Nyomtatás

A Hargaz Hargita Kft. 2021. őszén lemondott a földgázkereskedői engedélyéről, szerződéseinek jelentős részét az Electrica Furnizare kapta, mint FUI, ő szolgáltatta tovább a gázt az ügyfeleknek.

Az Electrica az első számlákat az idén küldte ki, több hónapos késéssel. A MWh ára, minden előzetes értesítés nélkül, adott esetben a szeptemberi árnál 20-30-szorosán számlázott. Az eljárás következtében, a hihetetlenül megnőtt számla kifizetése sok cég esetében a megszűnés veszélyének fenyegetettségét jelenti.

Az elmúlt időszakban, a Szövetséget több olyan vállalkozás, szövetkezet, önkormányzat kereste meg Székelyföldről, amelyeket hidegzuhanyként ért ez az eljárás, és konkrét segítséget kért.

A lefolytatott számos egyeztetést követően a következőket látjuk:

Adott egy jogszabályi környezet (apró kiskapukkal, rendelkezésekkel és kőkemény gazdasági érdekekkel), amely olyan helyzetet teremtett, hogy ezt meg tudták lépni a piacon maradt szolgáltatók;

Az Electrica Furnizare azt állítja, hogy az árait, amely alapján kiállította és kiküldte a számlákat, engedélyeztette az ANRE-vel (Országos Energiaszabályozó Hatóság), ezzel a felelősséget áthárítva a hatóságra;

A Szövetség ügyvédjének útmutatása alapján megtett „kötelező kör”, az írásos panaszokra, a szolgáltató ugyancsak írásban jelezte: az eljárása törvényes és engedélyezett volt, elhatárolódik minden módosítási, javítási, újraszámítási kéréstől.

Az előbbieket is figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy sem etikus, sem törvényes nem lehet egy eljárás, amely, önhibán kívül, a megszűnését eredményezheti egy vállalkozásnak.

Úgy gondoljuk, törvényes joga minden személynek megvédeni magát, ehhez pedig az SZMVSZ a maga részéről lehetőségei szerint minden segítséget megad, és a jogi úton történő megoldást javasolja: mondja ki a bíróság, hogy rendben vannak a számlák, törvényes volt ezen az árakon való több hónapos késéssel való kiállításuk – vagy ellenkezőleg: nem járt el szabályszerűen és a kiállított számlák visszavonására kötelezi a szolgáltatót!

Egyúttal tisztelettel kérjük minden döntéshozó (polgármester, képviselő, szenátor, más érdekvédelmi intézmények…) segítségét ahhoz, hogy ezt az ámokfutást megállítsuk, cégeinket megmentsük, a munkahelyeket, az adóbevétellel összefüggő forrásokat, a helyi gazdaság állapotát erősítsük.