• EUR [ 1 Euró ] = 4.708 lej
  • USD [ 1 Amerikai dollár ] = 4.137 lej
  • GBP [ 1 Angol font ] = 5.319 lej
  • HUF [ 1 Magyar forint ] = 0.0147 lej
Tagok

 

Elutasítják a székelyudvarhelyi vállalkozók a kereskedelmi kamarák törvényének módosítását célzó javaslatot, ebben az ügyben közös álláspontot képviselnek a többi székelyföldi vállalkozóval. A város két vállalkozói szervezetei szerdán egy időben tartottak sajtótájékoztatót, amelyen saját dolgaikról is beszéltek. Ugyanakkor a gyergyói vállalkozókat szervezet is csalódottságának adott hangot, amiért egyeztetés nélkül terveznek vagy hoznak döntéseket a vállalkozókat illetően.

(...)

20220525 sajtotajekoztato hargitanepeElutasítják a székelyudvarhelyi vállalkozók a kereskedelmi kamarák törvényének módosítását célzó javaslatot, ebben az ügyben közös álláspontot képviselnek a többi székelyföldi vállalkozóval. A város két vállalkozói szervezetei szerdán egy időben tartottak sajtótájékoztatót, amelyen saját dolgaikról is beszéltek. Ugyanakkor a gyergyói vállalkozókat szervezet is csalódottságának adott hangot, amiért egyeztetés nélkül terveznek vagy hoznak döntéseket a vállalkozókat illetően.

A csíkszeredai, több Kovászna megyei, székelykeresztúri, illetve gyergyószentmikósi szervezetet tömörítő fórum több mint másfél éve működik, képviselőik legutóbb május 19-én éppen Székelyudvarhelyen találkoztak, ahol elhatározták, hogy elutasítják a törvénymódosítás jelenlegi formáját. Ferencz Zoltán, az UKKSZ alelnöke többek között azt emelte ki, hogy a törvénymódosító javaslat kidolgozását nem előzte meg az érintettekkel való konzultáció. Úgy gondolják, hogy a tervezet a bürokratikus folyamatok megerősítését, és gyakorlatilag a kereskedelmi kamarák mesterséges fenntartását szolgálja. A közleményt személyesen adták át Antal Lóránt szenátornak, elküldték a parlament két házába, illetve a törvénymódosítási javaslat kezdeményezőinek is.

Formai és tartalmi kifogásaik vannak a tervezet ellen

Elégedetlenségüknek adtak hangot szerda délelőtti sajtótájékoztatójukon a Székelyudvarvehelyi Magánvállalkozók Szövetségének (SZMVSZ) vezetői is. Jakab Áron Csaba, a szervezet elnöke elmondta, a kereskedelmi kamarák törvényének módosítására hivatott törvényjavaslat 10 és 100 euró közötti összegekkel terhelné a vállalkozásokat, illetve a kötelezően kiváltandó úgynevezett kompetencia bizonylat ellen is kifogásaik vannak.

– Az SZMVSZ és a Székelyföldi Vállalkozói Szervezetek Fóruma, tagszervezeteinek képviselői úgy gondoljuk, hogy nem tudjuk támogatni ezt a törvénykezdeményezést, ezt a módosítást, sőt határozottan elutasítjuk – közölte Jakab Áron Csaba. Hozzátette kifogásolják, hogy a törvénytervezete nem előzte meg egyeztetés, meglátásuk szerint ugyanis a határozat öncélú és egyoldalú.

– Gazdasági szereplőket érintő döntésben, teljesen a gazdasági szereplőket mellőzve, megkerülve hozták meg ezt az öncélú rendeletet, ami pedig elítélendő. Nem látjuk sem időszerűnek, sem megfelelőnek, ezt a módosítást – vélekedett. Mint mondta, olyan felülről szerveződő állami intézményeknek próbálnak ezáltal pénzt szerezni, amelyekben a vállalkozók nem bíznak, az ország sok megyéjében pedig egyáltalán nem is működnek. Meglátása szerint lenne sok más fontosabb megoldásra váró probléma, mint például az infláció, az üzemanyagár-drágulás.

Ambrus Sándor, a szövetség alelnöke hangsúlyozta, nem hiányzik a vállalkozóknak egy mesterségesen felélesztett kamararendszer finanszírozása, hiszen semmiféle indoklást nem kaptak, hogy miért is lenne erre szükség, így pedig ezt nem tudják elfogadni. – Ha a tiltakozások ellenére sikerül megszavazni és elfogadni a törvényjavaslatot, akkor az biztos, hogy a jövőben is feszültségeket szül majd, illetve teljes bizalmatlanságot eredményez a vállalkozók és a kamarák között – részletezte Ambrus. Éppen ezért az SZMVSZ vezetői felhívják a döntéshozók figyelmét az együttműködés és a közös munka fontosságára.

Segítenek a bajbajutott vállalkozókon

A sajtótájékoztató másik témájaként Jakab Áron Csaba az elmúlt hónapokban tapasztalt, Electrica Furnizare számlázási eljárási módszere következtében kialakult, vállalkozókat nehéz helyzetbe sodró eljárásról beszélt. Mint ismert, a Hargaz Hargita Kft. 2021 őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét pedig az Electrica Furnizare kapta, ez szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleinek.

Az első számlákat többhónapos késéssel, idén tavasszal küldték ki, amelyekből kiderült, hogy a MWh ára minden előzetes értesítés nélkül adott esetben a szeptemberi ár 20-30-szorosára nőtt. A hatalmasra dagadó számlák kifizetése pedig sok cég esetében a megszűnés veszélyével jár – ismertette Jakab Áron Csaba. Mint mondta, az utóbbi hónapokban a Szövetséget több olyan vállalkozás, sőt önkormányzat is megkereste nagyrészt Székelyudvarhely környékéről, de egész Székelyföld területéről, akik a segítségüket kérték.

– Lefutottuk az úgynevezett kötelező köröket, az ügyvédünk útmutatása alapján a hozzánk fordulók egyenként panaszt tettek az Electricanál, és a törvényi hátteret is igyekeztünk felgöngyölíteni. Minden panaszra az a válasz érkezett, hogy minden rendben van, törvényes, nem számolnak újra és nem vonnak vissza semmit. Jelenleg a bírósági folyamatokat készítjük elő és napokon belül a hozzánk forduló 23 cég csoportosan beperli az Electricát – ismertette az SZMVSZ elnöke.

Hangsúlyozta: sem etikus, sem pedig törvényes nem lehet egy eljárás, amely önhibáján kívül a megszűnés határára sodorhatja a vállalkozásokat. Az SZMVSZ vezetői ismételten arra kérték a döntéshozókat, hogy segítsenek megállítani ezt a fajta ámokfutást, megmenteni a cégeket, és a munkahelyeket, az adóbevétellel összefüggő forrásokat. – Az államnak megvannak az eszközei, hogy saját állampolgárait ne hozza ilyen helyzetbe. Azt kérjük, hogy használja ezeket az eszközöket a védelmükben, hogy megszüntessük és a jövőben kivédjük a hasonló ámokfutásokat – tette hozzá Ambrus Sándor.

(...)

 

Forrás: https://hargitanepe.ro/elutasitjak-a-vallalkozok-a-kereskedelmi-kamarak-torvenyenek-modositasat-celzo-javaslatot/

Fotó: Hadnagy Éva

Szövetségi hírek

KÖZLEMÉNY: Adók-illetékek 2024-re Székelyudvarhelyen

  A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége vezetőtanácsa a...
2023-11-24 15:20:31

Köszönjük

  A tegnap dr. Vas-Tifán Attila ortopéd szakorvos...
2023-11-21 20:07:06

KÖZLEMÉNY: Újjáalakult a Női Vállalkozók Munkacsoportja (SZMVSZ NVM)

  KÖZLEMÉNY   Újjáalakult a Székelyudvarhelyi...
2023-11-02 18:44:43

Közlemény: Vállalkozók díjazása

  A székelyudvarhelyi Őszi Vásár keretében, a helyi...
2023-09-25 10:27:37
Gazdasági sajtófigyelő

Sajtófigyelő 2024.04.14.

Ismét drágul a cigaretta, idén már másodszor Ez a második emelés az év eleje óta, miközben a...

Sajtófigyelő 2024.04.07.

Uniós viszonylatban Bulgáriában és Romániában drágult a legnagyobb mértékben a hús egy év alatt A...

Sajtófigyelő 2024.03.31.

Eurostat: Romániában közelít az uniós átlaghoz az egy főre jutó GDP vásárlóerő-paritáson számított...
Előadások

Gazdaság & FIATALOK - előadásssorozat középiskolás diákok számára

Az SZMVSZ társzervezője és szakmai partnerre 2018 óta a „Vállalkozz okosan” székelyföldi üzleti...
2020-10-23 19:27:55

Aktuális pályázatok, COVID-támogatások

Csütörtökön, 2020. szeptember 03-án 09:00 órától került sor az EUROTOP Consulting pályázati cég...
2020-09-03 14:27:28

RESTART online konferencia erdélyi kis- és középvállalkozóknak

Az SZMVSZ részéről, mint a rendezvény partnere, fel szeretnénk hívni a figyelmeteket erre az...
2020-05-19 14:05:36

Fotógaléria

Partnerek

  • Albert Schweitzer Alapítvány
  • Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt
  • Hargita Megye Tanácsa
  • Kovászna Megyei Kis- és Középvállalkozók Szövetsége (ASIMCOV)
  • OSIM: Szabadalmi- és Védjegyoltalmi Hivatal
  • Református Kollégium, Székelyudvarhely
  • SilCris Invest Kft.
  • Star rádió
  • Székelyudvarhely Önkormányzata