Nyomtatás

A Székelyudvarhelyi Mikrovállalkozók Szövetsége 2017. július 9 és 21 között, 104 fő megkérdezésével készített közvéleménykutatást, amelyben vizsgálta a székelyudvarhelyiek kivándorlással kapcsolatos véleményét.

A közvéleménykutatás kiértékelésének rövid összefoglalója:

A megkérdezetteknek átlagosan több mint három családtagja, vagy ismerőse vándorolt külföldre, és majdnem ketten vállalnak tartósan munkát külföldön – az érintettség szempontjából ugyanakkor a válaszadók közel mindegyike érintett.
Nagyságrendileg több mint 2400 fő tervezi, hogy a jövőben külföldön vállal munkát – a külfölddel tervező lakosság körében különösen magas, majdnem 50 százalékos a felnőttek aránya; ez több mint 1200 főt jelent. Ők leginkább az alacsony fizetéseket, az állástalanságot, és az itteni közélet viszonyait említik okként.
A megnövekedett kivándorlásért a legtöbbek szerint az alacsony fizetések, a román politika, valamint a rossz gazdasági helyzet a felelősek.
A megkérdezettek közel 90 százaléka tapasztalja, hogy munkaerőhiány van a környezetében. Ez elsődlegesen a szakemberhiányban, a fizikai munkások hiányában, mutatkozik meg illetve az építőiparban okoz gondot.
A munkaerőhiány elsődleges oka az alacsony fizetések, és a külföldön munkát vállalók – mondják a megkérdezettek.

A teljes kiértékelés <itt> dokumentumban olvasható.

SZMVSZ iroda