• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok
Rólunk írták

 

Két ismert pénzügyi szakember, Demeter György, Goldring-bróker és Sabău Cristian, a Goldring Rt. vezérigazgató-helyettese részvételével szervez nyilvános előadást 2021. április 1-én, csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). A rendezvény létrejöttében partner az SSIF Goldring Rt. és a Székelyudvarhelyi Tanügyi Szabad Szakszervezet (TSZSZ).

A program, amelynek helyszíne a TSZSZ székház előadóterme (Székelyudvarhely, Kornis Ferenc utca 19.) 13:45-14:00 között veszi kezdetét – érkezés, regisztráció, majd egy tíz perces témafelvezetés következik; 14:10-14:40 között Demeter György: Hogyan működik a tőzsde és 14:40-15:10 között Sabău Cristian: Aktualitások a részvénypiacon című előadásai zajlanak; 15:10-15:30 a szakemberek válaszolnak a hallgatóság kérdéseire.

 

Székelyudvarhelyen a helyi rendőrség felfüggesztette a vállalkozások működési engedélyeinek ellenőrzését, ezek érvényessége a veszélyhelyzet idejére érvényben marad. Ennek lejártával a cégtulajdonosnak 90 napjuk marad törleszteni teljes elmaradásukat.

Kerekasztal-beszélgetésre hívta a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség képviselőit, utóbbiak részéről Katona Lóránt osztályvezető és Fejér Csilla vett részt a csütörtöki eseményen.

 

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ) határozottan ellenzi a helyi adók és illetékek emelését a városban. A szervezet szerint az önkormányzati képviselőtestületben többséget nyert Szabad Emberek Pártja (POL), a múlt héten bemutatott mintegy 20 százalékos növekedést tartalmazó javaslatával „félresöpörte” a polgármesteri hivatal egy hónappal korábbi tervezetét, amelyben nem szerepelt az adóterhek növelése.

A POL frakciója a múlt héten mutatta be a sajtónak a helyi adók és illetékek emelésével kapcsolatos tervezetét, az eseményről mi is beszámoltunk.

Az udvarhelyi önkormányzat legnagyobb frakciója ezt megelőzően a testület RMDSZ-es tagjainak, illetve az udvarhelyszéki vállalkozókat tömörítő két szervezet egyikének, az Udvarhelyszéki Kis- és Középvállalkozók Szövetségének (UKKSZ) is elküldte. A másik szervezetre, az SZMVSZ-re – mint mondták – már nem jutott idejük.

Nyílt beszélgetésre hívta az udvarhelyszéki parlamenti jelölteket csütörtökön a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége (SZMVSZ). Antal Lóránt szenátor-, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán képviselőjelölt terveikről, elképzeléseikről beszéltek és a jelenlévők kérdéseire is válaszoltak.

Szasz Csaba - maszol.roParlamenti jelöltek az SZMVSZ-nél – Kik ők és mit akarnak címmel nyílt fórumot szervezett a több mint 140 udvarhelyszéki vállalkozót tömörítő érdekvédelmi szervezet. A találkozóra meghívták a decemberi parlamenti választások azon udvarhelyszéki jelöltjeit, akik a megyei listán bejutó helyet foglalnak el.

A parlamenti küszöb elérése esetén az RMDSZ két szenátort és öt képviselőt küldhet Hargita megyéből a parlamentbe. A meghívásnak mindhárman eleget tettek: Antal Lóránt a megyei szenátori jelöltlista második, illetve Ladányi László-Zsolt és Zakariás Zoltán a képviselőjelölt-listájának negyedik és ötödik helyezettje.

A házigazda részéről Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök köszöntötte a jelölteket, akik bemutatkozásuk után célkitűzéseiket, terveiket ismertették.

Tematizált előadássorozatot szervezésével igyekszik gazdagítani a diákok ismereteit a Vállalkozz okosan című székelyföldi üzletiterv-vetélkedő társszervezője és szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége (SZMSZ). Az előadásokat a járványügyi helyzet miatt szükségmegoldásként az online térbe költöztették.

Szasz Csaba - maszol.roA székelyudvarhelyi Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium, illetve szakmai partnere, a Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2018 óta szervezi meg a Vállalkozz okosan székelyföldi üzletiterv-vetélkedőt a székely városban.

A Maros és Kovászna megyei résztvevők bevonásával tavaly székelyföldivé bővült üzletiterv-diákvetélkedőt idén a járvány miatt nem lehetett megrendezni. A diákok tudásának bővítéséről azonban nem mondtak le, amire alapos okuk is volt. A vetélkedők lefolyása alatt ugyanis a vállalkozói szervezet általánosan azt tapasztalta, hogy az említett versenyeken, leszámítva 2-3 csapatot, többnyire a minimális tudásszint sincs meg a gyakorlati gazdasági ismereteket tekintve, ezáltal az ilyen rendezvények, függetlenül a szervezőtől, eredményektől, vagy az egyébként dicséretes tanulói ambíciótól, szinte pótcselekvés számba mennek.

„Ezen a helyzeten próbált meg javítani a szövetség úgy, hogy egy 8-10 részes, 35-45 perces tematizált előadássorozatot szervez a középiskolás diákok számára, melyek mellé a versenyekre készülő diákok felkészülés gyanánt egyrészt szabadon letölthetik az előadás bemutatóját, másrészt az előadás megnézése után kitölthetnek egy tesztet, ahol ellenőrizhetik ezeket az alapismereteiket” – nyilatkozta a Maszolnak Jakab Áron Csaba SZMVSZ-elnök.

Szasz Csaba - maszol.roAz eredeti elképzelések szerint az előadások az iskola tanulói előtt folytak volna, egyúttal videóra rögzítve az anyagot. A járványnak miatt ebből végül az előadás videóra vétele történt meg, amelyet az érintett X-XI-es refis diákok online nézhetnek meg.

A mostani iskolaévben, még idén a Gazdaság és fiatalok online előadássorozat három előadását tartották meg és rögzítették a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium aulájában. Október végén az üzleti jog volt a téma Bálint Csaba közgazdász, adótanácsadó, tanár előadásában, november 4-én az emberi erőforrásokról szólt az előadás, ugyancsak Bálint Csaba tolmácsolásában, a múlt héten, november 11-én pedig a költségvetésről tartott előadást Deák Judit közgazdász.

Az előadások médiapartnere a Media Grup Market ADV és a Star rádió volt. A programot Székelyudvarhely város önkormányzata is támogatta.

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.03.24.

130 alkalmazottját bocsátotta el egy székelyudvarhelyi készruhagyár Janó Edit szerint a...

Sajtófigyelő 2024.03.17.

15 millió eurót fektet be Kovászna megyében az egyik legnagyobb magyarországi ingatlanfejlesztő A...

Sajtófigyelő 2024.03.03.

Románia megkapta az első hivatalos véleményt az OECD-csatlakozásáról A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata