egyesületének (ASIMCOV) elnöke, aki a tervek nyilvánosságra hozásának körülményei és a dokumentum tartalma alapján kampányfogásnak nevezte a múlt héten bemutatott dokumentumot.

"Nagyon sok olyan beruházási szándék van megfogalmazva, amelyeket nehéz komolyan venni. Folyamatosan ígérgetik az autópályákat, és bár egy erős gazdaságnak elengedhetetlen feltétele az infrastruktúra fejlesztése, nekünk 30 év alatt csak 600-700 kilométer autópályát sikerült megépíteni, most mégis azt ígérik, hogy 10 év alatt elkészül 3400 kilométernyi" - mondta az ASIMCOV elnöke.

A gazdaságfellendítési terv hitelének az sem tesz jót, hogy már az egészségügyi válság alatt alkalmazott vállalkozásokat segítő intézkedésekkel kapcsolatban is számos kritikát lehet megfogalmazni.

Bagoly Miklós-Levente szerint a kormány a korlátozások idején rendkívül bürokratikus és eltúlzott rendszer alapján próbált segítséget nyújtani. "Véleményem szerint rengeteg csúsztatás van már a kényszerszabadsággal kapcsolatos kompenzáció kifizetésében is. Az iskolabezárások miatt a szülők otthonmaradási támogatása sem az ígéreteknek megfelelően történt. Az intézkedés beharangozása arról szólt, hogy a cégek bizonyos befizetendő társadalmi illetékek összegéből kompenzálhatják a szülők otthonmaradására vonatkozó összeget. Ez viszont nem történt meg, vannak cégek, amelyek a mai napig nem kapták meg ezt a pénzösszeget, gyakorlatilag előre finanszírozták az otthon maradó szülő fizetésének 75%-át" - mondta az ASIMCOV elnöke.

Bagoly eltúlzottnak tartja azt az intézkedést is, amely szerint a cégeknek bizonylatot kellett kiváltaniuk a szakminisztériumtól annak igazolására, hogy a tevékenységüket negatívan befolyásolták a megszorítások. "Mindenkit különösen negatívan érintett ez a helyzet. Egy egyszerű példával élve, a korlátozások ideje alatt folyamatosan működő bútorgyártó is készletre termelt, mivel leállt a termékeit felvásárló vendéglátóipar. Véleményem szerint nem lehet ilyen megkülönböztetéseket alkalmazni" - magyarázta.

Az ASIMCOV elnöke szerint még konkrétabb intézkedésekre lett volna szükség. "Van olyan tagvállalatunk, amelynek Szerbiában van érdekeltsége. A szerb kormány a megszorítások ideje alatt minden állampolgárnak kiosztott 150 dollár segélyt. Nem kellett ehhez különböző papírokat letenni, másnap a vállalatok számláján volt a pénz, és azt ki kellett osztani. Aki gyorsan segít, kétszer segít" - mondta Bagoly Miklós-Levente.

A munkaerő megint a külföldi lehetőségeket nézi

Ráadásul bizonyos intézkedések nagyon ellentmondásos helyzetet teremtettek a piacon - erre már Bajkó Tibor, az Arbor Vállalkozók Szövetségének elnöke hívta fel a figyelmet. A Gyergyószentmiklóson székelő szervezet elnöke szerint bár üdvözlendő, hogy a kormány a munkahelyek védelme érdekében átvállalta a kényszerszabadsággal kapcsolatos juttatásokat, nagyon sok olyan vállalkozás is volt, amely nem kényszerült rá a termelés beszüntetésére, ők viszont szinte semmilyen segítséget nem kaptak.

"A tagság szinte fanyar mosollyal jegyezte meg, hogy azért jó lett volna azokra a vállalkozásokra is gondolni, amelyek mindent megtettek annak érdekében, hogy senkit ne kelljen elküldeni kényszerszabadságra" - mondta Bajkó Tibor.

Az Arbor elnöke kifejtette, fájdalmasan tapasztalják, de újra közeledik az időszak, amikor a helyi munkaerő a nyugati munkalehetőségeket nézi, ráadásul a nyugati munkaadók is valósággal kampányt indítottak a kelet-európai dolgozókért. Bajkó szerint nagyon fontos volna, hogy a kormány "végre" megoldásokkal álljon elő ennek a problémának a kezelésére.

"Meg kell vizsgálni, hogy a nyilatkozatokon túl milyen valós segítséget lehetne adni annak a jól képzett, különböző iparágakban dolgozó tömegnek a hazacsábítására, amely jelenleg meggyőződésem szerint tisztességes munkával, pozitív hozzáállással más országok GDP-jét növeli. Szakértők szerint Romániában 1 millió munkavállaló hiányzik. A munkaadóknak és a kormánynak is az lenne a kötelessége, hogy megtalálják azokat a módszereket, amelyeknek köszönhetően a hazai bérezést is kedvezőbbé lehet tenni" - magyarázta Bajkó, majd példaként azt hozta fel, hogy a korábbi kormány az építőiparban 3 ezer lejes minimálbért vezetett be kedvezményes adózás mellett.

Arra is rámutatott, bár a kormány célként fogalmazta meg, hogy 2025-re az egy főre jutó GDP-t szeretné feltornászni az EU-s átlag 87%-ára a jelenlegi 69%-ról, a kabinet kincstári optimizmusát már csak a munkaerőpiaci számok alapján is meg merné kérdőjelezni.

"Tudjuk nagyon jól, hogy egy ország gazdasága csak abban az esetben tud fejlődni, ha minél több munkavállaló viseli az ezzel kapcsolatos terhet. Mi közel 20 milliós országnak tartjuk magunkat, de ma Romániában - nem szeretnék sarkítani a számokkal, legfennebb kerekíteni - nagyságrendileg 4,5 millió munkaképes alkalmazott van. Ebből 1,5 millió az államnak dolgozik, 1 millió ember pedig a szolgáltatószektorban. Ahhoz, hogy erős gazdaságot építsünk, iparban és mezőgazdaságban jelentőseket kell lépnünk előre, de a maradék 2 millió emberből is legalább félmillió a cégek adminisztrációjában dolgozik a túlszabályozások miatt. Tehát, másfél millió ember marad erre a célra. A számok tükrében nem tudok optimista lenni" - mondta az Arbor elnöke.

A kormány csak követi az eseményeket

Az SZMVSZ elnöke azt is nagy problémának tartja, hogy azokban az ágazatokban, ahol nagy nehézségekkel szembesülnek a vállalkozások (HoReCa, textilipar vagy akár versenysport) a kormány nem vállal fel valóban segítséget nyújtó döntéseket. "Azt sorolják, azzal hárítanak, hogy amennyiben a lakosság fegyelmezettebb lenne, akkor ez meg az lehetne, mindig csak valamilyen stratégiát mutatnak be, valamit szünet nélkül elemeznek, viszont folyamatosan és hangsúlyosan bizonytalanságban tartanak - sem nem támogatják a vállalkozókat a problémáik megoldásában, sem nem engedik, hogy dolgozzanak" - mondta Jakab Áron Csaba, aki szerint a kormány csak követi az eseményeket.

Így pedig véleménye szerint nagyon szomorú jövőkép tárul elénk: növekedni fog a munkanélküliség, romlani fognak a demográfiai és közbiztonsági adatok, a szociális kiadások pedig jelentősen emelkedni fognak. Az SZMVSZ elnöke attól is tart, hogy erősödni fog a fekete- és láthatatlan gazdaság, a körbetartozás jelensége, a tőkeerős vállalkozások, a multik nagyobb teret kapnak, a helyi kis- és középvállalkozások tovább gyengülnek, teret vesztenek, és mindennek következményeként tovább nő az importtól való függőség.

Hogyan lehetne könnyíteni a vállalkozások helyzetén?

A vállalkozói érdekképviseleti szervezetek vezetőitől azt is megkérdeztük, hogy milyen intézkedéseket üdvözölnének a hatóságok részéről. "Röviden: adjanak teret! Engedjék a vállalkozókat dolgozni, az embereket pénzt keresni" - válaszolta az SZMVSZ elnöke. Jakab Áron Csaba elmondta, a rendkívüli időszak kezdetekor az SZMVSZ javaslatcsomagot juttatott el a politikai döntéshozókhoz, amelyből számos elem megvalósult: a bonifikációs rendszer (adófizetés), a gyerekfelügyeleti szabadság finanszírozása, az eltolt kamatmentes adófizetési határidő, a törlesztőrészlet-halasztás. Az SZMVSZ elnöke ugyanakkor a további javaslataikat is megosztotta velünk:

  • A fizetések utáni adók és illetékek mértéke túl nagy, mérsékelni kellene.
  • A közszféra beruházásainak kivitelezése során az ár mellett hangsúlyosabban figyelembe kellene venni a minőséget is, másrészt megvizsgálni a minőséget bizonyító dokumentumok mögötti tartalmat is.
  • A helyi és állami beruházásokat fel kellene pörgetni, illetve kevésbé bürokratikussá tenni a jelentkezéseket.
  • A turizmusnak, a méltányosság okán is, fontos lenne, hogy az állam által biztosított vakációs utalványokat minden alkalmazott megkaphassa.
  • Haladéktalanul meg kell szüntetni a hatósági ellenőrzéseknél alkalmazott büntetési kvótát.
  • Legyen vállalkozáslétrehozás támogatási program kimondottan az idősebb generációk számára is - szem előtt tartva a számos, munka nélkül maradt munkavállalót.
  • A forgalomcsökkenést elszenvedő kisvállalkozásokat az adott időszakra mentesítsék a jövedelem- és profitadó kifizetése alól.
  • Az állami kifizetéseket foganatosítsák ultrarövid határidővel (ÁFA-visszafizetés, betegszabadság, stb.).
  • Az állam felé a rendkívüli időszak előtt felgyűlt tartozásokra 3 évig ne számoljanak kamatot, illetve adjanak lehetőséget a tartozás felosztására.
  • Az állam alkalmazzon minden olyan programot, intézkedést, amely a munkahelyek hosszú távú fenntartását célozza, valamint minden olyan kezdeményezést, ami a belföldi termelési kapacitást bővíti, illetve újakat hoz létre (akár kicsiben, akár nagyban), kiemelten kellene támogatni (akkor is, ha az nem IT).
  • Az összes kereskedelmi egységet szereljék fel kártyaleolvasókkal, állami támogatással (a felszerelése és közvetlenül a használatban tartás ne jelentsen költséget a vállalkozónak, a készpénzhasználat minimalizálása érdekében).

"Vállalkozóink visszajelzése alapján továbbá fontosnak tartanánk minimis kamatmentes támogatás lehetőségét régi és új vállalkozásoknak, visszafizetendő hitel formájában, gyors ügyintézéssel és előfinanszírozással, beruházásra, raktárkészletre, anyagra. Kértük, hogy szakítsanak az 'ígérnek de nem jut', illetve az 'Adunk, de aztán…!' módszerével, illetve a maguk szabta határidőket tartsák be. Ugyanakkor javasoltuk és javasoljuk az összes speciális nyugdíj azonnali, haladéktalan megszüntetését, a progresszív jövedelemadó bevezetését, illetve a jövedelemadómentesség alkalmazásának felszámolását" - tette még hozzá az SZMVSZ elnöke a listához.

Bajkó Tibor elmondta, az Arbor szövetség beadványokkal fordult az önkormányzatokhoz annak érdekében, hogy a jelenlegi helyzetben találjanak megoldásokat a jogszabályi lehetőségek nyújtotta kereteken belül a helyi hivatalok vállalkozóbaráttá válásában. "Az önkormányzatok a helyi illetékekre adhatnának akár 50% kedvezményt is. Ez nagy segítség volna például a nehéz helyzetbe került turizmusban működő vállalatok számára, amelyek nagy ingatlanokkal rendelkeznek, emiatt jelentős összegű ingatlanadót kell fizetniük" - mondta Bajkó.

Szintén partnerként számít az önkormányzatokra az ASIMCOV elnöke is. Bagoly Miklós-Levente ismertette, hogy megalapítottak egy munkacsoportot, amely igyekszik az önkormányzat gazdasági jelentőséggel bíró döntéseit véleményezni, illetve ilyen irányú intézkedéseket kezdeményezni is. "Meg kell vizsgálni azokat a lehetőségeket is, amelyekről a központosított szervek jóváhagyása nélkül is lehet intézkedéseket hozni. Le kell ülni az önkormányzatokkal, és át kell tárgyalni minden lehetőséget, mert a megszorítások felengedésével a cégek anyagi gondjainak még közel sem lett vége" - mondta Bagoly Miklós-Levente.

Arról is beszélt, hogy szerinte a kormánynak létre kellene hoznia egy pénzalapot, amelyből anyagi segítséget tudna nyújtani a vállalkozásoknak. “Jelenleg a likviditás az egyik legnagyobb probléma, hiszen kiestek rendelések, csökkent bizonyos termelési kapacitások kihasználásának lehetősége is, ami bevételkiesésekhez vezetett" - nyilatkozta az ASIMCOV elnöke, aki arra is kitért, hogy a kamatmentes hiteleket nyújtó IMM Invest program a bankok szigorú feltételei miatt kevés vállalkozás számára nyújtott valódi segítséget.

Forrás: penzcsinalok.transindex.ro

Helyzetfelmérés az SZMVSZ-től

A Székelyudvarhelyi Mikro vállal kozók Szövetsége (SZMVSZ) április első napjaiban felmérést végzett a vállalkozók körében a járványveszély miatt életbe lépett korlátozó intézkedések rájuk gyakorolt hatásairól. Ezentúl havonta jelentkeznének hasonló helyzetismertetővel.

A márciusi változások jelentős hatással voltak a helyi cégekre, sokakat térde is kényszerítettek a bevezetett intézkedések. Az SZMVSZ április első napjaiban 63 vállalkozást ért el véletlenszerűen választott tevékenységi körből. Kérdeztek kft.-ket, egyéni vállalkozókat, családi vállalkozást, orvosi rendelőt, ügynököt is – e vállalkozásokból összesen 255 személy számára biztosítanak megélhetést. Április elsején az alkalmazottak 32%-a került haza: 3 személynek megszűnt a munkaviszonya, 14 személy pihenőszabadságra ment, 64 személy – ami mintegy 25 százalékot jelent – kényszerszabadságra, ún. technikai munkanélküliségbe került.

A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezett vállalkozások 17,5 százalékának megszűnt a tevékenysége, azaz az üzleti forgalma száz százalékban csökkent, de van valamivel több mint 25 százalék, ahol változatlan maradt. Összességében az üzleti forgalom 45 százalékos csökkenését tapasztalta az SZMVSZ.

A visszajelzések alapján– amennyiben április hónap folyamán nem következik be jelentősebb pozitív változás a jelenlegi helyzethez mérten – ez a hónap további masszív romló tendenciát hoz a vizsgált területekben – összegez az SZMVSZ tájékoztatója.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata