Nyomtatás

 

Az SZMVSZ az elmúlt héten találkozót szervezett a 2020. decemberi parlamenti választáson mandátumot nyert udvarhelyszéki parlamenterekkel egy közös évértékelő céljával a 2021-es év gazdasági eseményeit, történéseit illetően. Az említett találkozó a vállalkozói képviselet által szorgalmazott, parlamenti képviselet által pedig pozitív fogadtatásra lelt rendszeresített találkozók sorába illeszkedett.

20220113 parlamenterekAz eseményen résztvevő Antal Lóránt szenátor, valamint Ladányi László-Zsolt képviselő tájékoztatta a résztvevőket az elmúlt év kihívásairól és eredményeiről. Amint összegzésként elhangzott, az ország egy adóparadicsom, ennek minden pozitív és negatív hozadékával – ugyanakkor a román politikai szféra jellegzetességei mellett szinte lehetetlen alapvető reformot megvalósítani. Így is jelentős előrelépés az energiatermeléssel összefüggő visszatáplálás újabb szabályozása, az energiahálózat kibővítési lehetőségei, az egyéni vállalkozók munkaidejének újabb meghatározása, autók helyben való beíratásához lehetősége, a valódi haszonélvezők jelentésének egyszerűsítése stb.

A vállalkozók részéről számos olyan törvény, rendelet, előírás került szóba, amely szerintük javításra, kiegészítésre, csiszolásra szorul. A bő egy évvel ezelőtt átadott igényekből/javaslatokból kiindulva kérdéseket fogalmaztak meg továbbá az állam által vállalt és megkérdőjelezhető módon teljesített kötelezettségekkel kapcsolatban (ld. pl. betegpénzek kifizetése, energiatámogatás kompenzációjának rendezése), a helyi RAR-vizsga lehetőségére vonatkozóan is.

A Szövetség képviselői a találkozót egyértelműen pozitívan értékelték; véleményük szerint a sikeressége elsősorban abban rejlik, hogy mindkét fél fontosnak tartja ezeket a találkozókat, hogy megosztják az információikat, meg- és kibeszélik dolgaikat, ezáltal megteremtve a lehetőségét eredményeknek.