Nyomtatás
Kategória: Kiadványaink

Tegnap, 2020. október 26-án jelent meg a 988/2020 Hivatalos Közlönyben az egyes adóügyi intézkedésekre és határidők módosítására vonatkozó 181/2020-as sürgősségi kormányrendelet.

Koronavírus tesztek végzésével kapcsolatos adóügyi előírások

A jogszabály az alábbiakra tér ki:

Amint fentebb látható, a sürgősségi kormányrendelet nem tartalmaz a profitadóra, illetve a mikrojövedelmi adóra vonatkozó elszámolási szabályt. A jogszabály előterjesztésében azonban a pénzügyminisztérium megjegyzi, hogy a profitadófizető cégek számára a munkabér, illetve a bér jellegű juttatások teljesen elszámolhatóak, ezért nem volt szükséges, hogy az adótörvénykönyv profitadóra vonatkozó részét módosítsák, a mikrojövedelmi adófizetők pedig a jövedelmükre fizetnek adót, tehát ezt sem volt szükséges szabályozni. Egyetlen dolgot kellett szabályozni, mégpedig azt, hogy ez a juttatás nem személyi adó és társadalombiztosítás köteles.

Egyszerűsített adósságátütemezés

Az adóelmaradással rendelkező cégek számára azért fontos lehetőség, mert így az elmaradásokat több részletben, nagyobb időszak alatt tudják kifizetni. Fontos, hogy az adóátütemezés alatt nem lehet adóvégrehajtási eljárást indítani.

Miért egyszerűsített?

Általában az adóátütemezések jóváhagyásához nagy dokumentációt és garanciákat szoktak kérni. Ebben a jogszabályban meghatározott adósságátütemezéshez azonban csak egy kérést kell benyújtani és garanciákat sem kell biztosítani. Továbbá a kérelmet 5 napon belül kell bírálja az adóhatóság.

Ki igényelheti?

Meddig lehet igényelni?

Legkésőbb 2020. december 15-ig lehet a kérést benyújtani. A kéréshez egy törlesztési javaslatot is lehet csatolni.

Mennyi időre lehet átütemezni az adósságot?

Legtöbb 12 hónapra.

Holnap már igényelhetem az adóátütemezést?

Nem, az Országos Adóhatóság 15 napon belül kell kidolgozza az alkalmazási eljárást.

Adóvégrehajtásra vonatkozó előírások

Áfa visszaigénylésre vonatkozó előírások

Pénztárgépekre vonatkozó előírás

Ez az előírás csak a nagyadózóknak fontos, nekik volt az a kötelességük, hogy 2020. szeptember 30-ig kapcsolódjanak az adóhatóság adatbázisához.

Helyi adókra vonatkozó előírás

A helyi önkormányzatok 2020. december 2-ig hozhatnak döntést arról, hogy a szükségállapot és/vagy készenléti állapot időszakára épületadó és/vagy épületilleték kedvezményben részesítsék azokat a gazdasági célú épülettulajdonosokat, akik a tiltó jogszabályok alapján teljesen vagy részlegesen szüneteltetniük kellett a tevékenységüket.

Specifikus adóra vonatkozó előírás

Azok a cégek, akik specifikus adó fizetésére kötelezettek (vendéglők, bárok, szállodák) a jogszabály életbelépésétől kezdődő és 2020. december 31-el bezáródó időszakra mentesülnek az adó kifizetése alól.

 

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala