Ikt.sz.: 274/2021.04.14. / SZMVSZ
Ikt.sz.: 22480/2021.04.16. / Polg.Hiv.

Címzett: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala
Címzett: Gálfi Árpád polgármester úr
Címzett: András Lehel, POL képviselői csoport, frakcióvezető
Címzett: Berde Zoltán, RMDSZ képviselői csoport, frakcióvezető
Címzett: Bindea Dániel János, MPP képviselő

Tárgy: Székelyudvarhely 2021-es költségvetése
Dátum: 2021. április 14.


Tisztelt Címzett!

A Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége részéről kérjük tisztelettel a város 2021-es költségvetésére szánt anyagot eljuttatni számunkra konzultáció céljából, illetve kérünk lehetőséget biztosítani egy egyeztetésre Önök és a Szövetség között a költségvetést illetően, a határozat elfogadása előtt, lehetőség szerint az előkészítési szakaszban.

A költségvetés tervezési munkálatok során ugyanakkor kérjük figyelembe venni a székelyudvarhelyi vállalkozók mellékletben csatolt javaslatát, amely az elmúlt időszakban az SZMVSZ a tagjaival való, különböző fórumokon megszervezett konzultációja alapján született Székelyudvarhely 2021-es költségvetésébe való belefoglalás céljával.
A mellékletben található felsorolás nem prioritási vagy fontossági sorrendet tükröz.

Továbbra is kérjük tisztelettel az állandó és következetes kommunikációt: a vállalkozókat (is) érintő helyi határozatokról, rendelkezésekről közvetlen értesítést, a tervezetekkel kapcsolatban személyes konzultációt.

Fenntartjuk tovább, hogy a helyi gazdaság védelmében kiemelt fontossággal bírna, hogy a kiírandó licitek, közbeszerzések, közvetlen beszerzések előtt értesítsék a vállalkozói szervezeteket, illetve ugyanezt megtegyék az említett licitek/közbeszerzések eredményével kapcsolatban is.

Várjuk tisztelettel válaszukat
   Jakab Áron Csaba
   elnök




Székelyudvarhelyi Magánvállalkozók Szövetsége
Beadvány - ikt.sz.: 274/2021.04.14.
MELLÉKLET

1. TAXI

a. Taxi-parkolóhelyek áthelyezése a Vásártér utcából a Sport utcába, a képen látható módon.
Jelenlegi hely veszélyes közlekedésbiztonsági szempontból, illetve az infrastruktúra kritikán alóli.
Az új helyen lenne megfelelő hely kialakítani a kért 5 db parkolóhelyet taxik számára.
b. Taxi-parkolóhelyek rendezése a Tábor negyedben
A kialakított parkolóhelyen az útfelület gödrös – fel kell újítani.
A kialakított parkolóhelyet rendszeresen idegenek foglalják el, nem lehet használni – a helyi rendőrség kérésre sem tesz ez ellen semmit.
A kialakított parkolóhelyet meg kellene toldani még egy autó megállásához szükséges hellyel.
c. Taxi-parkolóhelyek a városközpontban
A kialakított 10 parkolóhely nem elegendő a városközpontban (jelen pillanatban 26 parkolóhely van kialakítva az egész városban a 87 taxinak – miközben autónként az ország legdrágább parkolási díját fizetjük).
Kérjük a megjelölt 6 db parkolóhelyet, hogy az autók elférjenek és városközponthoz méltó szolgáltatás legyen nyújtható.

2. Közlekedési infrastruktúra fejlesztése, közutak állapota

A városunkban a közutak burkolatának állapota jelentősen leromlott, függetlenül, hogy városközpontban vagy máshol helyezkednek el.
Javasoljuk a jelzett problémák haladéktalan orvoslását, fejlesztések eszközlését – figyelembe véve a város mobilitási tervét, illetve az azzal összhangban leadott pályázati vállalások kivitelezési ütemét. Ugyanakkor amennyiben a következő javaslatokat nem tartalmazzák az említett pályázati tervek, kérjük belefoglalni őket.
a. A Szejke irányába a város szélétől vezet egy biciklisávval közös járda – ennek eléréséhez viszont az úttesten kell haladjon a gyalogos, gyerek és időd is.
Javasoljuk a képen jelzett szakaszon, jobb oldalt (városból kivezető oldal) az előbb említett járda + biciklisáv meghosszabbítását patakon átvezető hídig.
b. Kerülőút
A város kikerülését szolgáló (É-NY-i, D-K-i elkerülő utak) utak megépítése hatékonyan csökkentené a belváros forgalmát.
Konkrét előrelépést kérünk az utak megvalósítását tekintve.
c. Eötvös József utca állapota
Az utca kockaköves burkolata gödrös/hullámos, balesetveszélyes emberre és autóra egyaránt. Ugyanakkor a környező utcák tehermentesítésére nem alkalmas az előbbi gondok miatt.
Javasoljuk az utca minőségi felújítását, akár a kockakövek megtartásával.
d. A Wesselényi Miklós és Orbán Balázs utcák kereszteződése
A város jelentős összeget költött a saroképület megvásárlására.
Kérjük ennek a kereszteződésnek a kiszélesítését, az útburkolatnak a teherforgalom számára is megfelelő minőségű felújítását.

3. Parkolás a lakónegyedekben, a városközpontban, és a Szejkén

A lakónegyedekben az életszínvonalat és hangulatot meglehetősen rossz irányba befolyásolják az egyre tűrhetetlenebb parkolási gondok, állapotok. A városkép és élhetőség ugyanígy szenved a városközponti zsúfoltságtól.
A Szejke, köszönhetően a Legendáriumhoz köthető projektnek is, egyre látogatottabb – aminek egyik eredménye, hogy nem kapni megállási lehetőséget, sok esetben az eddig sétányként használt felületek is autókkal vannak megtöltve.
Javasoljuk biztonságos parkolóházak/mélygarázsok tervezését és mielőbbi kivitelezését a negyedekben és a városközpont perifériáin, illetve parkoló kialakítását a Szejkén.

4. A szombatfalvi ravatalozó irányába vezető út modernizálása

A szombatfalvi temetők és ravatalozó felé vezető út (Ugron Gábor utca) teljes körű modernizálására (útfelület, járda) lenne szükség, ugyanis sokan használják, illetve különösen nedvesebb időben, az útszakasz nehezen járható. Kérjük a jelzett útszakasz modernizálását.

5. Autócsere program

A fizetőképességhez az új autók ára régiónkban túl magas – ezért különösen nagy a régi, elavult, környezetre káros gépkocsik aránya.
Javasoljuk, mint a környezetszennyezés mérséklése érdekében indítandó programot, a régi autók cseréjének támogatását: a 15 évnél idősebb autó lecserélése esetén 5 évnél fiatalabb autóra, három évnyi adómentességet jelentsen ezen újabb autó esetében.

6. Köztisztaság

A köztisztaság nem megfelelő – a város, különösen jelentősebb autós forgalom esetén, egész évben porban úszik. Ugyanakkor a negyedekben a járdák melletti szemeteskosarak száma elégtelen, ahol van, az ürítés üteme is elégtelen.
Javasoljuk a köztisztasági gondok mielőbbi megoldását.

7. A Villanytelep utca 2 szám alatti egészségügyi központ felújítása

A város rossz gazda: az ingatlan 2/3-a kritikán alóli állapotban van, a falak és tetőszerkezet (+ nyílászárók stb.) állapota miatt vannak felületek, amelyek veszélyesség miatt kihasználhatatlanok (akár 4-5 további rendelő is helyet kaphatna ott).
Kérjük az épület felmérését és általános felújítását – vagy az egész lebontását és több emeletes, parkolóval ellátott korszerű egészségügyi központ felépítését.

8. Fogorvosi rendelőt az iskolákba

Szükség lenne egy iskolai fogorvosi rendelőre az általános iskolák diákjainak, illetve egy a középiskolák diákjainak – amihez az ingyenes szolgáltatásokat (éves ellenőrzés a diákoknak, kisebb javítások, sürgősségi esetek stb.) kínáló rendelőket egy-egy iskolában kellene megnyitani.
Kérjük fogorvosi rendelők nyitását az iskolákba.

9. Közvilágítás

Vannak gyalogos átjárók, melyek a hiányos világítás miatt balesetveszélyesek (pl. a Vásártér utcai zöldségpiac melletti átjáró).
Kérjük ezen átjárók feltérképezését és kivilágítását.

10. Vasúti átkelő jelzőberendezése: Orbán Balázs utcai és Hunyadi János utcai átkelők

Ezek az átkelők egyrészt balesetveszélyesek (különösen az Orbán Balázs utcai átkelő nehezen belátható), másrészt fölöslegesen lassítják a forgalmat a viszonylag gyér vasúti forgalom melletti kötelező megállással.
Kérjük ezen átjárók mellé világító jelzés felszerelését, amely például hangjelzéssel és piros villogó fénnyel jelez, amennyiben vonat közeleg.

11. Egyablakos ügyintézés a városházán

Az átláthatóság és az ügyfélfogadás gördülékenyebbé tétele érdekében mielőbb kérjük az egyablakos ügyintézés kialakítását és bevezetését a városházán.

12. Gyors ügyintézés a városházán

A vállalkozóink tapasztalatai szerint az elmúlt időszakban rendkívül lelassult az ügyintézés menete, dokumentumok kiadása a városházán.
Ugyanakkor az online regisztrációs megoldások lassúak, nehézkesek, a visszajelzések lassúak, a rendszer nem bizonyult ügyfélbarátnak.
Kérjük a kapcsolatfelvételi lehetőségeket gördülékenyebbé tenni, az ügyintézést pedig nagyságrendekkel felgyorsítani.

13. Gazdasági stratégia, benne befektetői kézikönyvvel

Városunknak évtizedek óta nincs elfogadható gazdasági stratégiája, amelynek része lehetne a potenciális befektetőket megcélzó dokumentáció, benne a szükséges információkkal és ajánlatokkal.
Bár jelen időszak nem optimális stratégiák készítésére, azonban megfelelő lehet azok előkészítéséhez.

14. Pályázati program nonprofit szervezeteknek gazdaságfejlesztés témában

A gazdaságfejlesztés is lehet nonprofit tevékenység. Javasoljuk pályázati program indítását pl. vásárok szervezésére, felmérések és elemzések készítésére, információs kiadványok készítésére, felnőttképzésre, integrációs programokra (roma, idős, fogyatékos) stb.

15. Minimis támogatási program

• maxim 5 évre, maxim 5000 euró, visszatérítendő (első évben ne kelljen törleszteni), kamatmentes
• irodabérre, irodai felszerelésre, számítástechnikára, bútorra, kisebb gépekre, csomagolóanyagra, alapanyagra, egyéb alapeszközre…
• újonnan alapított mikrónak, ii-nek, pfa-nak…

16. Egyéni hőszigetelések támogatása házak/tömbházak esetében

• egységes vizuális és tartalmi/szakmai előírások elfogadása + gyors ügyintézés + energiatanúsítvány árának támogatása (amennyiben teljes mértékben saját erőforrásból történik a szigetelés)
• tömbházak esetében az egyszerre történő szigetelésnek, mint kötelező előírásnak a feloldása

17. Családsegítő programok elindítása

Bölcsődebővítés, kelengyeprogram elindítása, szociális öregotthon és elfekvő létrehozás, hatékony afterschool programok kicsitől nagyig, családalapítás támogatása stb.