Nyomtatás

 

Csődeljárást is okozott a gázszolgáltató-váltás, illetve az ezután következő indoklás és előrejelzés nélküli, húsz-harmincszoros energiaár-emelés. Közösen perelnek az ügyeben olyan vállalatok, szövetkezetek és önkormányzatok, amelyek tavaly a Hargaz Hargita Gáz szolgáltatásainak megszűnése miatt egy másik szolgáltatóhoz, az Electricához kerültek át.

 

Tavaly november elsején lépett érvénybe az a döntés, miszerint a Hargaz Hargita Gáz lemond a gázkereskedői engedélyéről, efelől pedig minden fogyasztójukat időben értesítették. Ezt megelőzően Kovács Domokos, a vállalat műszaki igazgatója lapunknak elmondta, hogy azok számára, akik nem választanak új szolgáltatót az elkövetkezőkben, egy úgynevezett „végső szolgáltató” fogja biztosítani a gázellátást.

Nagy-Bege Zoltán az Országos Energiaár-szabályzó Hatóság (ANRE) alelnöke ugyanekkor nyilatkozta, hogy az említett esetben a fogyasztók valószínűleg nagyobb áron fognak hozzájutni a szolgáltatáshoz.

A tisztségviselő egyben kifejtette, hogy a végső szolgáltató minden hónapban, a legalacsonyabb árat kínáló cég lesz.

Nehéz helyzetben

Több udvarhelyszéki – és más megyéből származó – cég esetében a végső szolgáltató az Electrica lett, a gázszámlákon szereplő összegek pedig húsz-harmincszorosára nőttek – tudtuk meg Jakab Áron Csabától, a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) elnökétől. Mint mondta, ezt követően több cég is felkereste a számlákat sokszor fél év csúszással kibocsátó szolgáltatót, ám nem sikerült megoldást találni a magas árak miatti problémára. Állítja, a Hargaz kilépését követően az új szolgáltató nem küldött semmiféle értesítést a megemelt energiaárakkal kapcsolatban. Ez Jakab szerint létfontosságú lett volna, hiszen így az érintettek nem tudtak más stratégiát kidolgozni az éves költségeikre vonatkozóan.

Aggasztja továbbá az, hogy a helyzet súlyossága mintha nem zavarná a szolgáltatót, hisz a mai napig vannak cégek, amelyek a tavalyi év novembere óta nem kaptak még számlát fogyasztásuk mértékéről.

Ha a számlákat időben kibocsájtják – véli Molnár Zsigmond, a szervezet által felkeresett ügyvéd – nem lenne ennyire káros hatású a probléma, ugyanis a törvény szerint 21 naponta lehet cserélni a szolgáltatót. Így azonban az érintett vállalatok nem tehették meg ezt.

Sántít a magyarázat?

Az Electrica Rt. munkatársai azt állítják, hogy törvényes módon jártak el az összes számla kibocsátását illetően, és azon árak szerint számláztak, amelyeket az ANRE is jóváhagyott – magyarázta Jakab Áron Csaba. Megoldásként elsősorban a panasz benyújtását szorgalmazta Molnár az érintettek számára, de a szolgáltatóval folytatott akadozó párbeszéd miatt most már inkább a bírósági úton történő tisztázást javasolja.

Egyébként voltak olyan szervezetek is, amelyek a szolgáltató után az ANRE-nél is panaszt tettek – folytatta Molnár –, ezért a hatóság belső vizsgálatot rendelt el az Electricánál. A megkésett számlázást a szolgáltató egy informatikai rendszer telepítésének elhúzódó folyamatával indokolta a vizsgálat jegyzőkönyvének átirata alapján. Ezt ugyanakkor a jogász szerint egyelőre nem lehet készpénznek venni.

A probléma bonyolultsága főként abból fakad, hogy a törvények többféleképpen értelmezhetők. „Romániában a versenyszférában levők egészséges konkurenciát kell fenntartsanak, de az energiaügyi szabályozás ennek nagy mértékben ellentmond” – vélekedik a helyzetről Molnár, aki szerint nem létezhet ekkora mértékű különbözet a számlák között.

Égető a helyzet

Már egy udvarhelyszéki cég csődbe is ment a magas számlák miatt – közölte Jakab, aki mihamarabbi megoldást sürget. Sajnálja, hogy megkeresésükre sem a parlamentben, sem a helyi politikumban nem találtak segítő partnerre az egyre súlyosabb helyzetben, ugyanis tudomása szerint a több tucat vállalkozás mellett három önkormányzatot is csődbe sodorhatnak a megfizethetetlen árak. „Csak Székelyudvarhelyen nagyjából négyezer vállalkozás van, túlélők vagyunk, a cégek állandó krízishelyzetet élnek meg” – zárta a beszélgetésünket Jakab.

Az ügy jogorvoslásával kapcsolatban Molnár Zsigmond kifejtette, egy keresetet már regisztráltak a bíróságon. Eszerint a felperesek nem azt akarják elérni, hogy ne kelljen kifizetniük a kibocsátott számlákat, viszont nem a jelentősen megemelt áron fizetnének. Egyébként hasonló problémával küzdenek a vállalkozók Maros, Kolozs és Kovászna megyében is. Ezek közösen szeretnének jogorvoslatot a helyzetre, harminc cég csatlakozott a bírósági eljáráshoz.

 

 

Forrás: székelyhon.ro