Nyomtatás
Kategória: Törvények, rendeletek

A 2020. április 16-i Hivatalos Közlönyben megjelent az Adótörvénykönyv módosítására vonatkozó 48/2020-as sürgősségi kormányrendelet.

Fontosabb előírásai:

• a jogszabály mellékletében jóváhagyták azoknak az eszközöknek és kellékeknek a listáját, amelyekre a szükségállapot alatt és az ezt követő 30 napig nem kell a vámolásnál befizetni az áfát.

• a specifikus adót fizető személyek (szállodák, bárok, vendéglők) nem kell arra az időszakra adót fizessenek, amelyben részlegesen vagy teljesen felfüggesztették a tevékenységüket, ha sürgősségi helyzetre vonatkozó igazolvánnyal rendelkeznek, és nincsenek felszámolás alatt.

• az áfavisszaigényléseket először visszafizetik és ezek jogosságát utólag ellenőrzik. Kivételt képeznek azok, akiknek visszaigényléseik 12 hónapnál nagyobb időszakból származnak, felszámolás alatt vannak, vagy pénzügyi erkölcsi bizonyítványukban bejegyzés szerepel.

• azok a személyek, amlyek adófizetési felosztásra vonatkozó szerződésük (eşalonare de plată) van, a szükségállapot alatt és az ezt követő 30 napban nem fizetnek késedelmi kamatot, ha az esedékes összeget ezen határidő végéig befizetik. A fenti időszak végén az adóhatóság új törlesztési tervet küld az érintetteknek.

• az éves mérlegek elkésztési és leadási határidejét 2020. július 31-ig halasztják úgy a cégek, mint a nonprofit szervezetek esetén.

A 48/2020-as OUG letöltése.

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala