Nyomtatás
Kategória: Törvények, rendeletek

A 261/2020.03.30-as számú Hivatalos Közlönyben megjelent a törlesztőrészletek fizetésének felfüggesztésére vonatkozó 37/2020-as sürgősségi kormányrendelet.

A legfontosabb előírásai a következők:

A jogszabály hitelszerződésekre és lízingszerződésekre is vonatkozik.Azok a magánszemélyek, egyéni vállalkozók , kis- és közepes vállalkozások igényelhetik a törlesztőrészletek felfüggesztését, akiket negatívan érintettek a járvány gazdasági következményei. Arról, hogy ez konkrétan mit jelent, egy alkalmazási módszertan fog megjelenni.

Jogi személyek esetén szükséges a szükségállapotra vonatkozó igazolás, amelyet akkor adnak ki, ha a tevékenységet az állami hatóságok felfüggesztették, vagy a vállalkozás bevételei legalább 25%-al csökkentek. A fizetésképtelen vállalatok nem jogosultak a törlesztés halasztására.

A részlettörlesztést legfennebb 2020. decemberéig lehet kérni. A hitelszerződés futamideje a felfüggesztett időszaknak megfelelő időszakkal tolódik ki.

A törlesztés felfüggesztése alatt esedékes kamatokat tőkésíteni fogják, és hozzá fogják adni a tőketartozáshoz amire majd kamatot fognak felszámolni a hitelintézetek. Kivételt képeznek ez alól a jelzálog-hitelesek, akik esetében a halasztott kamatra nem fognak újabb kamatot számítani, viszont a felfüggesztett kamattartozásaikat nem a hitel futamideje, hanem 5 év alatt kell kifizessék .

A törlesztőrészletek felfüggesztését a rendelet megjelenését követő 45 napon belül lehet igényelni.

Az igénylést postai vagy elektronikus úton lehet a hitelintézethez eljuttatni.

A hitelintézetek kötelesek jóváhagyni minden halasztást, ha az igénylő megfelel a jogszabály és a majdan megjelenő alkalmazási módszertan feltételeinek.

Ismét a technikai munkanélküliségről

A Hargita Megyei Munkaerőelhelyező Ügynökség Facebook-oldalán újabb oktatóvideó jelent meg, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy májustól csak akkor fogadják el a dokumentációt, ha ezt a cég jogi képviselője elektronikusan aláírja: https://www.facebook.com/341983649165273/videos/509056766670101/

 

forrás: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala