Nyomtatás

 

Csütörtökön, 2022. június 02-én, az SZMVSZ-nél az érdeklődő vállalkozóknak lehetőségük volt megismerni az aktuális pályázati / támogatási kiírásokat. Az információkat Parajdi Borbála, az Eurotop Consulting cég képviselője szolgáltatta.

Először az új cégek számára, nemsokára megjelenő Startup Nation program került kibeszélésre. Már több kiírása is volt ennek a pályázatnak, de mindig változtak a feltételek, és ezúttal is: például megjelent az önrész, mint esélynövelő elem, ugyanakkor csak azok jöhetnek szóba, akiknek nem volt még vállalkozásuk (hogy ilyen értelemben az egyéni vállalkozás hova tartozik, még nem teljesen tisztázott). És maximum 2 bevállalt majdani alkalmazottig kapunk plusz pontokat.

Az iparosítási program a minimis támogatásokhoz tartozik, itt attól is függ az elnyerhető támogatás összege, hogy az elmúlt években mekkora mértékben kaptunk ilyen minimis támogatást (200ezer euróig).A kötelező önrész 25%-nál kezdődik, a vállalkozás ugyanakkor már 2019-ben (vagy előtte) be kellett legyen jegyezve. Legkevesebb 2 új alkalmazottat kell bevállalni, a tervezett tevékenység CAEN-kódja pedig minim 24 hónapja aktív kell legyen.

Komolyan támogatni fogják a megújuló energia előállításra vonatkozó terveket - pl. napelem vagy szélenergia kapacitás létrehozását - azok számára, akik nagyobb energiafogyasztók. Mivel millió eurós beruházásokról van szó, itt az önrész is több százezer eurót fog jelenteni (egyes előrejelzések szerint az nyer, aki 6-700ezer eurót is bevállal önrésznek a millióból). Itt nagyon kell iparkodni annak, aki még az idén labdába akar rúgni: napokon belül indul a kiírás.

Az előzőhöz kapcsolódik némiképp: akkukgyártás, összerakás és újrahasznosítás is támogatott lesz a közeljövőben. A támogatás mértéke itt 50%-os...

Az ún. POC 4.1.1.-es kiírás a szolgáltatások, élelmiszeripar, vendéglátás, egészségügy, oktatás (...) területén tevékenykedőket célozza. Az önrész itt sem kicsi, 40% minim. a nagy beruházásoknál (5-10-15 a kis cégek, kis összegek esetében). Érdekessége, hogy építkezést is lehet belefoglalni; gyártásra 500ezer euró a megcélozható összeg, egyébre 200ezer. Itt feltétel azonban, hogy a pandémia időszakában, 2019-hez képest 2020-ban 30%-os forgalom csökkenést kellett elszenvedni.

Végezetül a gyümölcstermesztési és/vagy feldolgozás került szóba (PNDR 4.1.A). Feltétele a támogatásra jelentkezésnek, hogy meg kell legyen már a gyümölcsös, feldolgozásnál ugyanakkor minim 70% saját gyümölcs kell legyen.

Az említett, közeljövőben megjelenő kiírások a helyreállítási alapból, vagy országos programokból vannak. Az új Uniós programok még nem jelentek meg.

Amennyiben valakinek további információkra lenne szüksége, keresse az SZMVSZ-t, vagy Parajdi Borbálát.