Nyomtatás
Kategória: Törvények, rendeletek

1. Lehet igényelni a sürgősségi állapotra vonatkozó bizonylatot (certificat de stare de urgenta), ezen a portálon: https://csu.prevenire.gov.ro

Az igazolás – ahogy erről már volt szó - nem szükséges a technikai munkanélküliség állami támogatásához, viszont a hiteltörlesztések átütemezésénél, bérleti díjak, közköltségek halasztásához igen.

Azok a vállalkozások kérhetik, amelyek:

2. A 285/2020.04.06-os Hivatalos Közlönyben megjelent a 270/2020-as kormányhatározat a hiteltörlesztések átütemezésének alkalmazására vonatkozóan.

A jogszabály a hitelszerződésekre és lízingszerződésekre egyaránt vonatkozik.

A hiteltörlesztések átütemezését 2020. május 14-ig lehet kérni .

A természetes személyek saját felelősségükre kell nyilatkozzanak arról, hogy saját jövedelmük és/vagy családtagjaiké a koronavírus járvány miatt csökkent a szükségállapot bevezetése előtti időszakhoz képest és képtelenek a hitelt törleszteni a következők miatt: technikai vagy teljes munkanélkülivé váltak, munkabérük csökkent, karanténba kerültek, megbetegedtek. A felsorolás nem teljes, a hitelintézet minden indokolható érvet el kell fogadjon.
Családtag alatt a férjet/feleséget és a velük közös háztartásban élő gyerekeket kell érteni.

Cégek esetében szükséges a szükségállapotra vonatkozó bizonylat, valamint a cég jogi képviselőjének nyilatkozata arra vonatkozóan, hogy a járvány negatívan érintette a vállalkozás tevékenységét: beszűkült az értékesítési piaca, beszállítóik, alkalmazottjaik csökkentek, stb.

Az egyéni vállalkozók, akiknek a tevékenységét teljesen vagy részlegesen a hatósági intézkedések következtében felfüggesztették, szintén saját felelősségű nyilatkozatot kell tegyenek.

Nem kérhetik a hiteltörlesztések átütemezését azok a személyek, akiknek március 16-án hiteltörlesztés elmaradásuk volt, hacsak hátrálékukat az átütemezés kéréséig ki nem egyenlítik.

A hitelintézetek a kéréseket 15 napon belül kell elbírálják.

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala