Nyomtatás

A székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal részéről rendelkezésünkre bocsátott, 2021-re tervezett helyi adók és illetékek határozattervezete alapján, illetve
Az SZMVSZ a tagjaival való, különböző fórumokon megszervezett konzultációja alapján

a Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége a következőképpen viszonyul az adott tervezethez:

Kiemelten köszönjük a Polgármesteri Hivatal hozzáállását az idei, 2021-es helyi adókra vonatkozó határozattervezetének eljuttatását illetően, mely valós időben tette lehetővé a Szövetség számára a tervezetben foglaltak megismerését, elemzését és az ahhoz való viszonyulást!

A konkrét számok előtt fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy az arányok, illetve értékek megítélését alapvetően tudja befolyásolni a jövőbeni közberuházási/fejlesztési tervek milyensége, mértéke, az adólejeink majdani sorsa. Ez az információ egyelőre nem áll rendelkezésünkre; amit ismerünk például, hogy a hivatal alkalmazottainak létszámát indokolatlanul megnövelték (miközben az operativitáson ez nem látszik), így a béralap túlságosan megterheli a költségvetést, illetve a megnyert pályázatok egyes adatai, melyek önrészére sincs már a híradások szerint elegendő pénz.

A jövő évi adók-illetékek mértékét vizsgálva megállapítható, hogy a Hivatal vezetői egy, a szándék szerint vállalkozóbarátibb tervezetet állítottak össze! Jelentősebb adóemelések helyett sok érték csupán az infláció mértékével lett kiegészítve, valamint több olyan illeték is van, ahol jelentős kedvezményekkel próbálnak segíteni – pl. a HORECA helyzetén (ld. ezen területen a működési engedélyek adott esetben akár 50%-os csökkentésének szándéka tapasztalható).

Amíg a vendéglátásban tevékenykedő vállalkozások működési engedélyének csökkentett díjával nagyot segítenek az érintett vállalkozások fenntarthatóságán, ugyanez nem érhető tetten többek közt:

A parkolási díjak ugyanakkor 50%-al növekedtek, ami, hacsak a mértéket és a közvetlen célt nézzük, nem tűnik magasnak, ugyanakkor érthetetlenül növeli a terheket, amikor összevetjük azzal, hogy közben egyetlen új parkolóhelyet sem hoznak létre, vagy a tömegközlekedést sem fejlesztik – mindezt úgy, hogy a közintézmények és közszolgáltatások nagy része a városközpontba van centralizálva, illetve a városunk, mint a környező falvakkal szoros kapcsolatban, együtt élő egység, folyamatosan szolgáltat a város lakosságához mérten jelentős számú vidéki lakosságnak is.

Az előbbihez kapcsolódhat a közlekedési infrastruktúra fejlesztésének elmaradása is: elmondható, hogy ma egy (főként kisebb) vállalkozó idejének jelentős részét nem a munkájával, hanem az útjainkon való araszolgatással tölti.

Az említetteket, valamint a jelenlegi járványidőben kiszolgáltatott helyzetet, és az elbocsátások miatti, várható elvándorlási hullámot figyelembe véve, javasoljuk:

Javasolnánk továbbá az adólejek rendeltetését tekintve egy családbarátibb politika alkalmazását, ami sokat segíthetne az elvándorlás mérséklésén (ld. bölcsődei csoportok jelentős bővítése, kelengye-program támogatása, otthonteremtési programok, szociális öregotthon létesítése stb.).

Az SZMVSZ a fenti állásfoglalást a helyi önkormányzati testület RMDSZ-es, illetve POL-os frakciójával is egyeztette.